Zdravie / Zaujímavosti

Lenivá štítna žľaza? Môže to byť aj tvoj prípad!

Funkcii štítnej žľazy veľmi nepripisujeme význam no často práve ona môže byť kameňom úrazu. Mnohí si jej činnosť veľmi neuvedomujú no nebyť tejto pani, naše hormóny by si robili v našom tele cirkus. Jej funkcia by nemala byť ani znížená no ani naopak zvýšená. Ako však dosiahnuť to, aby fungovala ako švajčiarske hodinky? 


To ako sa každý deň cítime, akú máme náladu, aký je náš metabolizmus a spaľovanie tukov, koľko anabolicky prospešných hormónov sa nám vyplaví alebo aj to, akú imunitu máme a ako sme náchylní na vírusové či iné ochorenia závisí z veľkej časti od stavu štítnej žľazy.

Poruchami štítnej žľazy trpí takmer 20% Slovákov a možno o tom ani nevedia. Je veľmi zložité určiť rizikovú skupinu, pretože často sú tieto ochorenia dedičné, no u cvičencov je veľké riziko jej ochorenia najmä po užívaní anabolických steroidov. Hoci ste po poslednej kúre boli na kontrolných testoch u endokrinológa a ten vám na základe fyzického vyšetrenia i krvného rozboru povedal, že je všetko v poriadku, nemusí to tak celkom byť. Aj keď sú hodnoty vašich testov v norme, to neznamená že nie sú na dolnej hranici a vaša žľaza je mierne povedané zaspatá ako šípková Ruženka, ktorá čaká na bozk od princa.

FotkyFoto_48736133_S.jpg

Ako sa prejavujú problémy so štítnou žľazou?

Nedostatočná funkcia štítnej žľazy

Tento neduh je veľmi častý práve u bývalých „sypačov“. Ich žľaza síce produkuje všetky hormóny no nie v takej intenzite ako v dobe pred užívaním látok. Jednoducho je vyšťavená a mohli by sme ju prirovnať k použitej špongii. V takomto prípade sa cítime malátny, bledý, máme problémy so spánkom, so spomaleným metabolizmom, môže sa pridružiť oslabené libido či poruchy prekrvovania končatín ba dokonca aj anémia. Niekedy bývajú ľudia so zníženou funkciou štítnej žľazy apatický, podráždení alebo bez nálady.

Zvýšená funkcia štítnej žľazy

Najčastejšie ju pozorujeme u žien najmä zväčšením štítnej žľazy. Pridružiť sa môže aj vznik nezhubných nádorov ale aj problémy s krvným tlakom, zrýchlený tep, väčšia chuť do jedla alebo problémy so zrakom.

Vo svojej podstate je akékoľvek ochorenie štítnej žľazy podobne ako cukrovka autoimunitné ochorenie.

Liečba problémov so štítnou žľazou

Po diagnostikovaní ochorenia spojeného so štítnou žľazou lekár nemusí hneď určiť medikamentóznu liečbu (najmä v ranných štádiách ochorenia), ale nariadí len častejšie kontroly. V pokročilejších fázach nasleduje predpísanie liekov ako napr. Euthyrox, pri ktorých pacient zvyčajne ostáva až po zbytok svojho života. Ak však na tom nie sme až tak zle a je v našich silách trochu našej štítnej žľaze dopomôcť k tomu, aby bola zdravá a fungovala tak ako má, je možné to dosiahnuť za pomoci stravy.

Domáci lekár

Zaradiť do svojho každodenného jedálnička by sme preto mali jedlá ako brokolica, špenát, karfiól, kaleráb či mango. Vyhýbať sa zápalovým procesom tým, že obmedzíme konzumáciu mliečnych výrobkov aspoň o polovicu a naopak zaradíme do jedálnička protizápalové potraviny ako surová zelenina či bobuľové ovocie. Každé jedlo vyvolá v tele zápalový proces a imunitnú odozvu. Hoci si o sebe myslíte, že alergik nie ste, všetko je vo svojej podstate alergén, otázkou je len to, ako naň vaše telo reaguje. Preto kontrolujme naše telesné reakcie po rôznych druhoch jedla ako sú škroby, rafinovaný cukor, pečivo, cestoviny a ak nám tieto jedlá nerobia veľmi dobre, zmenšime ich porcie.

Podporná liečba

Poruchy štítnej žľazy vznikajú pri deficite jódu, selénu a iných minerálov. Preto by sme ako podpornú liečbu mohli voliť nasledovnú kombináciu doplnkov výživy:

  • Jód
  • Vitamíny C,E
  • Selén
  • Zinok
  • Horčík
  • Koenzým Q10

Ak sa vám to zdá priveľa, vedzte že dnes sa na trhu nachádza množstvo preparátov, ktoré obsahujú komplex v spomínanej kombinácii spoločne. Minimálne taký zinkosel obsahuje zinok, selén i vitamín C + E. Horčík viete dopĺňať aj za pomoci šumivých tabliet rozpustných vo vode (formou chutného nápoja) a za kvalitný koenzým Q10 sa Vám poďakuje aj vaše srdiečko.

One thought on “Lenivá štítna žľaza? Môže to byť aj tvoj prípad!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *