Liečivé účinky medu ľudia poznajú už dlhé tisícročia. Drobní pomocníci včely nám svojou tvrdou prácou produkujú doslova poklad. Prichádza obdobie jesene – dni sú o čosi chladnejšie, takže je najlepšie odbobie na podporu našej imunity. Med je preto voľbou číslo jeden v boji proti chorobám a posilnení obranyschopnosti.
Med je dostupný surový alebo pasterizovaný a dostať ho v rôznych formách – kvetový, lesný, medovicový, pastovaný alebo zmiešaný. Každý včelár má svoju jedinečnú receptútu, podľa ktorej svoj poklad pripravuje, samozrejme s pomocou včiel.
Med sa skladá z 80% z cukru a je veľmi dôležité, z akého zdroja ten náš pochádza. V supermarketoch sa med veľmi často predáva za výhodnejšie ceny, no keby sme pátrali po jeho pôvode, zrejme by sme ho už nekúpili. Najideálnejšia voľba preto bude vyhľadať si lokálneho včelára, ktorý med stáča poctivo a bez toho, aby včely dokrmoval cukrom.
Poznať proces chovu včiel nemusíte, stačí keď budete vedieť, že aj včely treba kŕmiť. Tu sa môže ukázať rozdiel v kvalite včelstva – závisí to od krmiva, ktoré včelár použije. Vďaka kvalitnému krmivu sú včely silnejšie, imúnnejšie a vitálnejšie.
Zázračné účinky medu
Moderná veda skúma účinky medu na ľudský organizmus dlhodobo a v roku 2015 zistila, že med urýchľuje hojenie popálenín. Práve proteín defenzin-1 obsiahnutý v mede je zodpovedný za hojenie rán.
Pozor – nie sú rany ako rany. U diabetikov je aplikácia medu na rany riziková a môže zvýšiť infekciu. No u bežných ľudí sa pomerne hojne používa med aj v kozmetike. V obchodoch si vieme kúpiť rôzne krémy na tvár či dokonca šampóny s obsahom medu.
Prevencia refluxu
Dôveryhodná štúdia z roku 2017 dokázala, že med zabraňuje refluxu tým, že znižuje vzostup žalúdočnej kyseliny a nestráveného jedla cez pažerák a žalúdok. Gastroezofageálny (pažerákový) reflux patrí medzi časté žalúdočné a tráviace problémy. Za jeho vznik zodpovedá ochabnutie dolného pažerákového zvierača. Med obaľuje steny pažeráka a tým napomáha jeho regenerácii.
Boj s infekciami
Výskum z roku 2018 zistil, že Manuka med zabíja baktérie, pretože účinkuje ako peroxid vodíka. Autori štúdie preto dospeli k záveru, že Manuka med by mohol mať silnejšie protizápalové účinky ako iné druhy medu. Pre doplnenie – manuka je liečivá rastlina, ktorá rastie prevažne v Austrálii a na Novom Zélande.
Zmierňuje príznaky prechladnutia a kašeľ
Štúdia z roku 2012 zistila, že med bol účinnejší ako placebo pri liečbe dráždivého nočného kašľa u detí. Doplňujúca štúdia, ktorá sa robila o dva roky neskôr zistila, že medicína z medu a mlieka je na kašeľ rovnako účinná ako bežne dostupné, voľnopredajné sirupy, ktoré si vieme na tento účel zakúpiť v lekárni.
Využitie v ajurvéde
V roku 2012 sa zdôraznilo, že med sa pomerne hojne využíva hlavne v ajurvéde na široké spektrum zdravotných problémov a ochorení, medzi ktoré patria:
- Ekzém a dermatitída
- Popáleniny a rezné rany
- Kašeľ a astma
- Poruchy spánku
- Žalúdočne vredy
- Hnačka a zvracanie
- Vysoký krvný tlak
- Žltačka
- Artritída
- Časté močenie
- Bolesti zubov u detí mladších ako 1 rok
Výskum Trusted z roku 2017 odporúča med na liečbu rôznych kožných ochorení pre jeho antibakteriálne, antivírusové, protizápalové a antioxidačné vlastnosti.
Zloženie medu – vďaka čomu je taký výnimočný
Jedna polievková lyžica medu obsahuje 64 kalórií, približne 17 gramov cukru, žiadnu vlákninu ani bielkoviny. Med má kyslé PH 3,9 a výskumy ukazujú, že táto jeho kyslosť zabraňuje rastu baktérií.
Zhrnutie na záver
Med je ako liečivo využívaný už takmer 5000 rokov. Viaceré štúdie potvrdzujú, že je skvelým pomocníkom pri liečne viacerých zdravotných neduhov – najmä popálenín a pri posilnení imunitného systému človeka. Med je skvelá a hlavne zdravá forma sladidla. Konzumácia medu nášmu telu určite pomôže, no netreba zabúdať na dodržiavanie zdravých stravovacích návykov a nezabúdať na pestrú a vyváženú stravu.