Základy, technika

Lekcia od Bruca Leeho

Oblečený vyzeral veľmi drobný. Povedal by si, obyčajný aziat ničím výnimočný. No v jeho vnútri sa skrývala nezvyčajná sila. Od ostatných sa líšil.


V očiach mal iskry a intenzita jeho pohľadu odzrkadlovala jeho vnútornú silu. Vyžarovalo z neho isté teplo, ktoré pôsobilo ako magnet a mysteriózne. Mal neuveriteľný dar počúvať a komunikovať s vami až ste mali pocit, že ste jediná osoba v miestnosti s ktorou sa rozpráva.

Jeho meno bolo Bruce Lee a bol to bojový umelec, filozof a kultúrna ikona, ktorá úplne zmenila spôsob nazerania na ázijských mužov a fitness ako taký. A tento názor v mnohých utvrdil iba za 32 rokov svojho života.

Lee prakticky vynašiel prvý proteínový nápoj, keď si svoje jedlo pozostávajúce z vareného mäsa a zeleniny rozmixoval do fľaše, aby ho mohol nosiť so sebou. Dalo by sa tiež povedať, že vynašiel akúsi metabolickú kondíciu, pretože jeho tréning bol kombináciou kulturistiky, bojových umení a tiež powerliftingu.

Bruce-Lee-Workout

Svoje články písal veľmi intenzívne a často obsahovali aj veľmi okázalé a výbušné pasáže. Ak ste študentom filozofie, zistíte že jeho názory boli kombináciou stoicizmu a taoizmu. Jeho kniha: Artist of Life je právoplatnou príručkou tréningu a filozofie zároveň.

Prinášam tri príklady, ktoré parafrázuju jeho názory z knihy:

a) Ak chcete spoznať svoje vlastné ja, musíte študovať seba v boji proti prekážkam

Jednoducho táto taktika by sa mohla nazývať – strieľaj až potom mier. Najskôr musíme zistiť, čoho sú naše svaly schopné, odtestovať ich v záťaži a až potom zhodnotiť a zvoliť taktiku na základe dosiahnutých a pozorovaných výsledkov. Táto taktika je dnes využívaná hlavne v powerliftingu. Najskôr otestovať silu a potom zhodnotiť a určiť taktiku boja.

b) Absorbuj čo je použiteľné, vytesni čo je zbytočné a pridaj to, čo je pre teba jedinečné a typické

Bruce často opakoval myšlienku: nehľadaj cestu, vytvor si cestu. Práve preto nehľadaj ideálnu stravu, ideálny tréningový program. Vytvor si vlastný na základe skúseností.

c) Buď ako voda priateľ môj. Vlejte vodu do šálky, a voda splynie so šálkou. Vlejte vodu do rýchlovarnej kanvice, a tá splynie s rýchlovarnou kanvicou. Voda môže pokojne prúdiť, no voda dokáže aj ničiť. 

Voda mení svoje vlastnosti na základe prostredia, v ktorom sa nachádza. Môže sa stať pevnou, kvapalnou alebo plynnou ale stále tu ostáva. K tomu aby sme prežili a ostali tu, musíme byť aj my prispôsobiví a meniť sa v závislosti od okolitého prostredia. Takto rastieme v posilňovni ale aj osobnom živote.

Zdroj: T Nation

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *