Zdravie / Zaujímavosti

Tribulus / Kotvičník – skutočne zvyšuje testosterón?

Kotvičník zemný je viacerým známy pod latinským názvom Tribulus Terrestris. Stal sa populárnym vďaka svojim schopnostiam prirodzene navyšovať hladinu testosterónu a to najmä u ľudí, u ktorých sa prejavuje jeho pokles. Výrobcovia doplnkov výživy využívajú hlavne bulharský kotvičník pre jeho najväčší obsah saponínov. V dnešnom článku si priblížime túto zázračnú rastlinku a jej účinky na ľudský organizmus. Je tribulus reálne taký zázrak alebo je to len ďalší marketingový ťah ziskuchtivých predajcov? Tribulus – kotvičnik je to skutočne taký zázrak?


Niekoľko rokov dozadu som sa snažil kotvičník zemný vypestovať sám. Prvé dva roky sa mi to veľmi nedarilo no na tretí rok som mal celkom slušnú úrodu a tak som mal po lete možnosť okúsiť plody vlastnej záhradky. Kotvičník sa pestuje so semena zaujímavého tvaru. Pripomína ostnatú guličku s pichliačmi alebo ježka. Tie sa zvyknú na pár dní jemne navlhčiť a následne sa sadia. Ťahavá Rastlinka s peknými žltými kvietkami sa dá zužitkovať cela – buď vysušená alebo čerstvá. Najznámejší je čaj respektíve odvar z kotvičníka ale ja som skúšal vyrábať aj tinktúru.

Tribulus Kotvičník zemný
Takto vyzerá rastlinka Tribulus Teresstris – kotvičníka zemného

Osobné skúsenosti

S kotvičníkom zemným som sa prvý krát stretol približne na jar v roku 2012. Odvtedy ho pijem pravidelne a to už bude 10 rokov. Prečo som sa oň začal zaujímať? No popravde som mal za sebou zopár pokusov, kedy som užíval anabolické steroidy. Áno vyskúšal som ich aj ja no a čo? Rozhodol som sa však s nimi skoncovať. Ak sa raz niekto takto rozhodne, nie je vždy jednoduché sa vrátiť do normálu.

Moje telo som na nejaký čas odstavil a preto nemuselo vytvárať žiadne anabolické hormóny. Tie som mu dodával externe v podobe syntetických náhrad a v omnoho vyšších dávkach. Po tak dlhom vypnutí som mal len jediný cieľ. Znova naštartovať môj organizmus aby sa opäť nanovo naučil vytvárať všetky tie hormóny a začal pracovať tak ako predtým. Takýto reštart však u dlhodobých užívateľov anabolických steroidov často nie je možný.

Reštart vlastného tela – obnovenie továrenských nastavení

U mňa návrat do normálu trval približne rok. Spomínam si na depresívne a veľmi problémové časy. Všetky karty som však stavil na kotvičník zemný – Tribulus Teresstris. Užíval som ho 3 krát denne vo forme záparu. Klasickým spôsobom zaliať dve lyžičky sušenej vňate a nechať približne 15-20 minút vylúhovať v prikrytej nádobe. Takto som ho pil ráno, na obed a večer pred spaním približne pol roka vkuse. Nasledovala približne dva týždne dlhá prestávka a pokračovanie asi ďalších šesť mesiacov užívania.

Chceš spoznať aj ďalšie prírodné zázraky? Tak čítaj článok o prírodných života-budičoch, ktoré skutočne fungujú!
Tribulus Kotvičník zemný
Semená kotvičníka zemného (Tribulus Teresstris). Tribulus kotvičnik je to skutočne taký zázrak?

Dosiahnuté výsledky

Priznám sa, že keď začali všetky tieto problémy dostal som strach. Zašiel som preto za lekárom špecialistom aby mi urobil nejaké tie krvné testy na zistenie hladiny hormónov v krvi. Počiatočné hodnoty boli veľmi znepokojivé. Môj testosterón sa pohyboval síce v norme no na jej dolnej hraniciprakticky na minime. Bol som v norme no mal som hladinu testosterónu asi ako 60 ročný chlap. Možno aj nejaký ten čiperný šesťdesiatnik mal vtedy hladinu testosterónu vyššiu ako ja.

Mal som smolu že nie som občanom USA ale Slovenska, pretože naša legislatíva doktorovi nepovoľovala predpísať mi akékoľvek lieky, ktoré by mi zaručene pomohli – lebo veď všetko bolo v norme hoci tie hodnoty rozhodne pre mladého človeka normálne neboli, musel som hľadať iné cesty ako z toho celého von.

Liečba zníženého testosterónu v USA

V Amerike sa u pacientov liečia už aj prejavy hypogonadizmu (znížená sekrécia pohlavných hormónov). To všetko bez toho, aby ich mal pacient podložené nejakými výsledkami krvných testov. Skrátka stačí ak má pacient zníženú kvalitu života tým, že sa necítil byť v poriadku. Lekár často usúdi, že pacient má zrejmé prejavy nižšej hladiny testosterónu a rozhodne sa ho liečiť.

Takéto problémy sú často bežné už aj pacientov krátko po tridsiatom roku života. Prečo by mal takýto pacient po zvyšok života trpieť? Kvôli čomu sa má zmieriť sa s tým, že už viac jeho život nebude taký ako predtým? Všetky tieto problémy môžu následne prerásť aj do rôznych psychických problémov. Zapríčinené môžu byť rôznymi faktormi spojenými so súčasným spôsobom života.

Môj plán boja proti nízkej hladine testosterónu

Keďže mi lekár nedokázal pomôcť tak som si nakúpil dosť veľké zásoby sypaného kotvičníka zemného. Začal som ho pravidelne užívať a samozrejme popri tom trénovať silovým spôsobom – pomerne ťažké váhy, menej opakovaní a viac sérii.

Využíval som fullbody tréningové rutiny s vysokým objemom práce – Korte, Bear Routine, 5×5, 5/3/1 od Jima Wendlera. Vieme že v týchto tréningoch cvičíme základné cviky ako Benchpress, drepy, mŕtve ťahy, veslovanie v predklone a ťažké príťahy činky v predklone.

Mal som stravu bohatú na bielkoviny a popri tom všetkom som nikdy nezabudol pripraviť si tri krát denne šálku svojho čaju. Či už som bol doma alebo v práci, kotvičník sa stal súčasťou mojej životosprávy, doslova mojím chlebom každodenným.

Tribulus Kotvičník zemný Testosterón
Tribulus kotvičnik je to skutočne taký zázrak?

Výsledky môjho snaženia?

Týždeň po týždni, mesiac po mesiaci som sa prestal sústrediť na svoje problémy. Nerobil som nič iné iba som sa sústredil na mnou vopred stanovené podmienky. O približne pól roka som sa vybral opäť k lekárovi no moje problémy ešte neboli na 100% zažehnané – to ani zďaleka. Rozhodne som sa necítil tak ako pred užívaním anabolík no pochopil som, že veľkú váhu za tento môj stav niesla práve psychika.

Zo 4,6 nmol/l testosterónu bola jeho hodnota v mojej krvi 26,0 nmol/l. Ohromný skok za 6 mesiacov nemyslíte? Ktovie aká je jeho hodnota dnes no kotvičník sa pre mňa stal ako drogou a neprestal som ho užívať dodnes. Všetky moje problémy pominuli a musím povedať, že sa cítim silnejší ako pred steroidovou érou. Verím, že sa môj testosterón pohybuje niekde na špičke normy a za to všetko môžem poďakovať najmä kotvičníku a svojej vlastnej samo-ozdravnej schopnosti.


Najlepšie riešenia bývajú tie jednoduché. Klasický, poctivý, sypaný kotvičník od firmy Serafin je kvalitný, pretože človek vie, čo pije. Čaj som si zvykol robiť 2-3 x denne (dve lyžičky zaliať vriacou vodou). Obrovská výhoda = veľmi priaznivá cena!

Kvalitný sypaný kotvičník zemný za tú najlepšiu cenu. Dobrý kotvičník nemusí byť predražený! Preto zbytočne nepreplácaj.


Tak čo poviete, Tribulus – kotvičník je to skutočne taký zázrak?

Dovolím si podotknúť, že pred skoncovaním so steroidmi som vážil viac ako 127 kíl. Po skončení sypania sa veľká časť tejto váhy zmenila na tuk. Rozhodol som sa preto razantne schudnúť. Počas tejto mojej po-steroidovej terapii som schudol na približne 94 kíl a následne v ďalších rokoch som sa dostal až na moju súťažnú hmotnosť 76 kg a dosiahol som naturálnym spôsobom takmer rovnakú vyrysovanosť ako na súťaži.

Experimentovať so steroidmi som sa rozhodol až po mojej poslednej súťaži v kulturistike. Zrejme preto, že som sa chcel dotiahnuť za tými borcami ktorí vyzerali ohromne už ako násť-roční. Počas môjho súťaženia bolo moje telo čisté ako ľalia.

Účinnosť kotvičníka zemného

Skupina prestížnych lekárov na katedre urológie a andrológie v egypte (Department of Andrology & STDs, Cairo University, Cairo, Egypt) vykonala v rokoch 2017 a 2018 štúdiu na 70 pacientoch. Všetci trpeli erektilnou dysfunkciou a problémami so zväčšenou prostatou. Skupina A – 35 pacientov dostávala Tribulus tri krát denne a druhá skupina B – zvyšných 35 pacientov dostávala placebo. Tribulus pôsobí vďaka svojim saponínom z ktorých najefektívnejší sa javí protodioscín. Všetci pacienti v skupine A zaznamenali výrazný nárast hladiny voľného aj celkového testosterónu v sére a polepšili si vrámci hodnotenia erektilnej dysfunkcie (podľa medzinárodného hodnotiaceho indexu predtým hodnota 10.7, potom 16.1). Stručne povedané, táto štúdia potvrdila doterajšie poznatky o tom, že táto bylinka dokáže efektívne napomôcť pri problémoch s nízkou hladinou testosterónu.

Renomovaná vedecká štúdia

Ďalšie veľmi zaujímavé výsledky priniesla vedecká štúdia inštitútu farmaceutickej vedy a technológie univerzity Hanyang v Kórei (Institute of Pharmaceutical Science and Technology and College of Pharmacy, Hanyang University, Ansan, Gyeonggi-do 426-791, Korea). Študia na plodných kancoch, ktorí absolvovali terapiu tribulusom, koreňom rastliny Eurycoma longifolia a doplnkom s obsahom rastliny Lauzea Šuštivá zaznamenala, že pri užívaní kombinácie týchto látok bola produkcia ejakulátu v semenníkoch zvýšená o 20%.

Tribulus Kotvičník zemný
Tribulus kotvičnik – je to skutočne taký zázrak?

Potrebuješ ďalšie dôkazy?

Ďalšie zvieracie modely potvrdzujú afrodiziakálne účinky spomenutých doplnkov ale najmä tribulusu. Pri užívaní dávky 5mg/kg bol účinok tribulusu na zvýšenie sexuálych funkcií iba o niečo nižší v porovnaní s užívaním syntetického testosterónu (Testosteron Cypionat). Ďalšia štúdia porovnávala učínok tribulusu v porovnaní so Sildenafilom. Skupina potkanov užívala 100mg/kg Tribulusu a druhá skupina užívala 0,71 mg/kg Sildenafilu. Pri oboch skupinách neboli vo výsledkoch zistené výrazné rozdiely.

Muží s nízkym počtom spermií užívajúci 6 g. koreňa tribulusu zaznamenali výrazné zlepšenie sexuálneho zdravia (hodnotené prieskumom na konci štúdie) o 49,38%. U kastrovaných potkanov dokonca došlo k zvýšeniu intrakavernózneho tlaku v penise. Kotvičník preukazateľne zvyšoval u mnohých testovaných druhov zvierat frekvenciu párenia a skracoval čas medzi jednotlivými ejakuláciami.


Bulharský tribulus od Vemoherbu bol vždy považovaný za to najsilnejšie, čo na trhu zoženiete. Zvykli ho brávať „sypači“ aby sa po steroidovej kúre dostali späť do „normálu“.

Extra silný Bulharský tribulus od Vemoherbu kúpiš tu!


Zázrak menom kotvičník verzus neplodnosť

V experimentoch na primátoch, králikoch a potkanoch vedci zaznamenali výrazný proerektilný účinok – kvôli zvýšenej produkcii NO látok. Vedci zistili, že tribulus dokáže byť veľmi nápomocný aj v liečbe proti neplodnosti. Pri dávke 10 mg/kg došlo k zvýšeniu počtu spermatocytov v semenníkoch a k zvýšenej pohyblivosti spermií.

Vo výskume na mláďatách potkanov, ktorým podávali extraxt z tribulusu vedci zaznamenali zvýšenú telesnú hmotnosť ale tiež zvýšenú hmotnosť semenníkov. Došlo taktiež k navýšeniu množstva semenotvorných kanálikov a zvýšenej spermatogenéze.

Zvýšenie počtu Leydigových buniek vedci pozorovali pri výskumoch na myšiach. V experimentoch na samiciach potkanov dokonca spozorovali zníženie rastu cýst na vaječníkoch – vplyvom podávania extraktu z tribulusu.

Tribulus je zjavne veľmi zaujímavou bylinkou a neustále láka vedcov, lekárov a profesorov či študentov medicíny po celom svete k tomu aby robili neustále nové výskumy. Čo si myslíte teraz? Tribulus kotvičnik – je to skutočne taký zázrak?

Funguje teda Kotvičník?

Z vlastnej skúsenosti môžem bez ďalšej debaty potvrdiť, že kotvičník zemný preukazateľne funguje. Treba byť však trpezlivý a počkať si na prvé účinky aspoň 3-4 týždne. V dávkovaní netreba poľavovať a aspoň počas prvých troch mesiacov ho treba užívať poctivo a pravidelne. Nemyslím si, že po takomto užívaní nezaznamenáte žiadne výsledky, iba že by ste boli mladíci s testosterónom na hranici maxima. Ak trénujete, určite sa budete tešiť tiež lepšej regenerácii a verím, že aj vaše sebavedomie pôjde nahor. Konečný verdikt? Kotvičník zemný rozhodne stojí za vyskúšanie, no nedajte sa zlákať reklamou. Stavte na klasiku, kvalitný sypaný kotvičník prípadne obdobnú alternatívu.

Páčia sa ti takéto články? Tak si ich nenechaj ujsť a sleduj IRON-BODY aj na FACEBOOKU !

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *