Zdravie / Zaujímavosti

Kompletný sprievodca na obnovenie Testosterónu

Kto by nechcel dosiahnuť svoj prirodzený limit čo sa týka hladiny testosterónu? Veď ten hormón je zodpovedný snáď za všetky dobré veci, ktoré sa v mužskom tele dejú. Mnoho ľudí sa domnieva, že ho má nízky. Tí, ktorí si myslia  že ho majú v norme by ho skutočne potrebovali podporiť. Podporiť však neznamená hneď siahnuť po jeho syntetických formách. Prinášam ti kompletný sprievodca na obnovenie zaspatého testosterónu.


  • Obnova testosterónu je viac umenie ako veda. Smutné však je, že mnohí lekári sú mizerní umelci
  • Normálna hladina testosterónu neznamená nič. K skutočnému zlepšeniu potrebujeme zvýšiť hladinu celkového a teda voľného testosterónu.
  • Obnova hladiny testosterónu má byť započatá na základe krvných testov kvôli pozorujúcim symptómom akými sú pokles energie, ľahké naberanie tuku, ťažkosti s budovaním či udržaním svalstva, slabé libido či depresia.
  • Máte na výber veľké množstvo preparátov, od injekcií, náplastí, gélov, kapsúl či doplnkov výživy a čajov, no pri skutočnom poklese testosterónu najväčšiu prácu dokážu vykonať práve injekcie. Tie však musia byť podávané pod dohľadom odborníka a to vy nie ste. Verte mi, odborníci rozhodne  nie sú vaši kamaráti z mokrej štvrte.
  • Na rozdiel od steroídových kúr, liečba nízkej hladiny testosterónu pod kontrolou lekárov má len veľmi málo vedľajších účinkov. Samozrejme každý liek nejaké negatívne účinky má, no práve fakt, že sa môžete oprieť o lekára dokáže mnoho vecí uľahčiť.
  • Niektoré benefity pri obnove hladiny testosterónu budete môcť spozorovať takmer ihneď a iné až po rokoch. Napríklad zvýšené libido budete pozorovať už po pár týždňoch či dokonca dňoch. S tým bývajú často spojené aj problémy duševného charakteru ako napríklad depresie, ktoré s menším libidom úzko súvisia. Naopak redukcia tuku a obnova svalovej hmoty, to je proces ktorý môže trvať aj niekoľko mesiacov či rokov.

Testosterone-Injection

Robia tvoje semenníky svoju prácu?

Takže ste konečne dostali výsledky krvných testov a zistili ste, že hladina vášho testosterónu je povedzme 600 nanogramov na deciliter krvi (ng/dl). Samozrejme každý lekár môže mať vo svojom teste iné jednotky no tie si viete jednoducho previezť do iných na stránke www.nebido.com. Tiež sa v teste zvykne udávať aká je normálna hladina testosterónu u muža vo vašom veku (takže údajne 200-1100 ng/dl). Zistili ste, že ste v norme a povzdychli ste si. Viete čo však tieto čísla znamenajú?

Je Tribulus skutočne taký zázrak? Renomované vedecké štúdie ťa o tom presvedčia! 

Normálna hladina

Stanoviť vašu skutočnú hladinu testosterónu nie je také jednoduché, aby to dokázali optimálne posúdiť iba jedny testy. Jeho hladina sa totiž pohybuje v závislosti od dňa, dennej hodiny, vynaloženej námahy v predchádzajúcich dňoch, stravy ktorú sme skonzumovali, množstva spánku a podobne. Múdre by preto bolo vziať malú vzorku krvi (alebo moču) ráno, na obed a večer. Z týchto vzoriek by sa vyhotovilo jedno stanovisko a to by predstavovalo skutočnú hodnotu nášho testosterónu.

Takto to však nerobí žiaden doktor, pretože je to neekonomické, nákladné, časovo náročné a ak by ste to od nejakého lekára žiadali, pravdepodobne by ste narazili tvrdo hlavou proti múru. Prečo ste nespokojný so svojimi výsledkami, veď sú v norme?! Prečo nie ste ako ostatné ovečky na tomto svete?

Aj keby takýto typ testov vyhodnotil, že máte normálnu hladinu testosterónu, čo je normálne pre všeobecnú skupinu obyvateľstva, nemusí byť normálne pre VÁS!

Ďalší hráči: SHBG a Estradiol

Ďalším hráčom, ktorý ovplyvňuje hladinu vášho testosterónu je globulín viažúci pohlavné hormóny (SHBG). Ten viaže až 60% všetkých pohlavných hormónov.

Čím viac SHBG, tým viac testosterónu je pohlteného. Možno práve kvôli tomu máte nižšiu hladinu, pretože značná jeho časť je uzamknutá práve SHBG.

Preto by bolo na mieste, aby vaši lekári zistili hladinu voľného testosterónu a teda biologicky využiteľného testosterónu vo vašom tele. U mnohých lekárov to však môže byť problém, hlavne u tých konvenčne vyškolených.

A nesmieme zabúdať ani na hladinu estrogénov, konkrétne u mužov estradiol. Hoci vaše hladiny testosterónu môžu byť v poriadku, práve estradiol mu nepovolí vykonávať si svoju robotu tak ako by mohol.

Takže ako vidíte, určiť skutočnú hladinu testosterónu nie je až také jednoduché a preto by sme sa mali riadiť skôr symptómami a osobnými pocitmi.

HCG

Symptómy nízkeho testosterónu

Máte menej energie? Pozorujete nevysvetliteľný nárast tuku a neviete sa ho zbaviť? Stratili ste značnú časť svalovej hmoty a viac nedosahujete vo svojom tréningu pokrok? Zdá sa, že vaša erekcia je o niečo slabšia a o svoje intímne partie sa staráte viac sami ako nežnejšie pohlavie?

A čo predčasné starnutie? Sťažená koncentrácia a poruchy pamäte? Depresia alebo nedostatok primeranej a zdravej agresivity keď nemáte iniciatívu podniknúť niečo nové…

Možno ste neustále nervózny a cítite vnútorný nepokoj. Máte chuť odtrhnúť hlavu snáď každému, hoci aj keď stojíte v rade na zmrzlinu a dieťa pred vami si nevie vybrať. Možno aj tieto spomenuté symptómy naznačujú, že máte nízku hladinu testosterónu.

Nízku hladinu testosterónu často pozorujeme u mužov stredného veku a štúdia z roku 2006 poukazuje na to, že až 39% mužov vo veku 45 a viac rokov trpela hypogonadizmom (porucha funkcie pohlavných žliaz). Iná štúdia zas hovorí o tom, že iba menej ako 10% z týchto mužov dostane postačujúcu liečbu.

Si v norme ale cítiš sa pod psa 

Dalo by sa predpokladať, že sa jednalo iba o mužov, ktorých hladiny testosterónu boli skutočne nízke. Ale čo zvyšné percento stále relatívne mladých ľudí, ktorých hladiny boli nižšie a neboli liečení? Laboratórne testy síce hovoria, že sú fyzicky v poriadku, no symptómy hovoria svojou vlastnou rečou a síce, že funkcie ich tela sú nedostatočné.

Právom sa domnievame, že znížená hladina testosterónu u mladých mužov je civilizačná choroba spojená so zhoršeným environmentálnym stavom nášho okolia, množstvom chemikálii v ovzduší či strave, ale aj sedavým a pohodlným spôsobom života.

V skutočnosti sa dnes zvykne tradovať fakt, že hladiny testosterónu dnešného muža sú o polovicu nižšie ako boli hladiny testosterónu u jeho starého otca.

Ak však chcete skutočne vypovedajúci test hladiny vašich hormónov, nájdite normálneho lekára a požiadajte ho o kompletný test, ktorý bude obsahovať toto:

  • Hladina celkového testosterónu
  • Hladina biologicky dostupného testosterónu
  • Hladina voľného testosterónu
  • Estradiol
  • SHBG
  • FSH (Folikuly stimulujúci hormón)
  • LH (Luteinizačný hormón)
  • DHT (Dihydrotestosterón)
  • CBC (Kompletný krvný obraz-ä
  • PSA (Test prostaty)
  • Krvný obraz
  • Metabolický panel

Takýto komplexný krvný test vám poskytne dostatočné množstvo informácii k tomu, aby ste si vy ale hlavne váš doktor vytvorili názor ako na tom ste. je potrebné tieto testy opakovať povedzme každé 3-6 mesiacov aby sme vedeli eliminovať rôzne iné zdravotné problémy, prípadne na nich pracovať.

Aké sú tvoje možnosti k obnove normálnej hladiny Testosterónu

Ak testy vykázali, že máte o niečo nižšie hladiny alebo že sú vaše hladiny síce v norme no mohli by byť vyššie, viete využiť niektorý z voľne dostupných preparátov. Táto voľba je však vhodná pre kulturistov a cvičencov snažiacich sa o čo najväčší možný výkon, silu a rozvoj svalovej hmoty. U mužov, ktorých hladiny sú skutočne nízke a je potrebné to riešiť z hľadiska kvality ich života, je dosť pravdepodobné že budú musieť absolvovať dlhodobú a možno aj doživotnú liečbu.

Liečba testosterónovými injekciami

Na Slovensku sa najčastejšie používa liek s názvom Nebido, prípadne Sustanon. Zvyčajná dávka predstavuje 100mg týždenne, u niektorých mužov to však môže byť až 250mg, každý týždeň. Tieto lieky sa podávajú intramuskulárne a dokážu v tele pracovať dlhodobo. Niektorí lekári (napríklad testosterónový guru Dr. John Crisler) naopak odporúčajú subkutánne (podkožne) podávané lieky, pretože tie sú vraj účinnejšie.

Testosterónový gél

U nás zvykne byť dostupný napríklad Testim (no nie vždy) alebo Androgel. Ten sa aplikuje raz denne, zvyčajne vždy v rovnakú hodinu na čistú a suchú kožu buď na ruky, obe ramená alebo brucho. Liečba testosterónovým gélom býva odporúčaná v špecifických prípadoch, kedy vzniká hypersenzitivita na liečbu injekciami.

Všetko ostatné 

Liečba gélmi je veľmi diskutabilná no ďalšou možnosťou je využívanie liekov ako tamoxifen či clostilbegyt. Tie stimulujú priamo LH a semenníky k tomu, aby začali robiť svoju robotu a produkovali viac testosterónu. Liečba týmito liekmi však podlieha prísnymi protokolmi a kontrolou.

Ľudia sa často zvyknú obávať neplodnosti spojenej s liečbou syntetickým testosterónom. V tomto ohľade sa často zvykne využívať liek s názvom HCG (Human chorionic gonadotropin). Ľudský choriový gonadotropín alebo priamo registrovaný liek s touto účinnou látkou (Pregnyl) sa využíva pri liečbe hypogonadizmu a disspermie (nedostatočná ejakulácia).

Tento liek nahradzuje funkciu LH (Luteinizačného hormónu) a tým pádom obrazne otvára vaše semenníky. Viac spermií znamená vyššiu produkciu testosterónu a zabraňuje tým atrofii semenníkov. HCG je často využívaný a pomerne dobre dostupný liek, ktorý sa podáva subkutánne inzulínovými ihlami. Zvyčajne využívaná je dávka 100 mg denne, prípadne vyššia od 250 do 500 mg niekoľko krát týždenne.

image1g

Potenciálne riziká liečby zníženej hladiny TST

Lekári sa najčastejšie pri liečení nízkej hladiny testosterónu obávajú rizika vzniku rakoviny prostaty. Možno práve preto radšej touto liečbou neriskujú, no tomuto riziku sa dá pomerne dobre vyhýbať každoročným pravidelným vyšetrením.

Ďalším z možných rizík je vznik ochorenia s názvom polycytémia. Jedná sa o zvýšenie množstvo určitých krviniek ( najčastejšie červených – erytrocytov), čím sa znižuje tekutosť krvi.

Preto je pri tejto liečbe dôležité kontrolovať hemoglobín a hematokrit.

Gynekomastia a srdcové zlyhanie

Veľmi obávaná gynekomastia je viditeľná minimálne pri liečne zníženej hladiny testosterónu.  Stretávajú sa s ňou hlavne profesionálni kulturisti, užívajúci syntetický testosterón v rozmedzí 1000 až 3000 mg týždenne. Strata vlasov je tiež viac menej geneticky podmienená a ak máte po tridsiatke a s týmto problémom ste sa vo väčšej miere nestretli, je málo pravdepodobné, že sa s ním stretnete pri tejto liečbe.

Všetky ostatné riziká, ktoré ste možno pri užívaní testosterónu počuli sú len veľmi zriedkavé. Naopak mnohé ochorenia vypuknú v spojení so zníženou hladinou tohto hormónu.

Čo očakávať od terapie na obnovu hladiny testosterónu

Testosterón je zázračný hormón, no ako som už spomenul mnohé jeho účinky sa ukážu až po určitom čase.

  1. Sexualita – Benefity v podobe zvýšeného libida možno pozorovať už po 3 týždňoch a vrcholia niekde medzi 19. a 21. týždňom liečby.
  2. Depresia – posun v zlepšení príznakov závisí od viacerých faktorov, no prvé zlepšenie je možné pozorovať už po 6. týždňoch ale najmä z dlhodobého hľadiska.
  3. Úzkosť, spoločenskosť, mozgová aktivita (dokonca aj kreativita) – všetky tieto schopnosti či vlastnosti bývajú pozitívne ovplyvnené a prvé známky zlepšenia môžu byť pozorované už po 3 týždňoch liečby.
  4. Inzulínová senzitivita – sa zlepšuje už po troch dňoch, kedy začína testosterón účinkovať a my môžeme pozorovať zlepšené trávenie a z dlhodobejšieho hľadiska aj redukciu telesného tuku.
  5. Zlepšenie muskularity – tento benefit je samozrejme podmienený genetikou, životosprávou, tréningom a podobne, no terapia testosterónom a normalizácia jeho prirodzenej hladiny tento proces značne urýchli.
  6. Lepší život – A nakoniec je tu jeden nehmotný benefit, ktorý spája všetky fyziologické a psychologické aspekty do jedného celku a zlepšuje celkovú kvalitu nášho života. Tento benefit je nemerateľný no nesmierne cenný. Hlavne sa však uistite, že nájdete lekára ktorý nad tým rozmýšľa podobne.

Zdroj: T-Nation

Autor: TC Luoma

Preložil, editoval a mierne upravil: Roman Klein (IRONBODY)

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *