Zdravie / Zaujímavosti

V hlavnej roli „INZULÍN“

Najdôležitejšie čo potrebujeme vedieť

  1. Keď si myslíš, že budovať svalovú hmotu a rysovať súčasne je nemožné, vyvediem ťa z omylu. Zamysli sa znova, ono to skutočne možné je za predpokladu, že budeš mať pod kontrolou hladinu svojho inzulínu v krvi.
  2. Svaly sú tvorené za pomoci bielkovín. Čím viac svalovej hmoty chceš, tým viac bielkovín potrebuješ. No neznamená to len bezhlavo konzumovať kvantá bielkovín. Je nutné aby ich organizmus vo väčšej miere syntetizoval a to je rozdiel.
  3. Práve inzulín je zodpovedný za rast svalovej hmoty a plnenie svalov glykogénom.
  4. K dosiahnutiu stavu súčasného budovania svalov a ich separácie je potrebné prijímať karbohydráty kontrolovane.
  5. Na základe toho, koľko inzulínu telo syntetizuje sa odvíja jeho schopnosť spaľovať prebytočný tuk.

194-designer_insulins-1trz

Denná manipulácia s hladinou inzulínu

Zabudnite na drísty začiatočníkov o sezónnom budovaní svalov a súčasnom rysovaní v období pred letom, kedy sa snažia zaistiť si formu do plaviek. Namiesto toho sa na túto problematiku pozrime reálnym okom a pochopme, že dosiahnuť tento stav v skutočností možné je ale jedine manipuláciou s hormónom, zvaným inzulín. Nie, teraz nechcem nikoho nabádať na prijímanie rôznych chemikálii či steroidov. Hovoríme o prirodzenej manipulácii s týmto hormónom.

V závislosti o schopnostiach tohto hormónu budeme o ňom rozmýšľať buď ako o všemohúcom pomocníkovi alebo ako o zabijakovi.

Inzulín ako zbraň

Ľuďom je prirodzené označovať čokoľvek buď za dobré alebo za zlé. Neexistuje stredná cesta a nič medzi tým. Mnohí takí, ktorí sa snažia o zbavovanie sa prebytočného tuku a rysovanie svalov zastávajú názor, že inzulín je to zlé, tzv. nepriateľ ich formy.

Naopak tí, ktorí v objemovke naberajú hrubú svalovú hmotu zastávajú presne opačný názor a ak by bolo možné s inzulínom by si podali ruky.

Ako môže byť obyčajný hormón pre jedného polobohom a pre druhého strašiakom?

Pravdou je, že ako nám môže tento klenom pomôcť, rovnako sa s nami môže aj nepekne zahrať. Dobrou správou je, že ak spoznáme súvislosti, budeme vedieť predpokladať, ako sa tento hormón zachová.

Poznaj svojho oponenta

Inzulín je anabolický hormón. Stačí? ani náhodou. Inzulín je zodpovedný za to, koľko svalovej hmoty vyprodukuješ, akú silu budeš mať, koľko energie dokážeš vynaložiť, akú rýchlu budeš mať regeneráciu ale tiež koľko slaniny okolo pásu si zo sebou ponesieš.

Ale ak si stále tučný hoci sa denne morduješ v posilňovni nemôžeš z toho obviňovať inzulín. Ak nemáš žiadne zdravotné komplikácie, tvoj hormón si robí len svoju prácu a robí si ju dobre. Niekde proste robíš chybu ty sám. Jeho primárna úloha je neustále kontrolovať hladinu glukózy v krvi a držať ju na hranici 5,5 nmol/l. Ak táto hodnota stúpne, pankreas je okamžite stimulovaný k tomu, aby ju navýšil.

Tu sú tri rozdielne úložiská inzulínu, v ktorých sa transformuje na glykogén

  1. Svaly = svalový glykogén
  2. Pečeň = pečeňový glykogén
  3. Tuky = tukový glykogén

Samozrejme my, čo cvičíme sa sústredíme na tú prvú možnosť. No telu je jedno o čo sa my snažíme. Je naprogramované ináč, než ako si my, obyčajní smrteľníci myslíme.

4 Skvelé veci, ktoré inzulín dokáže

  1. Inzulín buduje svaly – (šokantné čo?) – Inzulín stimuluje syntézu bielkovín tým, že usmerňuje ribozómy (bunkové organely, nachádzajúce sa vo všetkých živých organizmoch, zodpovedné za proteosyntézu) . V skratke : Svaly sú tvorené proteínmi. Proteíny sú vyrábané ribozónmi. Ribozóny sú poháňané inzulínom. Dovoľte mi citovať úryvok z knihy „Guiton and Hall: Medical physiology“ : V jednej zo svojich nevysvetliteľných činností inzulín proste zapne ribozómovú mašinériu. Pri absencii inzulínu ribozómy proste prestanú pracovať , skoro ako keby inzulín stláčal tlačidlo on/off.
    To znamená, že inzulín pomáha budovať svalovú hmotu, správne?? Nie, inzulín je zodpovedný za budovanie svalovej hmoty!
  2. Inzulín transportuje aminokyseliny do svalov – Inzulín sa podiela na transporte aminokyseliny priamo do svalovej bunky. Iste tušíte, o ktorých aminokyselinách je reč, samozrejme BCAA, teda tie, ktoré si telo nedokáže vytvoriť samo.
  3. Inzulín zvyšuje aktivitu štiepenia glukózy – Inzulín stimuluje enzýmy, ktoré sú zodpovedné za tvorbu svalového glykogénu. To znamená, že napomáha uskladňovaniu glykogénu vo svaloch a tým zlepšuje regeneráciu, urýchľuje zotavenie a vplýva na nasýtenie svalov živinami. Svaly plné glykogénu pôsobia masívnejším dojmom.
  4. Inzulín zabraňuje katabolizmu – Každý deň naše telo syntetizuje proteíny ale takisto zničí proteíny. Je to ako hra a keď chceš, aby telo syntetizovalo viac bielkovín, potrebuješ mať vyššiu hladinu inzulínu.

Zatiaľ dobré čo? Ale každá minca ma dve tváre a my sa teraz pozrime na tú druhú.

5 zlých vecí, čo inzulín dokáže

  1. Inzulín inhibituje (spomaľuje) tzv. hormón-senzitívnu lipázu – to znamená že blokuje enzým, zodpovedný za rozklad tukového tkaniva.
  2. Inzulín znemožňuje využiteľnosť tukov – inzulín nedopustí aby bol tuk využitý ako energetický zdroj ale uprednostní karbohydráty. Na jednej strane je to ale aj pozitívum, nakoľko primárna úloha inzulínu je zbaviť krv prebytočnej extra glukózy, ktorá by sa mohla v prípade nevyužitia transformovať do nechcených zásob tukového glykogénu.
  3. Inzulín zvyšuje syntézu mastných kyselín – a to v pečeni, čo je rozhodujúce pri ukladaní tukových zásob. Tento jav je samozrejme podmienený množstvu nevyužitých karbohydrátov v tele.
  4. Inzulín aktivuje lipo-proteínovú lipázu – Po aktivácii inzulínom, lipoproteínová lipáza štiepi triglyceridy na vstrebateľné mastné kyseliny, ktoré sa veľmi ľahko a rýchlo vstrebávajú, následne sú prevedené späť na triglyceridy a uložené v tukových bukách.
  5. Inzulín produkuje transport glukózy do tukových buniek –  to znamená, že keby nebolo inzulínu, rozpad tukov by bol rýchlejší. No pripomeňme fakt, že inzulín je zodpovedný tiež za transport glukózy do svalov.

 

inzulin

 

Riešenie inzulínovej hádanky

Zjednodušene, inzulín je anabolicko- dopravný hormón, ktorý si robí len svoju prácu. Je jedno, či chcete nabrať svalovú hmotu alebo naberiete tuk, jeho jedinou úlohou je starať sa o to, aby udržal glukózu v norme. Ak sa hladina glukózy zvýši, inzulín začne robiť všetko preto aby dostal jej úroveň do normálu. Nie je to celé iba na „ramenách“ inzulínu, aby sa staral o to koľko svalov priberiete a koľko tuku spálite. Záleží to iba na vás, ako si udržíte jeho dostatočne vysokú resp. nízku hladinu tým, čo budete počas dňa konzumovať. A tu je spôsob, ako si to zabezpečiť.

„Keď chcem budovať svaly a zároveň spaľovať tuky“

Je smutné, že väčšina z nás verí odborníkom, ktorí tvrdia, že tento stav nie je možné dosiahnuť. Že sa musíme sústrediť iba na jeden z uvedených cieľov a že to proste ináč nejde. Konvenčná múdrosť vekov to predsa tvrdí. Škoda len, že nie vždy sa takéto múdrosti starej matere zakladajú na pravde.

Ak je hladina inzulínu vysoká, glukóza sa uloží vo svaloch vo forme glykogénu. Ak je jeho úroveň nízka, tuky sa pretransformujú na primárny zdroj energie. Inzulín je ako taký spínač, ktorý sa neustále prepína, podľa potrieb nášho tela, či už chceme budovať svaly alebo spaľovať tuk.
Tento stav však netrvá večne, niekedy len zopár minút, preto je potrebné aby sme si počas dňa naplánovali etapy, kedy sa budeme sústrediť na budovanie svalov a etapy, kedy sa budeme snažiť o redukciu tuku. Chcete aby inzulín pre Vás pracoval pri budovaní svalovej hmoty? Zvýšte jeho hladinu v období ihneď po tréningu. Toto opakujte ešte niekoľko krát po tréningu v období 4 hodín. Po 4 hodinách, keď sú glykogénové rezervy plné, zredukujeme dávky sacharidov a znížime inzulín, tým sa postaráme o redukciu tuku.

Prepni spínač

Či už chcete podporiť spaľovanie tuku alebo budovanie svalovej hmoty, inzulín je váš spínač medzi jednou a druhou fázou. Naučte sa ho využívať a okúste výhody tohto poznania.

by T-NATION

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *