Tréning s vlastnou váhou

5 dôvodov prečo cvičiť s vlastnou váhou

Pre mnohých cvičencov, ktorí majú o sebe názor že sú pokročilí je cvičenie s vlastnou váhou niečo menejcenné. Majú pocit, že oni sú už za vodou, že takýto štýl cvičenia sa praktizuje už iba na telesnej výchove základnej školy a že oni sú výkonnostne o levej vyššie. Bohužiaľ iba mizivé percento zarytých „činkárov“ dosahuje aspoň priemerné výkony v prostných cvikoch (cviky s vlastnou váhou). Prečo je tomu tak? Pretože zanedbávajú základy no a ako asi dopadne dom bez základov? Samozrejme že sa po čase zrúti. 

Zastávam názor, že každý cvičenec, ktorý chce poctivo posilňovať s činkami, respektíve prídavným závažím by mal zvládnuť aspoň základné cviky s vlastnou váhou. Mám na mysli aspoň 20 poctivých kľukov, 10 zhybov na hrázde, 15 klikov na bradlách a 10 poctivých sklápačiek respektíve zdvihnutí nôh vo vise na hrazde. Je to taký silovo-výkonnostný štandard a je podľa mňa veľmi smutné ak človek, ktorý o sebe hovorí že cvičí už niekoľko rokov nedokáže zvládnuť tieto základné disciplíny.

Vždy treba vychádzať so základov a je jedno či robíme kulturistiku, silový trojboj, vzpieranie alebo aj hociktorý iný ne-silový šport.  Prostné cviky, teda cviky s vlastnou váhou sú veľmi prospešné aj v bojových umeniach a ich benefity si v stručnosti priblížime v nasledujúcich piatich bodoch.

Prečo by ste teda nemali zahadzovať cvičenie s vlastnou váhou?

1. Pretože lieči

Presne ako čítate, posilňovanie s vlastnou váhou napráva všetky dysbalanci, ktoré sme nadobudli s cvičením s činkami, respektíve iným spôsobom. Mnoho z nás má sedavé zamestnanie, počas dňa nemá správne držanie tela alebo vykonáva namáhavú prácu pri ktorej trpia kĺby a šľachy. Cvičenie s vlastnou váhou dokáže stabilizovať a posilniť celé telo ako jeden celok.

build_a_calisthenics_body-graphic-5

2. Pretože buduje silu

Cvičenie s vlastnou hmotnosťou buduje celkovú silu tela. Celková sila je komplexný atribút, kedy môžeme povedať, že naše telo je silné. Nejedná sa o výkon v tlaku na lavičke alebo maximálnu váhu v silovom premiestnení. Tvrdé posilňovanie tela otužuje organizmus ako celok, buduje výdrž šliach, zlepšuje core (telesné jadro) a pred-pripravuje ho na všetky vonkajšie vplyvy.

maxresdefault

3. Pretože buduje formu

Ak cvičíme s prídavnou záťažou a snažíme sa o budovanie sily, podvedome dávame telu podnet aby rástlo, pritom máme sklon k zvýšenému prijímaniu potravy. Mnohokrát sú siloví atléti prerastení a majú nejaké tie tukové vankúše. U gymnastov alebo športovcov venujúcim sa cvičeniu s vlastnou váhou tento jav nie je viditeľný. Je to jednoduché. Ak chceme zdvíhať našu vlastnú váhu, všetok ten prebytočný tuk je nám na obtiaž. Telo sa ho preto chce inštinktívne zbaviť a preto je viditeľný efekt spaľovania tuku a tzv. vyrysovania si postavy už po prvých pár týždňoch s tréningom s vlastnou váhou.

ev0xlg

4. Pretože buduje sebavedomie

Ak ste niekedy mali problém so zhybmi, videli ste chlapíkov, ktorým to na hrazde lietalo a vy ste tento pocit nikdy nezažili vedzte, že s každým zvládnutým zhybom vám porastie aj vaše sebavedomie. O čo väčšiu silu vybudujete, o to lepšie sa budete cítiť. Sila, ktorú si pri prostných cvikoch vybudujete ruka v ruke s vyrysovanou postavou bude pôsobiť ako povolený doping a vy nebudete chápať ako je možné, že ste doteraz cvičili len s činkami.

mikulak_action

5. Pretože je prirodzené

Za vzor si beriem antických bojovníkov alebo bojovníkov Sparty, ktorí nemali k dispozícii žiadne vybavenie ani činky. Museli si vystačiť iba s vlastnou váhou a pozrite sa na tie historické obrázky ako tí chlapi vyzerali. Boli silní, mali postavy bohov a čo si budeme nahovárať boli pre ženy nesmierne príťažliví. Cvičenie s vlastnou váhou bolo prirodzené odjakživa. Odkedy však vytvorili posilňovne a odkedy máme techniku, ktorá nahradí manuálnu prácu a my sa viac nemusíme namáhať, ide to s našou formou dole vodou. Za zmienku stojí fakt, že v dobách, kedy bola kulturistika ešte v plienkach vtedajší kulturisti cvičili prevažne s vlastnou váhou a za ich postavy by sa nemuseli hanbiť ani dnes.

Sparta_-_socha_krale_Leonida


Takto by som mohol pokračovať donekonečna, pretože výhod cvičenia s vlastnou hmotnosťou je ešte omnoho viac. Týchto 5 bodov však v stručnosti objasňuje tie základné benefity, ktoré spozoruje snáď každý, kto okúsi prostné cviky a príde im na chuť. Netvrdím aby ste sa vzdali tréningu s prídavnou záťažou alebo činkami. Koniec koncov existuje pojem „weighted calisthenics“ kde sa cvičia prostné cviky spolu s prídavnou záťažou. Týmto článkom chcem proste zdôrazniť fakt, že všetok úspech pramení so základov a cvičenie s vlastnou váhou je základ pre každý jeden šport.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *