Zdravie / Zaujímavosti

Jačmenná kaša: Tajomstvo sily starovekých bojovníkov

Už nejakú dobu sa snažím hľadať informácie o prirodzenej potrave našich predkov. Či už sú to starovekí Gréci, Rimania, Vikingovia či Slovania, ich strava pozostávala hlavne z prirodzených potravín. Samozrejme tieto potraviny pochádzali prevažne z rúk prírody a neboli nijako zásadne upravené ľudskou rukou. Tieto potraviny im poskytovali všetky potrebné živiny k tomu, aby mohli zdravo žiť, fungovať, rozmnožovať sa a taktiež aby mali dostatok sily na boj či zaobstarávanie ďalšej potravy. Jedným z takých jedál je aj jačmenná kaša. 


Jačmennú kašu zvykli konzumovať už vojaci Sparty či starovekí Rimania. Údajne jačmennú kašu robili aj malým deťom ktoré nemohli byť kojené, pretože ich matka umrela pri pôrode. Všetky potrebné živiny našli v jačmeni v podobe kaše, ktorá taktiež pozostávala zo surového mlieka respektíve kolostra a bola dochutená napríklad medom či ovocím ale tiež nemusela byť nijako dochutená. My si načrtneme ukážkový recept na jačmennú kašu, ktorej príprava vám nezaberie príliš veľa času a zvládne ju aj úplný amatér. Samozrejme si ju môžete upravovať podľa vášho gusta a chuti.

Čo potrebujeme

  • Jačmenné krúpy (veľkosť nechám na vás) – 30 gramov
  • Voda – 150 ml
  • Mlieko plnotučné (preferujem surové nepasterizované) – 100 ml

Postup:

Jačmenné krúpy trikrát premyjeme studenou vodou a vložíme do hrnca s vodou. Privedieme k varu a ak sa vyvarí voda a kaša zhustne, prilejeme mlieko. Trochu povaríme a v tomto momente môžeme k varu pridať ingrediencie napríklad rozpučený banán. Kašu ešte chvíľu povaríme aby dostala tú správnu kašovitú konzistenciu a odstavíme. Necháme vychladnúť, dochutíme medom (ak je kaša trochu vychladnutá, ináč by sme med zničili) a môžeme podávať.

enbbMqZ0QyTtbZeFy30jOA_Ka-a-z-ja-menn-ch-kr-p

Slaná verzia

Opäť krúpy premyjeme a vsypeme do vriacej osolenej vody. Uvaríme až kým nedosiahneme kašovitú konzistenciu a následne pridáme orestovanú cibuľku a opraženú slaninu. Kašu ešte minútku povaríme a odstavíme. Následne môžeme podávať. Kto má rád huby, môže použiť aj tie.

V jednoduchosti je krása a ani starovekí bojovníci sa s jedlom veľmi nepiplali. Základ aby bolo jedlo dostatočne bohaté na živiny a dodalo bojovníkom ako sme my poriadnu silu do ďalšieho tréningu a regenerácie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *