Zdravie / Zaujímavosti

Imunita a ako ju podporiť

Je obdobie zimy a hoci to už nie je to, čo bývalo kedysi, stále na nás vplývajú výkyvy počasia a mrazy. Na niekoho to pôsobí negatívne a niekto sa nad tým ani len nepozastaví. Tak či onak, cvičenci, ktorí neustále „trápia“ svoje telo ťažkými a vyčerpávajúcimi tréningami musia na svoju imunitu myslieť o to viac. Aby sme predišli chorobám a mohli nerušene zarezávať dlhé zimné večery zavretí v posilňovni, zhrnime si pár zásad ktoré musíme dodržiavať.  

Ako prvý spôsob posilňovania imunity iste každému napadne konzumácia veľkého množstva ovocia a zeleniny či zvýšený príjem vitamínu C. Samozrejme aj to môže napomôcť k vytvoreniu obrany-schopného mechanizmu, ktorý chorobám ani vírusom nedá šancu prejaviť sa.No podľa môjho názoru to ani s vitamínmi netreba preháňať a na čo telu dodávať niečo, čoho má prebytok.

Ďalší fakt je ten, že všetky tieto podobné zásady začne človek dodržiavať vždy neskoro, väčšinou až vtedy, keď na neho niečo lezie. Ako si teda vybudovať prirodzene silnú imunitu, ktorá nás bude chrániť počas celého roka?

immunity

Vitamíny  doplnky výživy/strava

Ako som spomínal, prvé si vezmeme na paškál vitamíny. Už malé deti v škôlke vedia, že na imunitu je dobré céčko. Preto je vhodné užívať ho dlhodobo, pokojne aj celoročne, prípadne si po niekoľko mesačnej kúre dať zopár týždňov pauzu a pokračovať. Lepšie je voliť doplnky výživy s jeho postupným uvoľňovaním a s obsahom aspoň 500-1000 mg.

Ďalším vhodným pomocníkom vie byť  Colostrum, ktoré s získava z tzv. mledziny. To je vlastne prvé mlieko, či už kravské alebo kozie, ktoré obsahuje obrovské množstvo živín a ohromne podporuje u novorodencov imunitný systém. Colostrum sa produkuje v mliečnych žľazách cicavcov iba pár dní po narodení potomkov.

V dnešnej dobe sú v móde doplnky výživy s obsahom probiotík či mliečnych baktérií (arko-defenses), ktoré sa osvedčili ako veľmi účinné a potvrdí to mnoho imunológov. Takisto sú na tom aj doplnky s obsahom enzýmov (látky štiepiace bielkoviny), ktoré dokážu účinne pomôcť ľudom s problematickou imunitou (wobenzym)

Využíva sa aj betaglukán (imunoglukan), rakytník, hliva ústricová najčastejšie v kombinácii s vitamínom C, selénom či vitamínom D3. Moderné doplnky výživy sú často vytvorené komplexne a obsahujú širokú škálu týchto doplnkov.

V bežnom stravovaní je vhodné užívať výrobky s medu, propolis, včelí peľ alebo med samotný. Tu si však treba dávať pozor na pôvod medu. Neodmysliteľnou súčasťou imunity- podporujúcej stravy musí byť zázvor (najlepšie čerstvý) alebo cesnak, ktorý sa považuje za prírodné antibiotikum.

V boji proti nástrahám imunity napomôžu aj tzv. adaptogény. Jedná sa vlastne o prírodné výťažky z rastlín, ktoré majú blahodárne účinky. Patrí tu napríklad ženšen, kotvičník zemný (tribulus terrestris), kustovnica čínska (GOJI), MACA, machovka, jarabina čierna alebo kakaové bôby.

Vo svete si našli vlnu fanúšikov ale aj vlnu odporcov tzv. homeopatiká. Jedná sa vlastne o prírodné lieky s minimálnou koncentráciou chemických látok.

Minimalizujte stres

Trpíme ním všetci ale dá sa mu vyhnúť. Určitá dávka stresu môže dokonca na jedinca pôsobiť priaznivo a posilňuje ho, ale to sa jedná o stres krátkodobý. Stres v práci, v súkromí, vo vzťahoch plus k tomu pridaný stres svalový môže vyústiť do vážnych zdravotných problémov. Preto odporúčam jediné. Mať na háku. Takí ľudia sa mali vždy najlepšie 🙂 Nevravím aby sa z vás stali flákači alebo aby ste niečo zanedbávali. Proste úsmev na perách a myslieť pozitívne. A k tréningu pridať aj aktívny odpočinok vo forme činnosti, ktoré vás bavia, vytvárajú dobrú náladu a je vám pri nich dobre. U niekoho to môže byť beh, u druhého plávanie, hokej, cyklistika, rôzne spoločenské športy, hry a podobne. Každý má niečo iné. A keď hovoríme o dobrej nálade, ja keď si pozriem DVD s Ronniem Colemanom, vždy na mňa prevedie tú svoju bezstarostnosť a úsmev na perách.

Doprajte si zdravý spánok

Nie je nič lepšie ako zdravý, nepretržitý a nerušený spánok. Taký, po ktorom sa ráno cítim oddýchnutý a plný energie. Aby sme taký spánok mali, musíme dodržať pár pravidiel. Choďťe si ľahnúť zavčasu, nie príliš neskoro ani príliš skoro. Niekomu stačí 6 hodín, iný potrebuje 8 či viac. Ráno vstaňme dostatočne skoro aby vstávanie nebolo stresujúce, bez náhlenia sa do práce. K tomu by bodol ľahký strečing, pretože aj taká mačka keď spí denne 7 krát, takisto sa 7 krát po zobudení naťahuje. Ráno je múdrejšie večera. Nestresujme sa zbytočne s činnosťami, ktoré môžu počkať do rána. Pred spaním sa vyhnime káve a rôznym energetickým nápojom. Ak Vám večerný tréning spôsobuje ťažkosti so spánkom, radšej si privstaňte a absolvujte ho ráno. A posledná vec- pred spaním si vyvetrajte.

Relaxujte pri každej činnosti

Za relax môže niekto považovať cvičenie alebo aktívny odpočinok. Ja mám skôr na mysli niečo iné. Napríklad taká jóga alebo tai-či a podobné relaxačno-regeneračné cvičenia môžu odbúrať stres a pričiniť sa na posilnení imunity. Je pravdou, že na začiatku sa Vám to bude zdať nudné alebo vám to príde ako strata času. Ale sami časom prídete na blahodárne účinky tejto činnosti. Strečing alebo masáž, či sauna sú ďalšie príjemné aktivity, ktoré Vám určite pomôžu.

Otužujte svoje telo

Na rad prišla tá menej príjemná časť posilňovania imunity. Teda aspoň zo začiatku ju určite nebudete milovať. Je to také cielené vystavovanie tela krátkodobému stresu akým je v tomto prípade chlad. Ako som už spomenul, takýto krátkodobý stres dávkovaný v krátkych intervaloch, môže telo pripraviť na rôzne nepredvídateľné stresujúce situácie, s ktorými sa môžeme stretnúť. Otužovaniu sa budem bližšie venovať v ďalšom článku.
yoga-winter
Toto bolo zopár bodov, ktorými keď sa budeme riadiť, mali by sme prežit jesenné výkyvy počasia a chladné zimné večery bez komplikácií. Dúfam, že Vám budu moje rady nápomocné.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *