Stravovanie, diéty, chudnutieZdravie / Zaujímavosti

Prečo jesť celé vajcia?

Vajcia a predovšetkým vaječné bielka už roky predstavujú základ stravy kulturistu. Obsahujú základné spektrum aminokyselín, potrebných pre obnovu poškodeného tkaniva a preto sú nevyhnutnou zložkou našej potravy. Jednoduchá otázka, ako ich máš konzumovať? Ešte jednoduchšia je odpoveď. Ale nechaj ma vysvetliť ti to.  Prečo jesť celé vajcia? 


V deväťdesiatych rokoch v oblasti zdravej výživy vypukol trend, že lekári zvykli svojich pacientov strašiť nebezpečenstvom zvýšeného cholesterolu. Mnohí ho aj zvýšený mali no bolo to zrejme z rôznych príčin ako napríklad užívanie medikamentov, ktoré tento jav zvyčajne mali v zozname nežiaducich účinkov. No často sa to pripisovalo práve strave, ktorú každý konzumoval a tak sa zvýšený cholesterol začal považovať za ďalšiu civilizačnú chorobu, spôsobenú nesprávnou životosprávou.

Práve zvýšený podiel cholesterolu v strave údajne spôsoboval tieto ťažkosti a na vine boli práve vajcia a síce vaječné žĺtka. Tí ľudia vajcia nezvykli konzumovať vo väčšej miere alebo viac ako by bolo normálne. Jednoducho mali ubrať aj z toho mála čo konzumovali a takto to často býva aj dnes. Lekár sa vás opýta: pijete? Nie! Fajčíte? Nie! Jete mastné mäso? Samozrejme že nie! Tak čo vám mám do pekla zakázať?!

začni jesť celé vajcia

Strašiak menom cholesterol

Strašidlo v podobe vysokého cholesterolu, ktorý mal upchávať cievy na nás vtedy číhalo všade a ľudia obávajúci sa o svoje zdravie radšej odhadzovali vaječné žĺtka. Poviem vám to ale bola sprostosť! Samozrejme potraviny-spracujúci priemysel a výrobcovia jedla či doplnkov výživy sa tohto nového „trendu“ takmer okamžite chytili a začali produkovať  „zdravé“ potraviny zbavené tuku.

Kulturisti tento trend zvykli obhajovať taktiež, no radšej ako by sa obávali zvýšeného rizika srdcovo-cievnych ochorení, báli sa o svoje tehličky na bruchu. Jednoduchá a veľmi inteligentná logika si domyslela, že ak ješ tuk, tak si tuk. Myšlienka hodná vysokoškolského diplomu.

Dnes sa však vraciame do doby pred 90. rokmi a zrazu sa na scénu vracajú potraviny, ktoré boli doteraz nezdravé. Zrazu sú vajcia zdravé, maslo zdravé, huspenina zdravá. Robia sa o tom reportáže, vyjadrujú sa doktori a rôzni samozvaní odborníci na zdravú výživu to propagujú ako niečo nevídané neslýchané. Objavili sme Ameriku! Lenže naši predkovia sa takto stravovali po celý svoj život a civilizačné ochorenia ich obchádzali, dokonca sa dožívali omnoho vyššieho veku.

Pozor! Vo vzduchu znova cítim ziskuchtivých agentov s teplou vodou.

SLEDUJ IRON-BODY NA FACEBOOKU A NIČ TI NEUNIKNE! 

Stále sa však nájde dosť veľa kulturistov, ktorí vaječné žĺtka vyhadzujú a stránia sa tuku ako čert kríža. Boja sa o svoje tvrdo vyrysované svaly a preto strážia každý jeden gram tuku, ktorý skonzumujú. Možno však prichádza éra zlomu, pretože vedci z University of Illinois a University of Toronto zistili, že konzumácia vaječných bielok v kombinácii so žĺtkami zvyšuje proteinovú syntézu o 45%. Predsa len príroda nie je až taká hlúpa, vytvorila prirodzený produkt, ktorý funguje! A my ľudia sme si mysleli že ju preštíme. 

Je smiešne pýtať sa prečo jesť celé vajcia. Pretože tak boli stvorené. Príroda tento produkt vytvorila aby všetky jeho zložky pracovali synergicky. 

A čo sa skúmalo?

Vedci si zobrali 10 mužov, všetci vo veku okolo 21 rokov plus mínus 1 rok a vykonávali záťažové testy. Jednoducho cvičili leg press a prednožovanie a do žíl im bola vpichnutá infúzia, ktorá zistila koľko bielkovín ich telo využíva.

Jednej skupine následne po tréningu naservírované čisté vaječné bielka, ktoré obsahovali 18 gramov bielkovín a 0 gramov tuku. Druhá skupina mala celé vajcia, ktoré obsahovali taktiež 18 gramov bielkovín a 17 gramov tuku. Všetky subjekty sa zúčastnili oboch testov.

A čo sa vyskúmalo?

Krvné rozbory a svalová biopsia odhalili, že skupina ktorá konzumovala čisté vaječné bielka mala rýchlejší nárast aminokyseliny Leucín. Hladinu tejto aminokyseliny však mali obe skupiny po dobu 5 hodín po tréningu rovnakú.

Avšak skupina, ktorá konzumovala po tréningu celé vajcia mala omnoho vyššiu hladinu mTOR – čo je bunkovo signalizačný komplex zodpovedný za zložitý proces tvorby svalov. Čím vyšší tento komplex máme, tým viac svalovej hmoty dokáže naše telo za pomoci prijatých bielkovín vytvárať.

Najdôležitejší poznatok však je, že konzumácia celých vajec oproti čistým bielkom zvyšovala proteosyntézu až o 45%.

Zatiaľ čo výskumníci nevedeli presne identifikovať pôvod zvýšenej proteosyntézy, domnievali sa že za to zrejme môžu živiny obsiahnuté iba vo vaječných źltkoch a teda fytonutrienty, fenoly, tuky ale aj vitamíny a minerály. Takže skoncujte konečne s oddeľovaním žĺtkov od bielok. Po tomto článku snáď všetci budeme mať jasno v tom, prečo jesť celé vajcia. 

Začni jesť tuky pred spaním! Vravíš si, preboha prečo? Tak tu máš dôvody!
tuky hormony testosteron IRON-BODY kulturistika fitness trojboj zdravie