Zdravie / Zaujímavosti

Beh v zime je zdravý

Ak si myslíte, že beh je čisto letná záležitosť podobne ako napríklad cyklistika alebo plávanie, vedzte že toto už dávno nie je pravda. Dôkazom toho môžu byť desiatky bežcov, ktorých môžeme denne vidieť behávať dokonca aj v mrazoch. Oni vedia že beh v zime ma niekoľko pozitívnych benefitov a my si ich predstavíme. 

Akonáhle je vonku dlhšie vidno, príjemne teplo a slnko hreje, mnoho cvičencov pridá do svojho pohybového repertoáru aj nejakú tú doplnkovú činnosť ako aktívny odpočinok. V lete to je samozrejme bicykel, plávanie, beh či rôzne športové hry. No a čo v zime? Sme odkázaní len na čisto interiérové športy ako posilňovanie vo fitnescentre či plávanie v krytej plavárni? Prečo by sme mali na taký dlhý čas zabudnúť na naše obľúbené činnosti.

Snáď nie len kvôli nižším teplotám a kratším dňom, veď ak nám tieto dôvody neprekážajú napríklad pri lyžovaní alebo bežkovaní, prečo by sme si nemohli ísť napríklad aj zabehať ako to robíme v letnom období. Je tu však samozrejme niekoľko bezpečnostných zásad ktoré treba dodržiavať no ak sa nimi budeme riadiť, okúsime viacero výhod behu v zime.

winter-running-in-snow_h

Medzi základné výhody ktoré nám ponúka beh v zime patria:

a) Beh  v zime buduje pevnú obranyschopnosť organizmu – nakoľko sa vedome vystavujeme nepriaznivým vplyvom okolia a priamo vdychujeme studený vzduch, naše telo sa otuží a aklimatizuje. Potom nás viac neprekvapí sychravé počasie či väčší mráz a my sa tak vyhneme nádcham a podobným neduhom prichádzajúcim spolu so zimou.

b) Beh v zime buduje koordináciu – nakoľko sú cesty a chodníky posypané snehom prípadne pokryté námrazou, nemôžeme si dovoliť také tempo a taký pevný krok, aký by sme si mohli dovoliť v lete. Z toho dôvodu naše nohy musia udržiavať balans a verte mi že takéto „neisté“ kroky zasiahnu viacero svalových skupín naraz.

c) Beh v zime buduje vytrvalosť – pretože si nemôžeme dovoliť rýchle šprinty, radšej volíme dlhšie trasy s pomalším tempom.

d) Bez v zime upokojuje – pretože nič neutíši vystresovanú myseľ viac ako škrípanie snehu pod nohami a to nekonečné ticho v zimnej krajine. Verte mi, že na vašich bežeckých trasách v zime nestretnete toľko spolu-bežcov ako v lete. A tak budete mať celú trasu iba pre seba a užijete si ten božský pokoj.

e) Beh v zime zbystruje vaše zmysly – pretože zrazu je všade ticho a vy vnímate každý jeden zvuk a každé mihnutie v kroví (ak teda behávate v prírode).

f) Beh v zime zlepšuje prekrvovanie – pretože ak vonku trošku vymrznete, telo sa automaticky prispôsobí a začne vháňať kŕv do málo zásobených svalov.

e) Beh v zime nakopne hormonálnu sústavu – pretože chlad ako taký pôsobí na telo blahodárne a pobyt v chladnom prostredí stimuluje takmer každý anabolický hormón v tele muža aj ženy.

rockymountain600

Toto bolo niekoľko pozitívnych benefitov behu v zime no ak ho chceme skutočne praktizovať, musíme samozrejme dodržiavať niekoľko zásad aby bol náš beh bezpečný.

  1. Vyberieme si najteplejšiu fázu dňa – a vyberieme sa zabehať si okolo obedu, kedy sú teploty aj v zime najvyššie. Samozrejme všetko to závisí od vašich možností no ak sú vonku skutočne veľké mrazy, ideálne je počkať kým aspoň trochu povolia.
  2. Obliekame sa ako cibuľa – to znamená spodná vrstva funkčná (funkčné tričko/nátelník), následne priedušná vrstva teda štrikovaný kanadský sveter alebo fleece bunda a na vrch buď softsheelová bunda alebo pláštenka ak nie je taký mráz. Ak sú teploty nižšie tak môžeme využiť aj termo prádlo. Nohy si chránime bežeckými elastickými nohavicami, ktoré bývajú na zimu o niečo hrubšie. Samozrejmosťou sú kvalitné termo ponožky a taktiež si chránime ruky a hlavu. Veľmi háklivou časťou tela je krk, cez ktorý uniká veľa tepla a je náchylný na prechladnutie, preto si ho chránime nákrčníkom alebo tzv. buff šatkou.
  3. Kontrolujeme si telesnú teplotu – platí, že v prvých minútach po vybehnutí by nám mala byť mierna zima. To však vôbec nevadí, lebo keď sa krv rozprúdi do celého tela, začne ho dokonale vyhrievať.
  4. Neprehrejme sa – tento bod suvisí s tým predchádzajúcim. Nie je nič horšie ako sa zbytočne veľa naobliekať a prehriať svoj organizmus. Náš výkon poklesne a budeme sa cítiť nepríjemne. Tu skutočne platí radšej menej kvalitného oblečenie ako jeho prebytok.
  5. Pitný režim je dôležitý – dokonca aj v zime, preto ak sa vyberieme na dlhší vytrvalostný beh v zime, vezmime si so sebou malú fľašu čistej vody.
  6. Radšej pomalé tempo a dlhšie trasy – ako som už spomínal, v zime skutočne nenatrénujete tempo. Preto stavte na silovo- objemové obdobie aj v behu a trénujte radšej dlhé behy na 5-10 a viac km, prípadne beh do kopca či beh v hlbokom snehu.

Toto boli základné pravidlá, ktoré treba dodržiavať aby bol náš bežecký tréning v zime čo najbezpečnejší. Určite by sa takých zásad našlo viac no každý bežec si musí nájsť vlastnú stratégiu akou sa bude riadiť. Verím, že vám tento článok pomôže a tak trocha aj namotivuje, aby ste nezanevreli na svoj koníček len preto, že teplomer ukazuje o niečo nižšie číslo ako je „normálne“.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *