Zdravie / Zaujímavosti

Ako naštartovať sexuálny apetít

Podľa najnovšej vedeckej štúdie sme sa dozvedeli, že naše doterajšie spôsoby, ktorými sme sa snažili zlepšiť naše libido či testosterón sú mimo. Hľadali sme riešenie na nesprávnych miestach.


Mužské libido je do značnej miery ovplyvňované testosterónom. Veľmi jednoducho, čím viac testosterónu máte, tým je pravdepodobnejšie že akýkoľvek menší impulz, náznak záujmu, pohľad na pekné ženské stehno, prsník alebo len čmáranica na stene podobajúca sa nahému ženskému telu v nás vyvolá nával vzrušenia.

Podľa najnovšej štúdie predloženej na stretnutí svetových urológov v Bostone sa však zdá, že celková hladina testosterónu nezohráva v libide veľmi veľký význam. Väčší význam má voľný testosterón a teda pomer medzi testosterónom a estradiolom (typ estrogénu) určuje aký chlipník z nás bude.

Ako na to prišli

Vedci skúmali 200 pacientov, ktorí vypisovali množstvo dotazníkov ohľadom erektilnej dysfunkcie vrátane testu IIEF-15 – ktorý vypovie celkom slušné spektrum informácii o stave mužského libida.

Zaujímavé je, že u žiadneho z testovaných mužov liečených na erektilnú dysfunkciu v minulosti nebol diagnostikovaný hypogonadizmus (znížený testosterón) a nikto z nich ani neužíval lieky, ovplyvňujúce hladinu testosterónu.

 

Vedci potom zmerali hladiny testosterónu, estradiolu, globulín viažúci pohlavné hormóny (SHBG), taktiež voľný testosterón u všetkých 200 subjektov a porovnávali tieto výsledky s testami ich libida.

Na čo vedci prišli?

Ukázalo sa, že nenašli žiadnu koreláciu medzi celkovou hladinou testosterónu a tým, ako často chceli (alebo mali) muži sex. Hladiny estradiolu nekorelujú so sexuálnym apetítom ani keď jeho hladiny boli nižšie ako 5 ng/dl. Tento fakt je veľmi podstatný, pretože doteraz sa mnoho lekárov domnievalo, že zdravý sexuálny apetít si muž zabezpečí vtedy, ak bude hladina jeho estradiolu na sladkej hranici medzi 2,0 až 5,5 ng/dl.

Čo však korelovalo s libidom bol pomer testosterónu k estradiolu spolu s voľným testosterónom, to znamená percentuálny podiel toho testosterónu, ktorý sa chemicky neviaže na SHBG (globulín viažúci pohlavné hormóny). Čím vyšší je tvoj voľný testosterón, tým väčší máš sexuálny apetít.

 

Čo to pre vás znamená

Muži s nízkym libidom alebo erektilnou dysfunkciou zvyčajne navštevujú svojho lekára kvôli substitučnej liečbe testosterónom alebo rôznej inej podpornej liečbe. Niekedy táto liečba funguje, inokedy nie ale ak nie, zvyčajne je to z dvoch dôvodov, ktoré posledná štúdia podporuje:

  1. Príliš vysoké hladiny SHBG (čo má za následok nízke hladiny voľného testosterónu)
  2. Vysoké hladiny estrogénu (pomer testosterón/estrogén)

Štúdia nám nedáva konkrétne informácie o tom, aké sú optimálne hladiny voľného testosterónu alebo o tom, aký má byť pomer medzi testosterónom a estrogénom pretože určiť tieto hladiny je pekelne ťažké. No dáva nám informácie na ktoré veci sa treba zamerať.

Kompletný sprievodca na obnovenie zaspatého testosterónu! 

Napríklad ak pozorujete príznaky nízkej hladiny testosterónu (depresia, prírastok na hmotnosti, neschopnosť budovať svalovú hmotu, znížená výkonnosť) alebo príznaky vysokej hladiny estrogénu (zvýšený brušný tuk, tukové tkanivo okolo bradaviek, erektilná dysfunkcia alebo znížené libido) mali by ste zvážiť vyhľadanie lepšieho progresívneho lekára, ktorý bude mať záujem sledovať vaše hladiny SHBG a estrogénov (samozrejme s voľným testosterónom) pričom na poslednú zmienenú hodnotu sa má využiť tzv. test „citlivosti“.

Ak nepožiadate o test citlivosti, vaše hladiny estradiolu budú rovnaké ako hodnoty nejakej baleríny trpiacej problémami s menštruáciou a takého výsledky vám budú dobré iba na dve veci.

Vašou druhou voľbou by mohlo byť využitie rôznych diétnych princípov, ktoré by mohli prirodzene ovplyvniť hladinu SHBG a estradiolu. Vďaka nim si vieš výrazne zlepšiť svoj sexuálny apetít.

sexualny apetit

Zníženie hladiny SHBG a zvýšenie voľného testosterónu

  1. užívajte denne horčík (kvôli zvýšeniu voľného TST)
  2. užívajte denne zinok (kvôli zníženiu SHBG)
  3. užívajte občasne vitamín D3 (kvôli zníženiu SHBG)
  4. Neznižujte priveľmi dávky karbohydrátov, pretože bolo dokázané, že tzv. nízkosacharidové diéty zvyšujú SHBG)

Ako znížiť hladinu estradiolu

  • znížiť percento telesného tuku – pretože tuk obsahuje enzým, ktorý premieňa testosterón na estrogén.
  • konzumujte viac brokolice, karfiolu, kapusty a ružičkového kelu. Obsahujú totiž chemikálie, ktoré dokážu „bojovať“ s estrogénom.
  • Využívajte kurkumín pretože znižuje účinky enzýmu, premieňajúceho testosterón na estrogén.
  • Skúste Resveratrol – pre zníženie aktivity tohto estrogén-konvertujúceho enzýmu.
  • Nezostarnite – pretože s narastajúcim vekom sa zvyšuje hladina estrogénu automaticky. Dobre ak to nedokážete ovplyvniť tak aspoň dodržiavajte vyššie spomenuté rady.

 

Zdroj: Gupta, N., Goldberg, H., „Calculated Free T and T:E Ratio but not Total Testosterone and Estradiol Predict Low Libido,“ AUA Annual Meeting, May 12-16, 2017, Boston.


 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *