Silové tréningy

Prilepinova tabuľka

Prilepinova tabuľka je vec, ktorou sa už niekoľko dlhých rokov riadi nespočetné množstvo silových atlétov. Prečo je tomu tak? Pretože je navrhnutá aby skutočne fungovala. Rusi sú skrátka na silu experti. Ešte stále o tom pochybuješ? 

Alexander Sergeyevitch Prilepin bol hlavný tréner ruskej juniorskej reprezentácie vo vzpieraní v rokoch 1975 až 1980 a hlavný tréner seniorskej národnej ligy v rokoch 1980 až 1985. Ako tréner juniorov dokázal zozbierať na medzinárodných majstrovstvách 24 zlatých, 19 strieborných a 4 bronzové medaile. Počas svojej trénerskej kariéry jeho zverenci dosiahli spolu 27 svetových rekordov.

Počas dlhých rokov v prostredí vzpierania nadobudol množstvo informáci a skúseností a sám pozoroval športovcov pri ich tréningovom úsilí. Videl, čo im zaberá najviac a čo menej a na základe týchto poznatkov vytvoril tabuľku, ktorá by mala slúžiť ako oporný pilier každého silového tréningu. Obsahuje optimálny počet sérii a opakovaní, ktoré by mali byť vykonávané pri daných tréningoch. Série a opakovania sú rozvrhnuté podľa toho, s akou intenzitou zaťaženia daný „subjekt“ cvičí.

Množstvo začínajúcich ale aj mierne pokročilých cvičencov, ktorí sa snažia vytvoriť si svoj vlastný silový tréningový program váhajú nad tým, s akou intenzitou a zaťažením trénovať, koľko sérii a opakovaní použiť aby nedošlo k pretrénovaniu a ich výkonnosť sa zlepšovala. Práve tu je veľmi nápomocná tzv. Prilepinova tabuľka.

IntenzitaOpakovaní v sériiOptimálny počet opakovaníOptimálny rozsah opakovaní
70 % a menej3-62418-30
70 – 79 %3-61812-24
80 – 89 %2-41510-20
90 % a viac1-274-10
Prilepinová tabuľka

Nič viac dnes odo mňa nečakaj. Jedna vec, ktorá sa mi na Rusoch páči je ich priamočiarosť. Nerobia si starosti so zbytočnými rečami. Niekedy by sme si z nich mali brať príklad, minimálne čo sa cvičenia týka.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *