Zdravie / Zaujímavosti

Ako zlepšiť plodnosť?

Plodnosť je bez pochýb považovaná za znak mužnosti. Aj ty máš pocit že kedysi v dobách minulých boli muži plodnejší? Aspoň podľa pôrodnosti a množstva potomkov ktoré mali. Zrejme na tom niečo bude. Všade čítaš ale už aj podľa vlastného sedliackeho rozumu môžeš usúdiť že táto doba plodnosti veľmi nepraje. Veľké množstvo éčok, pesticídov, herbicídov, umelých hnojív a tá všadeprítomná chémia. Či už je to jedlo, kozmetika, voda alebo ovzdušie. Všade na nás číha chémia ale hlavne stres. Doba je veľmi rýchla a hektická. Toto všetko naším chlapcom rozhodne nepomáha. Tak čo sa proti tomu dá robiť? Ako si zlepšiť plodnosť?

So známymi sme si zvykli robievať srandu. Prečo mali naši predkovia toľko veľa detí? Žeby to bolo spôsobené tým že nemali internet ani toľko programov v televízii?

Alebo jednoducho mali iný pohľad na svet? Aj to je možné. Rozhodne však môžeme povedať že pracovali tvrdšie ako pracujeme dnes my. Robiť začínali skoro ráno a končili keď zapadalo slnko. Práca na poli bola rozhodne ťažšia ako tá dnes.

Vo fabrikách bola taktiež drina, dnes nám totiž veľa činností nahrádzajú stroje. Muži sa domov zvykli vracať unavení. Nič im však nebránilo splniť si aj svoje manželské povinnosti. Mali ešte dostatok sily aby urobili čo sa od nich očakáva.

Ako zlepšiť plodnosť spermie

Moderný muž = unavený, málo výkonný muž

Dnes sa mnoho mladých mužov stretáva s únavou a nedostatkom energie. Mám krátko po tridsiatom roku života ale sťažuje sa na to aj veľa mojich rovesníkov. Muži v najlepších rokoch, ako sa zvykne vravievať v Kristových rokoch. No veľa z nich vyštudovalo vysokú školu a dnes nepracujú manuálne. Často pracujú v teplej kancelárii kde sedia v pohodlnom kresle. Do práce a z práce sa presúvajú autom hoci to nemajú veľmi ďaleko. Majú nespočetné množstvo informácií o zdravom životnom štýle a ohromné množstvo vitamínov a výživových doplnkov. Aj napriek tomu sa z nich vytráca život.

lepšia plodnosť únava

Začiatok mužského zomierania

V knihe „Mužský hormón“ autor Paul De Kruif prirovnáva stratu libida za počiatok smrti. Muž ktorý nie je schopný pravidelne sa milovať a škaredo povedané robiť deti je napoly mŕtvy. Našou jedinou úlohou na tomto svete, rovnako ako jedinou úlohou každého samca živočíšnej ríše je rozmnožiť sa aby sme zabezpečili pokračovanie rodu.

Dnes sa však rodičovstvo odkladá na neurčito. Pre mladé ženy je prednejšia kariéra a muži sa im často prispôsobujú. Tvrdia že si potrebujú užiť no tieto argumenty sú len výhovorkou. Možno je to neschopnosť prijať zodpovednosť za vlastný život.

Zženštilý muž verzus žena mužatka

Kapitolou samou o sebe je fakt, že muži sa chovajú zženštilo. Ženy tak veľmi často na seba preberajú úlohu muža. Správajú sa veľmi rozhodne, sebavedomo a v domácnosti často o všetkom rozhodujú. Sú tie na ktorých závisí rodinný rozpočet a taktiež sú zodpovedné za všetky dôležitejšie rozhodnutia v partnerskom živote.

Často žena ostane tehotná a muž sa na ňu vykašle pretože sa proste zľakne. Žena ostáva s dieťaťom sama a musí zastávať úlohu oboch rodičov. Aj tento zbabelý čin mnohých mužov svedčí o ich nedostatočnej mužnosti.

Ďalšie zaujímavosti zo sveta zdravia sa dozvieš tu!
adaptogeny bylinky fytoterapia IRON-BODY kulturistika fitness trojboj zdravie

Žena ako náhrada matky

Ďalší fenomén je keď mladí muži vyhľadávajú prítomnosť starších žien. Samozrejme nie je nič zlé na tom ak si s takými ženami rozumejú. Možno sú zrelšie a v názoroch rozumnejšie. No zrejme aj v tomto ohľade veľmi často muži len hľadajú zámienku aby o nich mohol niekto rozhodovať a viesť ich za ručičku. Dávať im akési povolenie že môžu konať tak ako konajú.

Ak si sa v týchto riadkoch našiel prosím ťa neuraz sa. Čiastočne toto všetko píšem aj z vlastných skúseností.

zlepšiť plodnosť dokáže samo otcovstvo

V jednom dokumentárnom filme som mal možnosť počuť veľmi zaujímavú vec. Vo svorke vlkov bol vodca najsilnejší a mal prirodzenú autoritu. Jeho telo malo najvyššiu hladinu testosterónu spomedzi všetkých ostatných vlkov. Po tom čo zahynul musel jeho úlohu prebrať hierarchicky slabší jedinec. Vplyvom očakávania a tlaku ďalších vlkov musel na seba prebrať úlohu vodcu. S vyššou funkciou mu narástlo sebavedomie a hádajte čo tiež? Hladina testosterónu.

Takže chlapče, buď zodpovedný, postav sa problémom čelom a stane sa z teba dobrý genetický materiál. Svojim vlastným uvedomelým správaním si dokážeš zlepšiť svoju plodnosť, nie je to zázrak prírody?

Ak sa však mám vrátiť k téme fyziologickej neplodnosti, namiesto možných príčin sa budeme venovať rovno faktom a tomu aké majú muži možnosti na zlepšenie svojich stavov.

Toto rob a tvoji chlapci sa preberú k životu

Vráť do svojho života prirodzený pohyb

Pretože človek je na to stavaný. Ako som spomenul, naši predkovia nemali mechanizmy ani stroje, ktoré by za nich urobili všetku tú špinavú robotu. Museli si vyhrnúť rukávy a pustiť sa do práce. Sťažovať sa im nepomohlo. Do práce chodili pešo, prípadne na bicykli. Po práci ich ďalšie povinnosti čakali doma.

Ak nepracuješ manuálne, snaž sa nevyhýbať aspoň základným povinnostiam doma a nič si neuľahčuj. Zaraď chôdzu do každého dňa. Namiesto výťahu si to pekne vykráčaj po schodoch. Potrebuješ ísť na nákup? Auto nechaj na parkovisku, zober si ruksak a rob to ako za starých časov.

Pravidelný prirodzený pohyb rozprúdi v tvojom tele život a pomôže ti zlepšiť plodnosť.

Ži v prirodzenom prostredí

Pretože všetko na tomto svete je pre človeka prirodzené, okrem moderných výdobytkov. Vonku prší alebo fúka vietor? Snáď to nemôže byť pre teba prekážka ísť von. Ak tráviš väčšinu svojho života zavretý v nejakej hale alebo kancelárii, zmeň to aspoň jeden či dva krát v týždni.

Vyjdi si na prechádzku k lesu alebo aspoň do parku. Nadýchaj sa čerstvého vzduchu a spoj to s príjemnou činnosťou. Ja som si veľmi obľúbil bushcraft výlety do lesa. Vezmem si skladací varič, vybehnem na najbližší kopec v lese a uvarím si chutný čaj alebo kávu. Vychutnám si ten pokoj a ticho – skrátka únik od reality.

Nemusíš byť hneď zálesák ale aspoň sa pohybuj na čerstvom vzduchu aby tvoje telo okúsilo slnečné lúče a pravidelné zmeny klímy.


kotvičník tribulus testosteron

Kotvičník (Tribulus) preukazateľne zvyšuje hladinu testosterónu! Využi silu prírody a dosiahni svoje prirodzené maximum.

Kvalitný sypaný kotvičník zemný za tú najlepšiu cenu. Dobrý kotvičník nemusí byť predražený! Preto zbytočne nepreplácaj.


Neustále udržuj aktívnu myseľ

Rovnako ako v domovoch dôchodcov sa opatrovatelia snažia udržať mysle svojich klientov zamestnané. Pretože jedine zamestnaná a tvorivá myseľ udržuje telo pri živote. Snaž sa neustále premýšľať a dávať si nejaké úlohy. Nemusia byť priveľmi zložité a fyzicky či psychicky náročné.

Osobne mám viacero koníčkov, takže aj ty máš na výber. Okrem posilňovania, písania článkov a študovania najnovších informácií sa snažím robiť si rôzne kurzy. Venujem sa modelárstvu a tiež akvaristike. Momentálne popri trvalej práci zvažujem rozbehnúť vedľajší biznis. Mám rozpísanú knihu a za posledné tri mesiace som si zariadil vlastné domáce fitko. Jednoducho, vždy máš čo robiť.

Zbav sa strachu zo života

Buď k sebe úprimný a priznaj, aké sú tvoje silné a slabé stránky. Tie silné ukazuj vždy a všade a za tie slabé sa nehanbi. Nikto nie je dokonalý a nikto nevie všetko. Ten kto ťa nebude brať takého aký skutočne si, nie je hoden tvojej prítomnosti.

Čas každého z nás je drahý. Preto buď sebavedomý, čestný ale hlavne úprimný k sebe a všetkým ostatným. Život v sebaklame z teba robí slabocha a to ti v konečnom dôsledku uberá na mužnosti.

plodnosť ovplyvňuje stres a depresia

Aj oddych patrí k životu

Berme si všetci príklad z mačky. Schválne si prečítaj knihu „Chovejte se jako kočka“. Mačka vie, čo je pre jej telo a pre ňu celú dobré. Podľa mňa to vie každý jeden z nás.

Nepotrebujeme počúvať výčitky ani citové výlevy. Nepotrebujeme posmešky ani narážky nevďačného šéfa. Chceme pracovať tak akurát a byť za to adekvátne ohodnotený. Ak nevládzeme, sme unavení tak chceme oddychovať.

plodnosť zlepšuje šport

Niečo sa mi nepáči tak by si to mal vedieť. Mám iný názor ako ty, no a čo? Veď je to normálne, nemôžeme byť všetci rovnakí.

Mačka sa chová úplne prirodzene. Niečo sa jej na tebe nepáči? Škrabne ťa. Nezaujímaš ju? Otočí sa ti zadkom. Je unavená alebo lenivá? Má na to právo, spí aj 5 krát denne. Nesnažme sa oklamať svoje telo a svoje zmysly. Snažme sa naslúchať vlastnému telu.

Detská úprimnosť

Podobne ako prirovnanie s mačkami je veľmi trefné všimnúť si správanie detí. Sú prirodzené a vyžarujú to čo skutočne cítia. Frustrácia, hnev, smútok, únava, nuda. Žiadna pretvárka, rýdza prirodzenosť – to všetko máš u nich na tanieri.

Vekom sa však táto prirodzenosť skrýva za herectvo. Vieš aký veľký kus napätia by z teba opadol ak by si sa aspoň trochu inšpiroval správaním malých detí? Dúfam, že si ma pochopil.

Existuje pojem psychosomatická erektilná dysfunkcia. Chlap jednoducho povedané nie je ničoho schopný, pretože má psychický blok. Odkiaľ pochádzajú tieto bloky? Ich odstránením s veľkou pravdepodobnosťou môžeme zlepšiť aj našu plodnosť.


Bylinná čajová zmes na podporu počatia pre ženy. Podporte svoju plodnosť prírodnou cestou!

Čaj na podporu plodnosti žien zakúpiš tu!


Život v neustálom prebytku

Znova dávam do pozornosti ďalšiu knihu, tentokrát s názvom „IKIGAI“. Už nejaký ten rok sa venujem téme dlhovekosti. Na základe početných štúdií ale tiež mojich rozhovorov so staršími ľuďmi usudzujem, že viacerí mali spoločnú jednu vec. Minimalizmus respektíve že žili takpovediac na dlh.

Mám na mysli ľudí, ktorí sa dožili veľmi vysokého veku. Skutočne nemali potrebu neustále si do úst vkladať nejaké jedlo.

Z prednášky doktora Igora Bukovského na tému detox si požičiam skvelé prirovnanie. Najlepší detox je hlad. Ak cítiš škvŕkanie v bruchu a pocit hladu medzi jedlami, potom je všetko v poriadku.

Keď si na hlad už zabudol a ani nevieš ako vyzerá, potom začínaš žiť život v prebytku a zrejme to už vidíš aj v zrkadle. Musíš zachovať v tele optimálne procesy. Telo potrebuje aj hlad, pretože počas hladu sa vyplavuje najviac rastového hormónu.

Pri hlade sa v tele muža aktivuje režim lovca. Poznáš ten pocit napätia keď si hladný? Telo ti dá ešte štipku energie naviac aby si bol schopný zaobstarať si jedlo. Všetko má svoj význam

Nenasleduj zlé kroky

Najväčšie neduhy ľudstva vznikli spolu so zrodom poľnohospodárstva . U ľudí vznikol prebytok, začali sa kaziť zuby, začali vznikať civilizačné ochorenia. Ak mi neveríš, preštuduj si dlhú knihu evolučného biológa doktora Liebermanna „Príbeh ľudského tela„. Odpoveď na otázku ako zlepšiť plodnosť sa nám rysuje práve pri problematike ľudskej evolúcie.

Opráš dobré gény

Tvoje telo nič nezabudlo, všetko to v sebe máš. Funguje to ako svalová pamäť. Kedysi dávno si to vedel, pretože to máš v génoch rovnako ako pes má v génoch močenie a brechot, nemusí sa to učiť.

Ak zrovna nie si fanúšikom Paleo stravovania, môžeš si aspoň vziať príklad z muža v pokročilom veku, ktorý napísal knihu o návrate k prirodzenosti – Mark Sisson – „Praveký plán“.

Menej kávy priateľu

Akékoľvek umelé udržiavanie pozornosti tvoje telo neprirodzene stresuje. Stres sa rovná vyplavovaniu stresového hormónu kortizolu. Ten nepriamo úmerne bráni testosterónu a preto priveľmi vystresovaní jedinci majú najmenšiu hladinu testosterónu.

Káva zvyšuje adrenalín a tým pádom aj stresový hormón, nakoľko ťa udržuje v bdelom stave. Preto to s kávou rozhodne nepreháňaj, dve šálky denne bohato stačia.

Udržuj v zdraví prostatu

Pretože ak prostata nie je v poriadku, môže mať na svedomí práve plodnosť ale tiež erekciu. Ak sa ti niečo nezdá, nehanbi sa navštíviť urológa. Zrejme aj tento problém súvisí so zlozvykmi moderného muža. Možno práve zameranie na prostatu pomôže zlepšiť tvoju plodnosť.

Časté a dlhé sedenie namiesto prirodzeného pohybu. Vedel si, že pre človeka je omnoho prirodzenejšie drepenie ako sedenie na stoličke? V niektorých krajinách v tejto pozícii vykonávajú veľkú potrebu.

Prostatu v zdraví môže udržať aj pravidelný sex. Samozrejme bezpečný a s partnerom, ktorého dobre poznáš.

Pozor na chronické zápaly močových ciest

Pretože zanedbávaný zápal močových ciest môže mať vplyv aj na stav tvojej prostaty. Okrem iného zápalový proces a zdravá spermatogenéza (tvorba spermií) jednoducho nejdú dokopy. Ak pri močení pociťuješ pálenie, je čas sa tomu venovať. Taktiež pozor na farbu moču. Nehraj sa na geroja a poriadne sa obleč. Nepochopím módu typu: v zime poltopánky a krátke ponožky. Ale to je väčšinou doména dievčat a tak trochu zženštilých mužov. Dúfam, že to nie je tvoj prípad.

Schudni a budeš plodnejší

Žena priveľmi vyčerpávaná, slabá alebo chudá môže mať problém s počatím. Dieťa akoby cítilo, že slabú matku nechce. Taktiež tučný muž nebude práve najlepším ochrancom potomstva. V praveku by bol taký muž prvým chodom na obed nejakého predátora. Žeby to telo presne takto vyhodnotilo? Ber to tak, že každý centimeter na obvode tvojho pásu znižuje tvoju schopnosť plodiť kvalitné deti.

Športuj!

Hoci nie som fanúšikom Filipa Grznára požičiam si od neho jednu frázu. Cvič a budeš mať kvalitné deti. Samozrejme tie, ktoré ešte len splodíš. Pravidelným športom posilňuješ svoje telo, zlepšuješ si obranyschopnosť a tvoje gény sú jednoducho silnejšie a odolnejšie. Tieto gény následne odovzdávaš ďalej svojim potomkom.

lepšia plodnosť posilňovanie

Pozor však na neúmerné zaťažovanie organizmu. Pokiaľ si naturál, máš určité regeneračné predispozície. Ak svoje telo priveľmi stresuješ tréningom, znova stimuluješ tvorbu kortizolu. Mal som možnosť poznať dievča, ktoré malo presne kvôli tomu kompletne rozhádzaný hormonálny systém. Po tom čo trochu poľavila v tréningu aj strave sa všetko ako zázrakom upravilo.

Inšpiruj sa stredomorskou stravou

Stredomorská strava je bohatá na ryby a množstvo zdravých tukov (nenasýstené mastné kyseliny). Testosterón je hormón rozpustný v tukoch. Lenže nie v bravčovej masti ale v zdravých tukoch. Stredomorská strava sa všeobecne považuje za jeden z najzdravších stravovacích spôsobov. Je bohatá tiež na množstvo čerstvej zeleniny či olivy.

Skvelí pomocníci pri tvorbe kvalitného biologického materiálu

  • Zinok – skvelý antioxidant. Okrem udržiavania dobrej kvality vlasov, nechtov a pokožky je nápomocný v reprodukčnej schopnosti muža
  • Selén – ti zabezpečí dostatočné množstvo spermií
  • Vitamín E – zlepšuje schopnosť spermie dostať sa do vajíčka
  • Arginín – podporuje potenciu a libido. Zlepšuje prekrvenie celého tela a tým pádom prenos kyslíka do všetkých častí tela
  • Kotvičník Zemný – existuje nespočetné množstvo informácií na tému kotvičník (tribulus). Preukazateľne zvyšuje vyplavovanie testosterónu (vedecky dokázané)
  • Kyselina listová – prispieva k správnemu deleniu buniek a jednoducho povedané ak máš dostatok kyseliny listovej, je to základ pre lepšie zahniezdenie spermie (aj keď vedci zistili, že u mužov priamo nezlepšuje kvalitu spermií)
plodnosť tehotenstvo oplodnenie

Čo viac k tomu dodať?

Ak by naši predkovia čítali tieto riadky, zrejme by sa chytali za hlavu. Otázka: Ako zlepšiť plodnosť? To snáď ani nie je potrebné. Problémy s plodnosťou malo v minulosti len mizivé percento párov. Dnes sa pomer obrátil.

Ak si náhodou jeden z mnohých, kto začína mať problémy s plodnosťou rozhodne nezúfaj. Zrejme je to práve dobou v ktorej žijeme. Navonok stopercentne zdravý a silný muž sa s týmto problémom môže stretnúť.

Do karát nám aspoň môže hrať fakt, že spolu s veľkým množstvom neduhov táto doba prináša aj množstvo riešení na takmer akýkoľvek problém. S veľkou pravdepodobnosťou navštíviš pri problémoch s počatím špecialistu. Aj napriek tomu by si si moje rady mal zobrať k srdcu a dodržiavať pokyny ako prevenciu. Verím, že nasledovaním mojich rád dokážeš aspoň trochu zlepšiť svoju plodnosť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *