somatotypy endomorf ektomorf mezomorf IRON-BODY kulturistika fitness trojboj zdraviesomatotypy endomorf ektomorf mezomorf IRON-BODY kulturistika fitness trojboj zdravie

Ak ste silovo založený typ cvičenca, je dosť pravdepodobné, že ste sa nad tým, koľko máte na sebe percent telesného tuku nikdy nezamýšľali. Ak však máte radi budovanie estetickej a vyrysovanej postavy, určite ste túto otázku už niekoľko krát riešili. Osobne som si percento podkožného tuku  nikdy nemeral no tiež by ma to číslo trošku zaujímalo. Nie je na škodu poznať ho aspoň orientačne. Aký je teda najlepší spôsob ako zmerať telesný tuk?


 

Poznám množstvo borcov, ktorí padajú do priepasti domnienok, že sú v skvelej telesnej forme, pretože sú stále silnejší. Ich silové výkony však stúpajú priamo úmerne s obvodom ich pásu, čo nie je veľmi veľká výhra.

Vzrast telesnej hmotnosti môže síce napomôcť pri dvíhaní externých závaží, napríklad ak sa snažíte hýbať s čoraz ťažšími činkami no v tomto ohľade veľmi nezáleží na tom, aký je pomer vašej svalovej hmoty a telesného tuku. Naopak pri cvičení kalisteniky, teda tréningu s hmotnosťou vlastného tela každý jeden gram slaniny naviac vás stojí kopec úsilia. Pákový efekt sa zosilňuje a vytvárate sami sebe väčší odpor. Máte pocit, že ste slabší no sila ostala rovnaká, to iba bremeno sa zväčšilo.

Zmeraj tuk jednoducho!

Inými slovami: ak je percento vášho telesného tuku vyššie ako váš najväčší výkon v klasických kľukoch, máte veľmi nízky pomer medzi telesnou silou a hmotnosťou, čo je vlastne komplikovanejšie vyjadrenie toho, že ste proste tuční.

Ak ste sa v tom našli a je to váš prípad, potom jediný koláč, ktorý vám prináleží je koláč pokory. Odhoďte svoje ego, prestaňte sledovať svoje „silové“ výkony na lavičke a radšej sa vráťte k tréningu základov. Ak vám robí problém pohybovať so svojou vlastnou telesnou hmotnosťou, potom sa nemáme o čom baviť človeče! Načo sa sústredíš ako nejaký mačo na tlačenie veľkej činky nad seba, ak máš problém rozkývať svoje veľké krásne telo na hrázde. Ak nedokážete vykonať zopár poctivých zhybov tak vás sklamem moji milí, nie ste silní. Už vieš ako konečne zmerať telesný tuk?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *