Zdravie / Zaujímavosti

Čaj Kombucha: Elixír zdravia – účinky, zloženie, príprava

Možno ste o kombuche nikdy v živote nepočuli no vedzte že spoznať ju rozhodne stojí za to. Pred pár rokmi som ju prvý krát spozoroval v obchode so zdravou výživou ale podľa názvu som nepocítil nutkanie kúpiť si ju. Nápoj bežne predávaný v dvojlitrovej fľaši mi však bol odporučený ako výborné osvieženie počas letných horúčav a tak som ho predsa len zobral na skúšku. Odvtedy si ho zvyknem pravidelne kupovať a odvtedy považujem čaj kombucha za elixír zdravia.

Podľa mojich informácii bola kedysi Kombucha pomerne známa v mnohých domácnostiach no potom akosi vymizla. Dnes však opäť preberá svoje miesto v špajzách mnohých domácností. Pochádza z východnej Ázie a jedná sa o tzv. čajovú hubu, za pomoci ktorej vzniká osviežujúci fermentovaný nápoj. Rozmnožené kvasinky, resp. kvasinkové kultúry pripomínajú mazľavú hubu, ktoré keď skombinujeme so zeleným, prípadne iným čajom dostaneme spomínaný osviežujúci nápoj plný sily a zdravia.

Bohaté zloženie

Počas prirodzeného kvasného procesu tejto huby v nej vznikajú hodnotné látky a vitamíny B,C,D,E a K. To hlavné pre čo je kombucha taká výnimočná je celý zástup prospešných baktérií ktorý obsahuje. Jedná sa predovšetkým o baktérie rodu Acetobacter aceti, Brettanomyces Bruxellensis či Candida Stellata. Z WIKIPÉDIE sa môžeme dozvedieť, že Kombuchu zvykli pestovať už obyvatelia Číny, Japonska alebo cárskeho Ruska. Dokonca ju zvykli pestovať aj českí mnísi.

Huba obsahuje mnohé prospešné probiotiká a tiež antioxidanty. V dávnej minulosti sa o nej tradovali početné legendy. Starí Číňania ju nazývali elixírom života. V Ázii za pomoci kombuchy liečili mnohé zápalové ochorenia, bojovali ňou s poruchami imunity a dokonca aj s nádorovými ochoreniami. V 19. storočí si ju obľúbili aj v Rusku, kde ju využívali ako prevenciu rakoviny.

Kombucha obsahuje taktiež tzv. pravotočivú kyselinu mliečnu, ktorú telo dokáže efektívne spracovať. Práve tá sa stará o lepší metabolizmus a prekrvenie čriev. Dočítal som sa, že ak sa v telesných tkanivách nachádza prebytok tohto typu kyseliny mliečnej, máme výrazne nižšie riziko vzniku rakoviny.

Prečo by ste ju mali piť?

Mnohí lekári a odborníci na výživu ľudí sa zhodujú v tom, že zdravie človeka vychádza hlavne z jeho črevného mikrobiomu (zloženie baktérií čriev). Z môjho skromného niekoľkoročného pozorovania som zistil, že užívanie kombuchy mi pomáha hlavne v tomto smere. Nakoľko nie som ten typ človeka, ktorý by mohol skonzumovať čokoľvek, musím si dávať pozor na to čo zjem a koľko toho zjem aby som netrpel zbytočnými črevnými komplikáciami a zápchami či pocitmi plnosti, plynatosťou a inými nepríjemnými vecami. Keď si dám pohár kombuchy, schuti sa mi odgrgne 🙂 a cítim ľahkosť trávenia. No aj v tomto smere sa snažím byť striedmy a 250-300 ml. nápoja denne bohato stačí. Iné benefity ako napríklad podpora imunity je u mňa ťažšie spozorovať, pretože nebývam často chorý. Ak však obľubujete chutné a sýtené nápoje tak prečo si ho nezabezpečiť práve kombuchou, ktorá je sýtená prírodným CO2.

Príprava nápoja

Doposiaľ som prípravu vlastného čaju kombucha neskúšal pretože som si na to netrúfol. Dočítal som sa, že pri neodbornom spracovaní môže kombucha spôsobiť aj rôzne ťažkosti takže odporúčam radšej si o tom niečo naštudujte – ideálne sa poraďte s niekym skúseným a až potom experimentujte. Dôležité je však zohnať si kvalitnú násadu, čo však v dnešnej dobe nie je problém v akejkoľvek lepšej zdravej výžive.

Na prípravu nápoja potrebujeme:

  • Kombucha násadu
  • Kvalitný zelený alebo čierny čaj
  • Cukor – 80 gramov na liter
  • Med – ako náhrada cukru – 120 g. na liter
  • Voda – podľa množstva, ktoré chcete pripraviť (odporúčam najprv menšie)
  • Nádobu (ideálne väčšia sklenená fľaša)

Postup prípravy:

  • Uvaríme si čaj (povedzme že to bude jeden liter čaju)
  • Pridáme cukor a necháme vychladnúť
  • Po úplnom vychladnutí vložiť kombuchovú násadu a zakryť nádobu papierovým obrúskom, ktorý stiahnem gumičkou
  • Nádobu umiestniť na tmavé miesto s konštantnou teplotou (izbová teplota)
  • Necháme kvasiť od 7 do 21 dní
  • Po vykvasení násadu vybrať, precediť a môžeme konzumovať


Riziká počas prípravy

Aby sme predišli množeniu plesní, musíme dbať na dokonalú čistotu nádob a taktiež riadu s ktorým kombucha nápoj pripravujeme. Okrem toho sa neodporúča používať kovový riad teda ani kovové lyžičky. Ak máte takú možnosť využite dnes už celkom známy a dostupný bambusový riad.

Odporúčania na záver

Čaj Kombucha elixír zdravia odporúčam skladovať v chladničke. Takto vám vydrží pokojne aj 2-3 týždne. Ak dostanete počas letných horúčav chuť ochladiť sa alebo ním ponúknuť svoju návštevu, môžete do nápoja pridať zopár lístkov čerstvej mäty. Nezvyčajná chuť vašu návštevu iste milo prekvapí. Čím dlhšie je však uskladnená v chladničke, tým výraznejšiu má vôňu čo však nie je na škodu.

Ak ťa téma užívania prírodných probiotík zaujala, prečítaj si môj článok o kváskovaní, respektíve založení materského kvásku pre čerstvý domáci chlebík.



Aktualizácia – leto 2023

Po niekoľkých mesiacoch pravidelnej prípravy kombucha čaju viem priniesť objektívne postrehy! Svoju násadu (štartovaciu hubu) som dostal od svokra a moja príprava čaju vyzerala nasledovne:

  1. Uvaril som si 1,8 litra čaju. Používať som zvykol hlavne tento BIO Zelený čaj AGRO Karpaty. Na uvedené množstvo vody postačí 15 gramov sušiny. Sušinu som nasypal do vriacej vody a približne jednu minútu povaril. Potom ešte nechal cca 2-3 minúty lúhovať a následne scedil. Zelený čaj som striedal s čiernym čajom CEYLON. Bohato postačí ak použijete 10 gramov tohto čierneho čaju, pretože je dosť silný.
  2. Do scedeného no ešte horúceho čaju som na uvedené množstvo vody nasypal 140 gramov trstinového cukru Natural Jihlava. Svokor zvykol používať obyčajný biely cukor ale mne osobne kombucha chutila viac na mojom trstinovom.
  3. Čaj som nechal poriadne vychladnúť (minimálne 5 hodín). Z hľadiska efektivity som si čaj zvykol najčastejšie uvariť večer a nechal ho vychladnúť cez noc. Ráno bol úplne vychladený a všetok cukor sa rozpustil.
  4. Kombucha nálev hotový od minula som ponalieval cez lievik a dve jemné sitká do sklenených fliaš. Pri výbere fliaš dbajte na to, aby mali kvalitný a tesný uzáver.
  5. Nechal som si 3 deci tohto nálevu v pohári a dvoj-litrovú fľašu určenú na nálev som poriadne vymyl čistou vodou. Dal som si vždy záležať na hygiene a pri vytieraní som používal iba papierové obrúsky (ja viem, možno som to preháňal)
  6. Hubu som preložil do misky, zľahka prepral v čistej, vlažnej vode a odobral z nej novú hubu. Počas zrenia totiž na vašej pôvodnej hube narastie nová. Ktorú si necháte na ďalšie použitie je len na vás, tú druhú môžete darovať alebo jednoducho spláchnuť (aj keď je to škoda)
  7. Do čistej sklenenej dvoj-litrovej fľaše som najprv nalial 3 deci starého nálevu a ten som dolial mojím uvareným a osladeným, poriadne vychladnutým čajom.
  8. Nakoniec som pridal zľahka prepranú hubu (starú alebo novú)
  9. Nádobu som prikryl sterilnou dvojitou gázou a viečko stiahol gumičkou
  10. Pri vyšších teplotách kombuche stačilo 7 dní. Keď sa trochu ochladilo, nechal som ju zrieť 10 dní. Keď som ju nechal zrieť dlhšie mala mierne octovú chuť čo mi až tak veľmi nechutilo ale nie je to žiadna závada.
  11. Kombucha čaj v sklenených fľašiach skladujem v chladničke a pijem denne cca 2-3 deci.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *