Tréning s vlastnou váhouZáklady, technika

Začni budovať pevné základy !

Nemusíš byť stavebný inžinier aby si si zrátal koľko je dva plus dva. Aj malé dieťa vie, že bez základov nemôže stáť žiaden dom a ak by aj nejakým zázrakom stál, je len otázkou času kedy niečo povolí a zosype sa. Rovnaký princíp by sme mali aplikovať aj pri skladbe nášho tréningového plánu. Či už trénuješ s vlastnou váhou alebo s činkami, vždy by si mal vedieť, kde sú tvoje oporné body. My sa však momentálne venujeme kalistenike a teda cvičeniu s využitím iba vlastnej hmotnosti a preto si budeme stavať pevné základy zo základných cvikov využívajúcich iba hmotnosť vlastného tela. 


Možno si povieš že je smiešne venovať sa cvikom, ktoré ťa nútili cvičiť už na telesnej výchove počas základnej školy. Mne sa skôr zdá smiešne ak sa týmto cvikom niekto zámerne vyhýba, pretože ich ešte stále nemá zvládnuté. Práve na týchto cvikoch to celé stojí a je jedno či si dieťa alebo muž v pokročilom veku. Dokonca by som tieto cviky naordinoval ako povinnú literatúru každému cvičencovi, ktorý sa snaží začať robiť akýkoľvek iný šport či už futbal, hokej, karate alebo vybíjanú. Ak nemáš pevné telo schopné zapájať viacero svalov súčasne, ako môžeš byť schopný podávať výsledky v iných športoch? Je to ako by si sa z chôdze rovno naučil šprintovať, jednoducho to nejde. Jasné, môžeš byť schopný vykonávať určité činnosti prirodzene pretože buď nie sú až tak technicky náročné alebo si prirodzený talent. No ako som spomenul na začiatku, odfláknuté alebo žiadne základy môžu zbortiť aj tú najväčšiu stavbu.

Preto postupuj systematicky a snaž sa to učiť aj ostatných. Nauč sa základy!

Základný balíček kariet, s ktorými by si sa mal naučiť hrať

  • Kľuky – áno presne ako si predpokladal, je to prvý základný cvik, ktorý si predstaví snáď každý. Pre niekoho nudný, pre iného zbytočný. No aj tento klasický cvik vie poriadne potrápiť, hlavne ak mu dáš dostatok času sa prejaviť. Pretože aj klasický cvik môže prerásť do niečoho omnoho náročnejšieho ako napríklad kľuk s tlesknutím pred či za telom, kľuk v stojke na rukách, kľuk na jednej ruke či dokonca kľuk na jednej ruke a jednej nohe. Pousmial si sa a zašomral že je to nemožné? Iba preto že si sa vykašľal na základy!
  • Drepy – ách bože tie neobľúbené drepy. Ale kde inde by sa dali demonštrovať základy ak nie v pevných stehnách, ktorými si zaseknutý do zeme ako zakorenený starý dub. Nik a nič ťa nevykoľají, si pevný ako majster džuda, ktorého nikto nedostane na lopatky. Začni cvičiť hlboké drepy a tvoje kolená sa budú tešiť dlhovekosti. Neskôr zvládneš explozívne výskoky do diaľky pretože tvoje nohy budú ako pružiny alebo budeš cvičiť efektné drepy na jednej nohe možno aj s prídavnou záťažou. Vieš ako perfektne to vyzerá, keď tento cvik s ľahkosťou cvičíš niekde v spoločnosti iných cvičencov?
  • Dvíhanie nôh – Spomínam si staré kung fu filmy s tými čínskymi bojovníkmi. Mali neskutočne pevné brucho ako skala a mnohí ho precvičovali predovšetkým dvíhaním nôh. Aký jednoduchý cvik a dokáže zázraky. Dvíhanie pokrčených nôh, vystretých nôh, v ľahu na zemi či vo vise alebo dokonca s prídavnou záťažou na členkoch. Cvič tento cvik pomaly, kontrolovane a v plnom rozsahu pohybu. Tým pohľadom okoloidúcich sa nič nevyrovná.
  • Zhyby – A sme doma priatelia, dostávame sa k cviku, ktorému sa mnohí vyhýbajú. Prečo necvičíš zhyby? Vraj pri nich neprecítiš chrbtové svaly? Figu! Si slabý ako čaj! Poznáš tie motivačné filmy, v ktorých slabý chlapec urobí zo svojej slabiny silnú stránku a stane sa v tom majster? Buď ten chlapec. Cvič zhyby podhmatom, nadhmatom, s rukami tesne pri sebe alebo na široko. Daj si na pás prídavnú záťaž alebo cvič explozívne zhyby až sa vypracuješ k stryktnému muscle upu! Ty na to máš.
  • Stojky – Chceš aby tvoje telo vyzeralo skutočne atleticky? Tak začni cvičiť stojky! Nevadí, že začneš s jóga stojkou alebo stojkou na hlave. Aj tá ta pripraví na to čo bude nasledovať. Budeš schopný robiť desiatky opakovaní kľukov v stojke pri stene alebo ešte lepšie držať pevnú rovnú stojku bez opory vo voľnou priestore. Nauč sa stojky, venuj tomu čas a zvyšok života budeš mať pevné plecia, chrbticu, telesné jadro a vlastne celé telo!

Päť základových kameňov pre budovanie domu s bezpečnou statikou. Nie je to žiadna raketová veda, iba potrebuješ ísť za svojim cieľom a nedať sa zlákať bočnými chodníčkami. Buď ako vlk nasledujúci svoju korisť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *