Kto ešte v dnešnej dobe neprepadol kváskovaniu? Ak ste sa na to ešte nedali tak to sa čudujem. Veď sme tu mali dobu lock-downu kedy ste mnohí trčali doma. Denno-denne nás atakujú správami že prichádza vojna. Chlieb bude onedlho stáť 4 eurá a všetko ide hore. Čo z toho vyplýva? Nastal čas naučiť sa robiť chlieb, ale nie hocijaký. Kvalitný, poctivý, domáci, kváskový. Aspoň budete vedieť čo konzumujete! Dnes sme tu s témou Kváskovanie: Založenie materského kvásku
V minulosti mi bývalá kolegyňa vysvetľovala princípy kváskovania, dokonca mi požičala aj knihu venujúcu sa tejto problematike a doniesla na ochutnávku výborný domáci kváskový chlieb od jej manžela. Samozrejme mi chlebík veľmi chutil a tak som si nejaký ten prvotný kúsok upiekol aj ja doma – z jej vlastného kvásku.
Veľmi som sa nezaujímal o to ako sa o kvások starať a tak sa mi v chladničke vyparil a ja som netušil prečo. Skrátka v tom čase som nebol psychicky nastavený na kváskovanie pretože je to predsa len menšia veda.
Teraz však nastal ten správny čas a ja som sa rozhodol, že téma Kváskovanie: Založenie materského kvásku pre mňa viac neostane tabu. Začal som robiť svoje prvé experimenty.
Keď vás téma zdravého stravovania zaujala, neváhajte a prečítajte si ďalšie moje články v kategórii stravovanie. |
Bol som v úžase keď som zistil, že na založenie materského kvásku potrebujem iba 4 základné ingrediencie:
- Celozrnná ražná múka (30 gramov)
- Voda (30 gramov)
- Čistú zaváraninovú fľašu
- 3-4 menšie kúsky očisteného jabĺčka
Postup je jednoduchý, všetky tieto ingrediencie poriadne zmiešame čistou lyžicou a necháme pracovať na kuchynskej linke pri stálej teplote 12 hodín. Následne si do nejakého kalendárika zapisujeme dni – kedy sme začali a odškrtávame. Každých 12 hodín je potrebné kvások dokŕmiť – 25 gramov celozrnnej ražnej múky a 25 gramov vlažnej vody.
Takto to robíme prakticky dvakrát denne po dobu piatich dní. Podotýkam, že keď ho dokŕmime je potrebné do prikryť nejakým vrchnákom ale len tak zľahka – alebo použite priedušnú utierku.
Na šiesty deň bude kvásku už celkom dosť no ešte nie je taký silný. Odoberieme z neho 60 gramov do nejakej väčšej fľaše alebo pohára a opäť ho budeme dokrmovať. Ten zvyšok môžete skúsiť využiť na nejakú prvotinu ale nakoľko ešte tento kvások nie je taký silný, nemusí vám to vyjsť. Pozor pri novom postupe dokrmovania – zmeníme múku, prejdeme na ražnú chlebovú. Budeme dokrmovať už iba raz za 24 hodín – 25 gramov ražnej chlebovej múky, 25 gramov vlažnej vody. Taký bude postup pre 5. až cca 9. deň. Stále kvások nechávame pracovať na kuchynskej linke a neustále si dávame pozor na to, aby bol pohár dokonale čistý.
Silný a vyzretý kvások: čo s ním?
Na približne deviaty deň by sme mali disponovať kvalitným, silným a vyzretým kváskom. Môžeme si vyskúšať upiecť nás prvý kváskový chlebík. Nejaký recept tu hodín onedlho takže sledujte stránku a dovtedy si zamieste na kvalitný kvások.
Keď už má Váš kvások aspoň tých 9 dní, môžete ho začať skladovať v chladničke. Keď s ním nebudete pracovať, vydrží vám približne 7 dní. Preto odporúčam pracovať s ním a piecť. Keď budete z kvásku odoberať, vždy ho musíte dokŕmiť – keď odoberiete jednu lyžicu, rovnako musíte aj vrátiť jednu lyžicu chlebovej múky a približne 20 gramov vody. Premiešať a šup s ním hibernovať do chladničky.
Taký je môj postup na Kváskovanie: Založenie materského kvásku. možno ste narazili aj na nejaký iný, ktorý sa vám pozdával viac. Aj ja som skúšal predtým rôzne iné tzv. rýchlo-recepty. Kvások však potrebuje vyzrieť a aby vám poriadne bublinkoval, musíte byť trpezlivý a dokrmovať ho aspoň spomínaných 9 dní, prípadne aj 14. On sa vám potom odvďačí a predídete rôznym komplikáciám pri pečení chleba.
Keď vás téma zdravého stravovania zaujala, neváhajte a prečítajte si ďalšie moje články v kategórii stravovanie.
[…] ťa téma užívania prírodných probiotík zaujala, prečítaj si môj článok o kváskovaní, respektíve založení materského kvásku pre čerstvý domáci […]
[…] nátierka, ktorú môžeme považovať za jedlo Vikingov je hotová. Môžeme ju podávať s čerstvým, domácim kvaskovým chlebíkom alebo iným pečivom. Jedlo vikingov obsahuje kvalitné tuky pochádzajúce z avokáda a sardiniek. […]