Stravovanie, diéty, chudnutie

Stravovanie v obmedzených podmienkach

Mnoho ľudí sa nadchne pre posilňovanie a veľmi obdivuje kulturistov či iných svalmi obdarených silákov. No ich snaženie nahlodáva pocit frustrácie z toho, že na cvičenie nemajú adekvátne podmienky. Nemajú takú stravu, akú vidia vo videách slávnych kulturistov. Nemajú peniaze na drahé doplnky výživy, ktoré by im určite pomohli k rýchlejšiemu napredovaniu. Nemajú také vybavenie potrebné na tréning a takisto si nemôžu dovoliť navštevovať drahé fitness centrá buď kvôli nedostatku času alebo financií, pretože členstvo v takomto klube niečo stojí. Je veľmi smutné, že ľudia ktorí by na to mali skvelé vstupné predpoklady to vzdávajú aj napriek takýmto dá sa povedať maličkostiam. 

Nedokážem pochopiť ľudí, ktorí sa v istú dobu nadchnú, začnú vo veľkom cvičiť, dodržiavajú kvalitné stravovanie či si nakúpia doplnky výživy pretože aktuálne im to vyhovuje, no akonáhle sa niečo zmení, zrazu nemajú toľko času a zhoršia sa im podmienky, ich snaženie upadá či dokonca úplne prestanú cvičiť. Rovnako je to aj s príležitostnými užívateľmi anabolických steroidov, ktorí keď horko-ťažko naškrabú posledné drobné na vysnívanú kúru, počas trvania kúry sa snažia ako by im išlo o život ale akonáhle všetky tieto látky doberú, prestanú cvičiť, dokonca to považujú sa zbytočné, veď načo keď aj tak nič neberú.

Je mi z takýchto názorov zle a stretol som sa s nimi už veľmi veľa krát. Osobne som takto nikdy neuvažoval a aj v bežnom živote sa snažím vyťažiť z každej situácie maximum. Veď ako sa hovorí, keď neprší tak aspoň kvapká a aj menej je často viac.

gluten

Za posledné roky, kedy som nemal veľmi veľa šťastia nájsť si úplne vyhovujúce zamestnanie, ktoré by mi dovoľovalo trénovať rovnako tvrdo ako som bol zvyknutý kedysi som sa naučil trochu poľaviť zo svojich nárokov. Naučil som sa akémusi minimalizmu ako v trénovaní tak aj v stravovaní. Veľmi mi v tom pomohli knihy od Pavla Tsatsoulina či Ala Kavadla a samozrejme aj best-sellery od Paula „Coacha“ Wade-a. Najhoršie bolo keď som bol zvyknutý stravovať sa každé dve a pol hodiny a keď som pracoval v prevádzke pri ktorej som sa nemohol vzdialiť od svojho pracovného stola, nemohol som si dovoliť tak často odbehovať kvôli jedlu. Máloktorý zamestnávateľ by takého správanie akceptoval, nepochopil by že vy sa venujete kulturistike a radšej by zamestnal niekoho, bez takýchto návykov. Vtedy som aj veľa schudol a musel som si stravovanie prispôsobiť podľa aktuálnych možností a podmienok. No aj napriek tomu som to nikdy nevzdal, neprestal som cvičiť a ani sa snažiť adekvátne stravovať. Vždy mi imponovali ľudia, ktorí sa dokázali vypracovať aj vo veľmi ťažkých podmienkach no nikdy sa nesťažovali ako nejakí rozmaznaní usmrkanci, ktorí nemajú to čo si zaumienili. Ani ja nemám rád takých večných sťažovateľov, ktorí radšej ako by hľadali cestu ako sa niečo urobiť dá, budú hľadať dôvody, prečo sa to nedá.

Takže ako už iste tušíte čo sa vám tu snažím vysvetliť, stravovať a tvrdo trénovať sa dá aj v horších podmienkach. Ba práve naopak mám pocit, že borci ktorí vzišli zo skromnejších pomerov a horších podmienok to dotiahli oveľa ďalej ako takí, ktorí to mali na ružiach ustlané. Ktovie prečo je to tak, možno preto že si ten svoj úspech a každé nabraté kilo vážili omnoho viac.

images (2)

Tak ako sa stravovať keď nemám dostatok času

Sú ľudia, ktorých nebaví dve hodiny prestáť pri sporáku a variť. Buď na to nemajú predpoklady, alebo sú časovo vyťažení. To však nič nemení na tom že sa musia obmedzovať a ochudobňovať o kvalitné jedlo každý deň. Ak vás nebaví každodenne varievať, tak si navarte väčšie množstvo jedla na také dva či tri dni dopredu. Je skutočne jednoduché očistiť si povedzme kilo mäsa, nakoreniť podľa vašej chuti a každé ráno alebo večer vytiahnuť z chladničky pripravené porciu, ktorú následne len hodíte na panvicu a behom pár minút je jednoduché jedlo hotové. Komu sa však lení aj takéto varenie, jednoducho si to celé kilo mäsa môže uvariť naraz, a každý deň prihrievať. Sú ľudia, ktorí si potrpia vždy na čerstvé jedlo no kulturisti majú mnohokrát menšie nároky na chuť jedla. Alebo som taký iba ja? Mne proste stačí kus poriadneho mäsa a neriešim jeho ochutenie či spôsob prípravy.

A čo príloha? Veď to mäso predsa nebudete jesť iba tak bez ničoho, to by bol hriech a asi by ste sa veľmi nezasýtili. Taká ryža sa dá urobiť veľmi jednoducho v čarovnom prístroji s názvom ryžovar. Je potrebné nasypať určité množstvo ryže, priliať adekvátne množstvo vody, mierne osoliť, stlačiť tlačítko a keď bude ryža hotová, prístroj sa sám vypne. Je to jednoduché a šetrí to váš drahocenný čas.

images (3)

Ak sa vám ani tak nedarí pripravovať si varenú stravu, príležitostne alebo po určitú dobu môžete fičať aj na tej nevarenej, prípadne na polotovaroch. Mám na mysli potraviny bohaté na bielkoviny ako cottage syr, tofu, tuniak, sardinky v oleji alebo tiež sušené mäso (jerky), ktoré je však o niečo drahšie. Jednou zo základných potravín ,ktoré by vo vašom jedálničku nemali chýbať ani v najťažších časoch sú podľa môjho názoru vajíčka. Nemyslím len vaječné bielka ale celé vajcia. Tie obsahujú to najpotrebnejšie bielkovinové spektrum, ktoré je potrebné pre regeneráciu a tvorbu nového svalového tkaniva. Za posledné roky som zistil, že úspech sa rodí z maličkostí a niekedy sa stačí sústrediť len na hrubý základ a neriešiť zbytočné maličkosti. Postačí len zopár základných potravín, z ktorých si vyskladáme každodenný jedálniček a sme odbremenení od dlhočíznej a komplikovanej prípravy stravy.

Strava našich predkov

Naši predkovia to tiež nemali vždy na ružiach ustlané. Ich strava sa neskladala z takých prešpekulovaných potravín ako dnes, nemali také mikronutrienty a superpotraviny no aj tak vedeli byť v pohode, zvládali náročné situácie v práci ale aj v bežnom živote a dožívali sa vyššieho veku. Ich strava sa skladala prevažne z domácich potravín a síce v ich špajzy nesmeli chýbať kvalitné domáce vajcia, čerstvý a kvalitný väčšinou kvaskový chlieb, surové kravské mlieko, trochu mäsa (nepreháňali to) a bolo jedno akého bolo druhu, potom nejaké doma vypestované zemiaky, kapusta, nejaké to sezónne ovocie, koreňová zelenina a to bolo asi tak všetko. Z týchto pár surovín dokázali každý deň pripravovať zdravé a chutné jedlá pre celú rodinu. Prečo sa neinšpirovať?

images (1)

Vzorový jedálniček v zhoršených podmienkach

Nebudem sa tu zbytočne veľa rozpisovať, iste viete čo som sa týmto článkom snažil vysvetliť. Nič nie je také zlé, aby to nemohlo byť ešte horšie. Preto sa všetci naučme zdolávať prekážky so vztýčenou hlavou, uvažujme triezvo a nepanikárme. Z každej situácie existuje východisko, dôležité je sa neopúšťať. Nebudme ako baby a nesťažujme sa že sa má niekto lepšie ako my a že má lepšie podmienky. Dokážme všetkým, že aj napriek tomu, že nemáme bohatého otecka a vysnívaný džob, dostatok voľného času či kurevsky dobrú genetiku, máme dostatok guráže a hrdosti aby sme podávali adekvátne výsledky a využili svoj naturálny potenciál naplno.

Raňajky – a) Vajcia – prípravu nechám na vás + príloha kvaskové pečivo

                  b) Ovsená kaša – zaliata horúcim mliekom, ochutená medom

                  c) Tvaroh – môžeme ochutiť medom + príloha vaječné piškóty

Desiata – Sezónne ovocie (Jablko, Hruška a podobne)

Obed – a) Kuracie plátky na prírodno + príloha ryža poliata výpekom z mäsa

             b) Rybie filé (kocky) – môže byť aj obaľované + príloha varené zemiaky

             c) Cestoviny s mletým mäsom

             d) Restované alebo varené pečienky + príloha kvaskové pečivo

             e) Kolienka s vajíčkom

Olovrant – 3 dcl čerstvého mlieka + jeden stredne veľký banán (pred tréningom)

Večera – a) Syr Cottage + kvaskové pečivo

                b) Ryby v konzerve + kvaskové pečivo

                c) Praženica + kvaskové pečivo

Toto bol len veľmi hrubý náčrt a príklad dennej stravy, robený veľmi narýchlo. Samozrejme si ho môžete upraviť ale sami vidíte, že sa v ňom prakticky nenachádzajú žiadne extra drahé suroviny. Základ sú vajíčka, ktoré u teba doma jednoducho nemôžu chýbať, ak sa snažíš pravidelne športovať. Vyberať si len hovädzie zadné alebo kuracie prsia je tiež jeden veľký mýtus. Mal by si konzumovať mäso každého druhu a nepohrdnúť ani tými mastnejšími kúskami či vnútornosťami. Myslíš že by vlk vo voľnej prírode alebo aj zdomestikovaný zožral iba čisté mäso a vnútornosti by nechal tak? Samozrejme že nie, spracuje a zúžitkuje všetko. Tak sa to snaž robiť aj ty. To je na dnes všetko, v prípade otázok zanechaj komentár.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *