Základy, technikaZdravie / Zaujímavosti

Kreatín ako medicína

Existujú najmenej tri pre kulturistov „tradičné“ látky, ktoré by sa podľa všetkého dali využívať v klinickom prostredí. V dnešnom článku si bližšie predstavíme Kreatín. Takmer každý slovenský lekár považuje slovo kreatín za niečo negatívne. Dá sa však supplementovať Kreatín ako medícína ?

  1. Nandrolon (Deca-durabolin)
  2. Rastový hormón
  3. Kreatín

Prvý je samozrejme anabolický steroid. Po rozumnom zvážení by sa podobne ako mnoho iných steroidov dal používať na medicínske účely. Napríklad v boji proti úbytku svalovej hmoty pri mnohých chorobách alebo stavoch ako je rakovina, AIDS, celiakia, kongestívne zlyhanie srdca alebo roztrúsená skleróza.

Nandrolon by mal tiež slúžiť ako doplnok k liečbe testosterónom v hormonálnej substitučnej terapii. Má regeneračné účinky na kĺby a má omnoho menej vedľajších účinkov ako sú vypadávanie vlasov či rast prostaty – oproti rôznym esterom testosterónu.

Druhý, rastový hormón by sa mohol používať rutinne na urýchlenie obnovy svalov, šliach a kostí. Športovci, ktorí si pretrhli šľachy alebo sa podrobili operácii Tommyho Johna (ulnárne poranenie kolaterálneho väzu lakťa), môžu byť opäť v hre za polovičný čas. Priemerný občan s ortopedickým zranením by sa mohol vrátiť do práce oveľa rýchlejšie. Rastový hormón by sa mohol použiť aj na rýchlejšie uzdravenie pacientov s popáleninami.

Nakoniec kreatín by mohol byť použitý alebo prinajmenšom zvážený pri liečbe celého radu chorôb od poranení miechy až po kardiopulmonálne ochorenia.

Prvé dve látky sú samozrejme ošemetnejšie a nesú so sebou príliš veľa stigmy a dezinformácií. Kreatín sa však javí ako relatívne čistý hráč bez hanby a môže byť neustále používaný bez akýchkoľvek preukázateľných vedľajších účinkov. To je tvrdenie tímu vedcov z Univerzity Centrálnej Floridy. Preskúmal súbor literatúry o možnej úlohe tohto výživového doplnku pri liečbe chradnutia svalov imobilizáciou, poranením, neurodegeneratívnym ochorením, kardiopulmonálnym ochorením a inými svalovými poruchami.

Kreatín ako medicína
Kreatín ako medicína
Lenivá štítna žľaza? Môže to byť aj tvoj prípad!
stitna zlaza hormony IRON-BODY kulturistika fitness trojboj zdravie

Ktorý kreatín máš na mysli?

Podstata ich argumentov je nasledovná. Veľký počet ochorení, ktoré postihujú ľudí má za následok nejaký druh fyzickej dysfunkcie, nepoužívania svalov alebo dokonca imobilizáciu. Pričom niektoré alebo všetky tieto skutočnosti môžu viesť k následnej strate svalovej hmoty.

Táto dysfunkcia, nepoužívanie alebo imobilizácia sa vyskytuje aj pri kardiovaskulárnych ochoreniach, neurodegeneratívnych stavoch alebo dokonca pri myopatiách. V týchto prípadoch môže toto nepoužívanie a následná strata svalovej hmoty viesť k skoršej smrti najmä u starších ľudí.

Ale kreatín, navrhujú autori štúdie, a jeho pro-svalové, pro-silové a pro-vytrvalostné vlastnosti môžu efektívne oslabiť vplyv týchto ochorení. Respektíve zlepšiť rehabilitáciu pri mnohých z týchto ochorení alebo porúch. To bol každopádne ich odhad ale potrebovali urobiť komplexný prehľad všetkých štúdií, ktoré boli kedy vykonané o použití kreatínu počas rehabilitácie. Pri imobilizácii a atrofii nepoužívaných svalov, neurodegeneratívnych chorôb, kardiopulmonálnych chorôb a mitochondriálnych chorôb. Počas ich štúdie sa kreatín skutočne zdal byť užitočný ako rehabilitačný nástroj pri mnohých chorobách a stavoch.


scitec creatine monohydrat

Kvalitný a overený 100% Kreatín monohydrát kúpiš napríklad tu!

Približne od roku 2009 si pravidelne kupujem Kreatín Monohydrát od spoločnosti SCITEC Nutrition. Som spokojný hlavne s jeho konzistenciou, nakoľko od iných výrobcov zvykol pár týždňov po otvorení stvrdnúť. Scitec je preto v tomto ohľade moja jediná a najlepšia voľba.


Benefity dávkovania kreatínu podľa renomovaných vedeckých štúdií

  • Zotavenie po tréninguvedci našli 16 štúdií, ktoré popisovali účinky kreatínu na markery poškodenia svalov po silovom cvičení. Prakticky všetky štúdie zistili, že kreatín redukuje tradičné markery cvičením indukovaného poškodenia svalov. Sú nimi najmä hladiny svalových sérových proteínov, redukuje zápalové zlúčeniny, redukuje markery oxidačného stresu pričom urýchľuje obnovu sily a znižuje bolestivosť svalov s oneskoreným nástupom.
  • Poranenia miechy – ľudia s poranením miechy alebo chrbtice môžu často trpieť poškodením svalov a poruchou svalovej sily. V tejto oblasti neboli také početné štúdie ale aj tých zopár zistilo, že aj tu vie byť kreatín veľmi užitočný. Skupina pacientov s poranením miechy, ktorá denne užívala 20 gramov kreatínu vyvinula väčšiu silu hornej časti tela a zlepšila oblasť prierezu svalov. Štúdie na potkanoch ukázali rovnako sľubné výsledky s ošetrenými potkanmi, ktoré preukázali zlepšenú pohybovú kapacitu ako ostatné potkany.
  • Artritické choroby – štúdia skúmala dve skupiny žien s osteoartrózou kolena. Jedna skupina užívala 20 gramov kreatínu denne počas 7 dní a potom 5 gramov denne počas 11 týždňov. Druhá skupina užívala placebo. Skupina s kreatínom zaznamenala zlepšenie fyzických funkcií v svalovej hmote dolných končatín. Iná štúdia na pacientoch s reumatoidnou artritídou zistila, že suplementácia kreatínom zlepšila svalovú silu napriek absencii akéhokoľvek silového tréningu. Početné štúdie zaoberajúce sa mladými pacientami s Duchennovou svalovou dystrofiou a Backerovou svalovou dystrofiou odhalili výrazné zlepšenie svalovej sily a času do svalového vyčerpania. Zdá sa však, že kreatín dospelým ľudom so svalovou dystrofiou až tak výrazne nepomáha no aj napriek tomu si ním vedia zlepšiť kvalitu každodenného života pri bežných činnostiach.

A čo ďalšie užitočné schopnosti kreatínu?

  • Imobilizácia a atrofia – nič nevedie k odbúravaniu svalových bielkovín viac ako napríklad imobilizácia končatiny ale 7 štúdií ukázalo, že suplementácia kreatínom v takýchto prípadoch zmierňuje svalové straty. To isté sa potvrdilo v štúdiách na potkanoch, kde potkany mali imobilizované zadné končatiny.
  • Akútne zranenia – Poškodenie svalov a nervov môže narušiť funkciu, pohyblivosť a fyzickú aktivitu čo prirodzene vedie k svalovej atrofii. Vedci potkanom prerušili miechu a vyvolali atrofiu. Potom poškodili niektoré svaly a následne skupine potkanov dávkovali kreatín. Skupine potkanov s kreatínom trvalo zotavenie výrazne kratšie.
  • Kardiopulmonárne choroby – ak je váš cievny systém vo všeobecnosti slabý, chorý alebo nejakým spôsobom ohrozený, pravdepodobne ste na rovnakej lodi s ľudmi s atrofiou alebo s ľuďmi trpiacimi neurologickými ochoreniami. Ako tvrdia vedci, kreatín hrá dôležitú úlohu pri srdcových funkciách a vaskulárnom zdraví. ale ako funguje keď ho použijete na liečbu pacientov s kardio-ochoreniami? Existuje niekoľko štúdií, ktoré tvrdia že sa týmto pacientom zlepšila svalová vytrvalosť a ako iste všetci vieme aj srdce je len sval.
  • Mitochondriálne choroby – tento druh ochorení je dosť zriedkavý ale jedná sa o genetické poruchy, ktoré ovplyvňujú transportný reťazec elektrónov (čo negatívne ovplyvňuje produkciu ATP). Jedna štúdia ukázala, že suplementácia kreatínom viedla k 11% zvýšeniu sily dorziflexie a 19% k zvýšeniu sily uchopenia u postihnutých pacientov. Získali tiež 0,6 kilogramu svalovej hmoty no na dosiahnutie zlepšenia štatistiky to nestačilo.

Verdikt?

Samozrejme je zrejmé, že početné štúdie budú pokračovať no už teraz mnohé naznačujú, že by to mohlo fungovať.

A nakoniec – päť štúdií porovnávalo suplementáciu kreatínom a placebom pri liečbe pacientov s Parkinsonovou chorobou. Dve štúdie testovali účinnosť doplnku pri postupovaní roztrúsenej sklerózy. Vykonali sa tiež tri štúdie o kreatíne a amyotrofickej laterálnej skleróze (ALS). Žiaden nepreukázal merateľný vplyv kreatínu na tieto neurodegeneratívne choroby. Prečo to nefungovalo nie je známe, pretože minimálne teoreticky na základe povahy týchto chorôb a ich biochemických príčin a následkov mal kreatín fungovať.

Poznámka na záver

Autori poznamenali:

Vzhľadom na povzbudivé zistenia týkajúce sa úlohy suplementácie kreatínu počas zotavovania sa z cvičenia, rehabilitácie po imobilizácii poranenia a terapeutickej podpory počas rôznych chronických stavov, kreatín monohydrát predstavuje značnú rehabilitačnú pomoc.

Samozrejme nič čo zistili o úlohe kreatínu pri liečbe rôznych stavov nie je definitívne. Napriek tomu ak by niekto na kom by mi záležalo, trpel niektorým zo stavov opísaných v tomto článku, dokopal by som ho k tomu aby vyskúšal kreatín. S obrovskou pravdepodobnosťou to nemôže nijako ublížiť a mohlo by to výrazne uľahčiť život.

Ak by niekto po tomto článku dostal chuť na kreatín, zvážte jeho dopĺňanie ak nemáte celkom v poriadku krvný obraz respektíve funkciu obličiek.

Zdroje:

Kylie K. Harmon, Jeffrey R. Stout, David H. Fukuda, Patrick S. Pabian, Eric S. Rawon, and Matt S. Stock, “The Application of Creatine Supplementation in Medical Rehabilitation,” Nutrients 2021, 13, 1825.

T-Nation (TC Luoma)

Páčil sa ti článok Kreatín ako medícína ? Nezabudni ho zdieľať! A tiež sleduj IRON-BODY na Facebooku
IRON BODY BANNER

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *