Zdravie / Zaujímavosti

Šípky – najlepší prirodzený zdroj vitamínu C

S obdobím jesene sa každému vynorí problematika budovania železnej imunity. Práve plody ruže šípkovej – šípky sú bohaté na vitamín C. Môžu obsahovať až do 3000 mg. / 100 g. vitamínu C. čo je niekoľko násobne viac ako obsahujú citrusové plody. Určite ich mnohí poznáte a často ste ich aj videli rásť kdekoľvek v lese v nenápadných kríčkoch. Ako liečivo sa tento plod využíva už viac ako 5000 rokov. Ako sa dá tento dar prírody využiť a ako z neho vyťažiť maximum? Dozviete sa v článku Šípky – najlepší prirodzený zdroj vitamínu C.

Ak si v lekárni kúpite lepší doplnok výživy s názvom vitamín C, pravdepodobne bude obsahovať 1000 mg. vitamínu C a bude upravený tak aby sa do organizmu uvoľňoval postupne počas celého dňa. Naša zem je tak neskutočne inteligentná, že nám ponúka ešte efektívnejší zdroj vitamínu C, ktorý je ešte koncentrovanejší, taktiež sa uvoľňuje postupne bez toho aby bol chemicky upravovaný a okrem toho jeho vstrebávanie do tela je niekoľko násobne šetrnejšie a jeho využiteľnosť lepšia.

Prírodná lekáreň

Príroda nám ponúka všetko čo potrebujeme, je to taká prirodzená lekáreň obsahujúca produkty na všetky neduhy. Naši predkovia si ju veľmi vážili a vedeli, kedy je vhodné zbierať tie či tie plody alebo rastlinky. Nesprávali sa však konzumne ale skromne a s mierou pretože prírodu rešpektovali a vedeli, že to čo im ponúka je potrebné jej aj vrátiť. Keď prichádza zima, v televízii sa začínajú vo veľkom vysielať reklamy a kampane na podporu imunity. Kúpte si tento produkt, tento doplnok výživy, podporte svoju imunitu a zabojujte proti vírusom. No najlepšie pre človeka je to čo je pre neho najprirodzenejšie.

Samozrejme je jednoduchšie vziať si pár tabliet a zapiť ich vodou a komu by sa v dnešnej uponáhľanej dobe chcelo pripravovať rôzne čaje, odvary, výluhy alebo nebodaj tinktúry. No prečo pchať do tela nejaké umelo vytvorené produkty, keď ich môžeme prijať priamo tak ako ich stvorila sama príroda. Čo bolo vytvorené prírodou, bolo dokonale navrhnuté tak aby to vedel náš organizmus dokonale spracovať a stráviť. Plody šípkovej ruže sú toho čerstvým dôkazom. Vitamín C sa z nich uvoľňuje postupne, pretože náš organizmus nedokáže naraz spracovať jeho obrovské množstvo.

Zo šípok si môžeme uvariť všetkým známy čaj. Bolo dokázané, že vitamín C pochádzajúci priamo zo šípok je až 5 krát účinnejší ako vitamín C pochádzajúci z umelo vytvorených doplnkov výživy. Takýto čaj perfektne poslúži pri rôznych vírusových ochoreniach, nachladnutí, chrípke ale tiež pri posilnení žilových stien a dokonca aj onkologickí pacienti, ktorí potrebujú veľmi veľa vitamínu C využijú jeho blahodarné účinky počas svojej liečby.

Zber šípok

Šípky sa podľa múdrosti starších zbierajú vždy na jeseň – po prvých mrazoch. Vtedy je to najideálnejšie obdobie a vtedy sú najkvalitnejšie. Niekto zvykne tvrdiť, že šípky ktoré prešli mrazom majú menej vitamínu C ako tie, ktoré zbierame ešte pred vymrazením. Je viacero názorov no ja ich aj tak zvyknem zbierať až keď sa ochladí. Šípky si môžete nazbierať aj v zime počas zimnej prechádzky lesom. Môj koníček je zimné táborenie v lese. Rozložím si malý varič a uvarím si čaj z čerstvých šípok. V zime to má svoje čaro a zároveň tým posilňujem svoju imunitu počas mrazov. Práve preto ich v prírode nájdete aj počas zimy, kedy príroda spí a nenájdete takmer žiadne plody. Šípky, zima a vitamín C skrátka patria k sebe.

IRON-BODY / Šípky – vitamín C

Príprava šípkového čaju

Plody šípky pred použitím podrvíme lyžičkou v menšej miske a následne približne na hodinu namočíme v studenej vode. Takto sa šípky takpovediac aktivujú a lepšie pustia šťavu. Následne ich v tej istej vode krátku chvíľu povaríme – približne 1 až 2 minúty a necháme vychladnúť. Neodporúčam však dlhšie varenie, nakoľko pri vysokej teplote môžu strácať to hlavné a najdôležitejšie. Takto pripravený čaj môžeme popíjať počas celého dňa ale šípky po prvom vyluhovaní nevyhadzujeme. Dajú sa totiž použiť ešte raz a po zaliatí a vyluhovaní horúcou vodou znova pustia svoju šťavu. Takýto čaj môžeme obohatiť o pár kvapiek citrónovej šťavy a lyžičku kvalitného medu.

IRON-BODY / Šípky – vitamín C

Chceš vedieť viac o zdravom stravovaní a optimálnej životospráve? Tak čítaj články v kategórii Stravovanie, diéty, chudnutie
Stravovanie, diéty, chudnutie

Konzumácia čerstvých šípok

Šípky sa dajú konzumovať aj čerstvé priamo, no mnoho ľudí to nevie respektíve sa toho obáva. Nie je to žiadna otrava práve naopak. Šťava z čerstvých šípok je vitamínová bomba. Odrežte zo šípky čiernu stopku, rozpoľte ju a vyberte z nej semiačka. Takúto čerstvú, upravenú, šťavnatú šípku môžete smelo skonzumovať. Ak ich z nejakého dôvodu nechcete konzumovať celé, minimálne z nich vytiahnite tú šťavu – to je to čo robí šípku takou skvelou pomocníčkou v boji proti vírusom a iným neduhom.

Domáci BIO šípkový lekvár

Očistené šípky zbavené semiačok necháme 48 hodín lúhovať v studenej vode. Potom ich úplne rozvaríme a precedíme cez sitko. Na kilo šípok použijeme 0,5 kg cukru. Ak nechcete používať klasický cukor, môžete použiť jeho alternatívu napríklad trstinový cukor alebo stéviu v prášku. Následne ich znova prevaríme a pridáme citrónovú šťavu. Nalejeme do zaváraninových pohárov a uskladníme v chladničke.

IRON-BODY / Šípky – vitamín C

Domáci šípkový sirup

Približne pól kila očistených šípok zbavených semiačok premyjeme a rozdrvíme. Následne zalejeme pól litrom vody a povaríme 10 minút. Precedíme cez plátno a výlisky znova dáme prevariť na 10 minút s pól litrom čistej vody. Obe tieto šťavy spojíme, pridáme pól kila trstinového cukru a 10 gramov citrodeka. Posledný krát chvíľku povaríme a plníme do zatvárateľných fliaš. Skladujeme na tmavom a chladnom mieste alebo v chladničke.

IRON-BODY / Šípky – vitamín C

Sušenie a uskladňovanie šípok

Väčšina ľudí suší šípky v celku tak ako ich prinesie z lesa. Nie je zlé ich aspoň trochu očistiť a zbaviť stoniek a lístkov. Niektorí ľudia ich aj premyjú, odrežú stopku a vyberú všetko to vnútro – dužinu a semiačka. Je to zdĺhavejšia cesta a prakticky je to jedno. Ideálne je ich rozložiť na pijavý papier na plech a nechať nech poriadne obschnú na vzduchu. To môže trvať aj týždeň v závislosti od podmienok no ak chceme tento proces urýchliť, môžeme použiť aj sušičku ovocia.

Neurýchľujme tento proces. Šípky potom menia svoju konzistenciu a prídu mi až priveľmi vysušené. Keď ich sušíme na plechu, priebežne ich kontrolujeme a vysušené kusy vyberáme. Celkom šikovný spôsob sušenia sa javí v rúre na 60 stupňoch no klasika je klasika. Vysušené šípky si potom uskladníme ideálne v papierových vreckách, no niekto zvykne používať aj sklenené dózy. Mám ale pocit, že ak sa uzatvoria v sklenenej dóze, je možnosť vzniku plesne ale tomu sa dá celkom jednoducho predísť – ak nepoužijeme klasický uzáver ale nejaký priedušný materiál stiahneme šnúrkou alebo gumičkou – napríklad papierovú vreckovku alebo bavlnenú handričku.

IRON-BODY / Šípky – vitamín C

O šípkach koluje nespočetné množstvo informácií a ja sám na šípky nedám dopustiť. Užívam ich každoročne a pravdepodobne aj budem. Oceňujem hlavne ich chuť ale tiež pociťujem ich skvelé účinky. V období po lete ich kombinujem so zázvorom a medom či inými produktmi včiel. Preto ak sa ma niekto opýta, čo najlepšie na imunitu môžem odporučiť tak jednoznačne odpoviem – Šípky – najlepší prirodzený zdroj vitamínu C.

Nedovoľ aby najnovší článok unikol tvojej pozornosti! Sleduj IRON-BODY na Facebooku.
IRON-BODY

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *