Zdravie / Zaujímavosti

Prírodné životabudiče, ktoré skutočne fungujú I.

Vo voľnej prírode existuje obrovské množstvo voľne dostupných preparátov, ktoré nám vedia napomôcť pri rôznych zdravotných problémoch a neduhoch. Mnohé poznali už naši predkovia a je známe, že už indiáni mnohé tieto vecičky používali. Dnes sa na tieto preparáty zabúda v dôsledku synteticky vytváraných výživových doplnkov, alebo ich novopečení experti zneužívajú vo svoj prospech aby na nich zbohatli. Smutné však je, že veľmi veľa ľudí naletí na reklamu výživového doplnku, ktorý vraj daný produkt obsahuje, no aby si vyhľadali spomenutý produkt sami vo voľnej prírode, to už sa im veľmi nechce. 


Len veľmi málo z nás bežných smrteľníkov vie, ako funguje farmaceutický priemysel. Práve v doplnkovej výžive existuje mnoho dier v zákone a preto rôzni chytráci využijú nevedomosť ľudí k tomu, aby zbohatli. U výživových doplnkov sa totiž nerobí rozbor na účinné látky a už vôbec sa nedeklaruje uvedené množstvo daného preparátu, ktorý doplnok výživy obsahuje. Daný produkt dostane certifikát že prešiel kontrolou, no daná kontrola iba preveruje, či nie je doplnok výživy škodlivý a či je vôbec poživateľný. Ak nevykazuje žiadne znaky, že by nám mohol uškodiť, dostane licenciu a môže sa voľne predávať bez toho, aby bol skúmaný či sa v ňom skutočne nachádzajú uvádzané zložky. Možno sa tam skutočne nachádzajú no nie je isté či v potrebnom množstve a gramáži.

2

V žiadnom prípade nechcem zatracovať hodnovernosť a dobré meno rôznych výživových doplnkov a ich výrobcov, ktorí si na trhu vytvorili dobré meno. Chcem len ľudí naviesť k tomu, aby sa začali zaujímať o svet okolo seba a využili to prírodné bohatstvo, ktoré nám ponúka a je často zadarmo. Takže si teraz predstavíme zopár veľmi účinných prírodných rastliniek, ktoré majú laboratórnymi testami deklarovaný účinok na zdravie a telesné funkcie človeka.

  1. Kotvičník zemný (Tribulus Terrestris) – Kotvičník je svojimi účinkami známy už od staroveku, kedy ho využívali gréci, číňania a japonci. Už vtedy sa ním liečila najmä neplodnosť, impotencia a erektilná dysfunkcia. Je známe, že najsilnejší býval v Bulharsku, a ten obsahoval aj najviac sterolových saponínov. Jedná sa teda o sterol, a síce prírodný steroid. Mnohí ho pestujú aj v domácich podmienkach, no na jeho pestovanie treba mať dostatočné skúsenosti. Odporúčam kotvičník užívať vo forme sypaného čaju minimálne dva krát do dňa po jednej lyžičke drogy. Kotvičníkom sa však nedá predávkovať, preto podľa potreby môžeme túto dávku až strojnásobiť. Okrem výluhu alebo záparu sušiny môžeme užívať aj tinktúru. Ideálna doba užívania je ráno po zobudení a večer pred spaním.
  2. Ženšen (Všehoj, Ginseng) – Poznali najmä indiáni, ktorý ho považovali za liek na všetko. Používali z neho najmä koreň. Považovali túto rastlinu ako rastlinu dlhovekosti. Ginseng je veľmi silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred rozpadom a posilňuje imunitu. Využíva sa aj v období choroby či poúrazovej terapii, pretože dokáže ničiť škodlivé baktérie a vírusy.
  3. Cvikla – Je všetkým známa rastlina, ktorá iste nechýba v každej správnej domácnosti. Jej účinky sú známe aj úplným lajkom, pretože dokáže čistiť krv, podporuje tvorbu železa a červených krviniek a má aj proti-rakovinový účínok. Cvikla sa dá konzumovať celá, surová, zaváraná alebo aj v podobe šťavy či smoothie. Každý by mal podľa môjho názoru konzumovať cviklu aspoň 1-2 krát do týždňa.
  4. Ginkgo – Ginko je známe najmä z japonska, a považuje sa taktiež za rastlinu dlhovekosti. V posledných desaťročiach je uznávaný najmä kvôli tomu, že bol deklarovaný ako účinná latka v rôznych liečivách, ktoré sú na lekársky predpis. Lieči problémy s prekrvovaním končatín, pri stuhnutej krčnej chrbtici, karpálnom tunely, určité druhy bolesti hlavy, hučanie a piskot v úšiach a taktiež ako prevencia pred demenciou a alzheimerovou chorobou. Dokáže prekrvovať aj tie najmenšie cievy okyslíčenou krvou a to aj v mozgu a preto je známy tým, že podporuje pamäť a učenie. Treba si však dávať pozor na komerčne predávané výživové doplnky, ktoré často uvádzajú zloženie 40-60mg v jednej tablete, čo je veľmi diskutabilný údaj. Takéto množstvo vedia deklarovať jedine lieky s účinkom suchého extraktu ginka, tie sa však často predávajú iba na lekársky predpis. Ľudom, ktorí si chcu vyriešiť problém s prekrvovaním alebo koncentráciou preto odporúčam čerstvý čaj zo sypanej a sušenej rastliny ginka, ktorú si vedia veľmi jednoducho vypestovať aj doma.
  5. Ruža šípová (šípka obyčajná) – Je ľuďom známa už od nepamäti, najmä vďaka veľkému obsahu vitamínu C. Je to skvelý antioxidant a podporuje imunitu najmä v období jesene a v zime. Šípky si môžeme nazbierať takmer v okolí každého menšieho či väčšieho lesíka ale odporúčam ich zbierať až po prvých mrazoch, kedy sú už dozreté a mäkké. Čaj z nich je veľmi lahodný a chutný, jednoduchý na prípravu. Za hrsť sušených alebo čerstvých šípok popučíme v mažiari, zalejeme studenou vodou a necháme asi pol hodinu odstáť. Následne ich v tej istej vode povaríme asi 3-4 minúty a čaj je hotový. Jeden takýto čaj denne nám zabezpečí dostatok vitamínu C na celý deň.

3

Toto bolo prvých 5 veľmi prospešných a skutočne funkčných bylín z nášho okolia, ktoré vieme využiť k posilneniu nášho organizmu. V ďalšom článku si predstavíme ďalšie.

2 thoughts on “Prírodné životabudiče, ktoré skutočne fungujú I.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *