Zdravie / Zaujímavosti

Kalokagatia – žiť ako antický hrdina


Termín kalokagatia vznikol v antickom Grécku. Skladá sa z dvoch slov a to zo slova Kalos, ktoré v preklade znamená krása a slova gatos (dobro). Celý termín by sa teda mohol vysvetliť ako súlad medzi telesnou krásou a silou spolu s intelektuálnou vyrovnanosťou mysle. Gréci sa snažili rovnomerne rozvíjať všetky aspekty svojho tela aby žiaden nezaostával a taktiež aby žiaden extrémne nevyčnieval z radu. 

Starovekí Gréci však mali na otázku výchovy iný pohľad ako napríklad bájni sparťania. Tí preferovali hlavne vojenskú výchovu – neustále sa pripravovali na vojnu a boj a preto potrebovali vo svojich radoch predovšetkým vojakov a tí nepotrebovali byť všestranne vzdelaní. Takúto vojenskú výchovu nazývali Agoge. Narozdiel od nich Gréci považovali za potrebné neustále sa vzdelávať a posúvať vyššie svojho ducha, myseľ a telo. Z fyzického učenia uprednostnili gymnastiku, pretože tá rozvíjala viacero telesných atribútov súčasne. Človek venujúci sa gymnastike bol silný, pružný, ohybný, pekne vyformovaný a tešil sa pevnému a zdravému telu až do svojej staroby. Ak toto svoje fyzické cvičenie skombinoval s štúdiom čítania, písania, histórie a filozofie tak sa z neho stával uvedomelý a sebavedomý občan. 

Určite aj v dnešnej dobe poznáme viacerí ten skvelý pocit harmónie. Ten pocit keď všetko do seba zapadá a všetko nám vychádza. Keď cítite, že život máte vo vlastných rukách, máte prácu ktorá vás uspokojuje a nijako vás neničí po psychickej alebo fyzickej stránke no zároveň ste adekvátne finančne ohodnotení. Keď máte dostatok voľného času na to aby ste sa mohli venovať svojej rodine ale predovšetkým sebe. Keď si môžete vo voľnom čase pokojne odtrénovať svoj tréning a naplno sa na neho sústrediť. Keď si vo voľnom čase nájdete čas aj na iné koníčky, ktoré vás intelektuálne kreujú. Či už je to čítanie, pozeranie dokumentárnych filmov, chodenie na prechádzky do prírody, či písanie článkov – každý si nájde to svoje. Ak vám toto všetko vychádza, cítite sa skvele a máte pocit, že život má zmysel.

No v dnešnej hektickej dobe sa priveľmi vzďaľujeme od ideálov doby minulej. Jasné že si nikto z nás ani našich predkov nespomína na starovek, no už z rozprávania našich starých či prastarých rodičov si môžeme domyslieť, že mali dostatok času a priestoru aj na rozvoj svojej osobnosti. V dnešnej dobe plnej stresu a zastrašovania nás však štát často utvrdzuje v tom, že sa musíme báť o to, či budeme mať dostatok peňazí, či budeme mať adekvátnu zdravotnú starostlivosť, či nám banka schváli hypotéku a či ju vôbec budeme mať z čoho splácať. Zdravý stres je telu prospešný v krajných prípadoch no toto rozhodne nie je forma zdravého stresu. Všetky tieto otázky v nás vytvárajú dlhodobý chronický stres, z ktorého vznikajú početné ochorenia. Stres však totálne nabúral aj fungovanie našich tiel, ktoré si odvykajú pracovať prirodzene. Preto máme rozhodený hormonálny systém, spomalený metabolizmus ste často unavení alebo máme problémy v sexuálnom živote. Skrátka pojem harmonický súlad medzi telom a mysľou je v dnešnej dobe veľmi zriedkavý a iba veľmi šťastní jedinci ho môžu okúsiť. Možno je to aj postavením mysle, výchovou a psychickým rozpoložením daného jedinca no každopádne dnes na nás číha viacero nástrah a my sa musíme naučiť čeliť im. 

V otázkach prežitia v dnešnej dobe nám môžu byť nápomocní starí grécki filozofi a stoici. Tí v nás vedia prebudiť myšlienky pokoja, pokory a minimalizmu. Ak nie ste stavaní práve na filozofovanie, môžem vám povedať že mne veľmi pomohla väzenská tématika. Už pred niekoľkými rokmi ma táto téma začala nesmierne zaujímať. Otázka, že je človek zavretý medzi štyrmi stenami a ostalo mu iba vlastné telo a vlastné myšlienky. Ako prežiť v takom prostredí, keď nás uzamkli a odobrali nám slobodu. Hoci som v živote neokúsil múry žiadnej väznice a dúfam, že to tak aj ostane tak verím, že aj takýto pobyt vie človeka uvedomelého niečo naučiť. Minimálne si viac vážiť všedné veci, viac načúvať svojmu telu, viac vnímať jeho procesy a funkcie a spozná väčšmi samého seba. Takýto pokoj a pokoru v sebe dnes nájde len málokto ale potrebu tohto pokoja na vyrovnanie rovnováhy si mnohí ani neuvedomujeme. Človek sa neustále za niečím ženie a uháňa svoje telo nespútanou rýchlosťou, pričom mu život preteká pomedzi prsty. Nestíha sa tešiť z dôležitých aspektov života, zo svojej rodiny ktorá tu nebude večne či zo svojho zdravia o ktoré môže veľmi rýchlo prísť. Namiesto toho rieši materiálne veci a hoci sa aj finančne zabezpečí, stále má pocit, že by mohol mať viac. Stále sa cíti byť nedocenený pretože riadiaci pracovníci majú na svojich zamestnancov prehnané nároky ale namiesto toho aby ich pri príchode na pracovisko adekvátne zaškolili a niečo im odovzdali, očakávajú, že príde hotový človek, ktorý bude robiť svoju prácu na 120% percent. Ak však toto všetko raz pominie a nám sa podarí prehrýzť tými rokmi ťažkej práce a nespokojnosti, dočkáme sa vytúženého dôchodku. Zrazu zistíme, že máme podlomené zdravie, nervy v kýbli a stal sa z nás nedôverčivý cholerik. Zrazu si už totálne nedokážeme užívať slasti všedného života a tak len prežívame zo dňa na deň, zatiaľ čo hltáme tabletku za tabletkou aby sme si ten život ešte aspoň trošku predĺžili. 

Pýtam sa, je toto všetko potrebné? Nemali by sme si vziať príklad zo starých grékov, ktorí vedeli čo je to život? Inšpirujme sa nimi a smerujme za takým životom, ktorý nám bude väčšmi vyhovovať. Praktizujme kalokagatiu aj dnes. 

Pravidlá kalokagatie v dnešnom svete:

  • Venovať sa primeranej fyzickej aktivite – vybrať si šport, ktorý nás bude tešiť, v ktorom sa budeme zlepšovať a po tréningu sa budeme cítiť silnejší a lepší, nie vyšťavení a zničení. 
  • vyhýbať sa extrémom a prehnanému fyzickému stresu – extrémne ťažké tréningy sú z času na čas fajn ale praktizovať ich neustále môže byť kontraproduktívne. 
  • Dodržiavať vyváženú stravu a stravovať sa s rozumom – pretože ani extrémy v stravovaní nie sú zdravé. Mali by sme konzumovať z každého rožku trošku a neprejedať sa. Veľký dôraz klásť na konzumáciu prirodzených potravín – mäso, ryby, vajcia, mlieko, chlieb, ovocie, zelenina. Nezabúdať ani na skvelých pomocníkov – med, bylinky, čaje. 
  • Ak už pracujete fyzicky alebo máte intelektuálnu prácu – nájsť si čas aj na intelektuálny koníček pre rozvoj psychiky. Čítajte knihy, sledujte dokumenty, odoberajte časopisy jednoducho väčšmi študujte to čo vás zaujíma a prehlbujte si obzory. 
  • Stýkajte sa s ľuďmi a nevyhýbajte sa im – pretože to taktiež napomáha intelektuálnemu rozvoju a hlavne rétorike. Oddeľuje sa však od ľudí, ktorí vás oberajú o energiu a pri ktorých máte tendenciu nesprávať sa prirodzene. Nemusíte sa každému zavďačiť a s každým byť kamarát – ani v prírode to takto nefunguje.
  • Buďte spätí s prírodou a vážte si ju – pretože to čo prírode odovzdáte vám príroda vráti v odovzdanej blahodarnej energii. Či už sú to lesy, parky, lúky alebo hory – aj zvieratá a náš vzťah k nim nech je na úrovni.
  • Venujte sa istej forme meditácie – niekto medituje s prekríženými nohami pri sviečkach, iný pri obľúbenej hudbe, ja pri prechádzkach prírodou alebo pri vodných tokoch, ktoré mi prinášajú pokoj. 
  • Vypnite z času na čas mobil – a všetky ostatné výdobytky modernej doby. Urobte si doma s partnerom intímnu atmosféru, vypnite televízor a iba sa zhovárajte pri tlmenom svetle pri kvalitnom víne a radšej si zahrajte nejakú spoločenskú hru. 

Ak chcete prežiť pokojný a šťastný život myslím si, že myšlienky našich predkov a myšlienky kalokagatie vám v tom určite pomôžu. Je v nich totiž logika a dodržiavať ich nie je žiadna veda. Stačí spomaliť a vrátiť sa k svojej vlastnej prirodzenosti. 

One thought on “Kalokagatia – žiť ako antický hrdina

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *