Stravovanie, diéty, chudnutie

Korenie života podľa Ajurvédy

Ajurvéda by sa dala voľným prekladom preložiť ako náuka o živote. Jej korene siahajú až do obdobia starovekej Indie, kedy ju starí Indickí lekári využívali ako spôsob liečenia. Dodnes sa celosvetovo považuje za veľmi efektívny spôsob liečby viacerých telesných ťažkostí, chorôb a odstraňovanie telesnej či duševnej nerovnováhy. Mnohí ju celkom správne spájajú s cvičením jógy a duchovnom. Keď niekto povie Indická kuchyňa, zaiste si viacerí prestavíte početné orientálne korenia a chute. Presne tým sú Indovia vo svojej kuchyni známi, pestrými jedlami na výzor aj chuťou. Preto si dnes predstavíme korenie života podľa ajurvédy

Šesť chutí podľa Ajurvédy – Pálivá, zvieravá, horká, ale tiež kyslá, sladká či slaná. Všetky tieto chute Ajurvéda nevníma len povrchne, majú svoj význam z hľadiska fungovania organizmu ale hlavne trávenia. Naše telo podľa Ajurvédy jedlo trávi za pomoci tráviaceho ohňa Agni. Nakoľko sa ľudia delia do troch konšitučných telesných typov (Dóše), každý typ má iné predispozície k tráveniu.

Žiaden človek nie je jedna čistokrvná dóša ale berie si z každej nejaké tie vlastnosti. Rozobrať si každú dóšu skúsime v najbližšom článku a taktiež vás na konci tohto článku odkážem na Ajurvédsky dóšicky test, v ktorom zistíte aký telesný typ ste. Dnes si predstavíme najznámejšie a v ajurvédskej respektíve indickej kuchyni najpoužívanejšie koreniny, ktoré vo vás rozprúdia životodarnú energiu.

Ak ťa téma prírodných životabudičov zaujíma, neváhaj a prečítaj si posledný článok v ktorom sa venujem adaptogénom.


Ajurvédske kávové nápoje BRAHMI, SHATAWARI, AŠVAGANDHA, GARCINIA, ARJUNA podporujú organizmus a predstavujú skvelú alternatívu klasickej kávy.

Ajurvédske kávy nakúpiš tu!


Kurkuma

Podľa Ajurvédy je kurkuma korenie dlhovekosti. Starí Indovia ho využívali už pred viac než 4000 rokmi. Má typicky oranžovo – žlté sfarbenie a obsahuje kurkumin, ktorý má silné protizápalové a antioxidačné účinky. Kurkuma organizmus zahrieva a pôsobí na žalúdok, črevá ale aj žlčník. Podľa viacerých štúdií dokáže byť nápomocná pri liečbe cukrovky ale taktiež pri rakovine a srdcovo-cievnych ochoreniach. Kurkumu môžeme v kuchyni využiť pri príprave mäsa, rýb ale tiež pri príprave ryže.

Aj takéto pestré vie byť korenie života podľa ajurvédy

Zázvor

Kto by nepoznal zázvor a jeho typickú štipľavú chuť? Najmä v chladných mesiacoch si ho zvykneme pripravovať vo forme čaju aby sme predchádzali nachladnutiu a kombinujeme ho s medom. Vďaka jeho vysokému obsahu vitamínu C je skvelý antioxidant a posilňuje imunitu. Stimuluje nervový systém, zahrieva organizmus, podporuje trávenie a detoxikuje. Na drobno pomletý koreň sa dá využiť aj ako korenie do mäsa a rôznych pokrmov podľa vašej chuti. Sušený ale aj čerstvý zázvor sa dá dokonca aj jesť.

Kajenské korenie

Kajenské korenie je pikantné korenie z kajenských papričiek. Je všeobecne známe že chilli zahrieva organizmus, urýchľuje trávenie a zlepšuje krvný obeh. Prospešné môže byť celoročne na zlepšenie trávenia a posilnenie tráviaceho ohňa Agni. V zime pomôže pri nachladení a taktiež zvýšeným potením nás zbavuje parazitov. Koreniť pikantnými papričkami však začnite opatrne aby ste si nepodráždili žalúdok. Keď si na neho už začnete zvykať, môžete pridať. Kajenské korenie je však oproti klasickým silnejším odrodám čili o dosť jemnejšie. Ja zvyknem čili používať pri príprave mäsa, zemiakov a samotné papričky konzumujem aj bežne k pečivu a podobne.

Čierna rasca (Nigella Sativa)

Čierna rasca je nápomocná pri problémoch so žalúdkom, črevami a pečeňou a jej pridávaním do pokrmov si ich funkciu posilníte. Je známa už od staroveku a je bohatá na veľké množstvo živín, vitamínov skupiny B a taktiež na železo. Pomôže pri plynatosti a zbavuje telo hlienov. Na Slovensku ju v obchodoch môžete nájsť pod názvom Černucha Siata.

Kardamóm

Kardamóm sa ako korenina využíva už od staroveku pri dochucovaní sladkých ale i slaných jedál. Je bohatý na železo, vápnik, draslík, vitamín C, vitamíny skupiny B ale tiež vlákninu. Je to veľmi silný antioxidant a bojovník proti infekciám. V ajurvéde a tradičnej čínskej medicíne sa zvykne používať pri problémoch s nadúvaním, žalúdočnými kŕčami a žalúdočnými vredmi. Podľa štúdií chráni organizmus pred Helicobacter Pylori. Okrem toho vie byť nápomocný pacientom so srdcovo-cievnymi ochoreniami a taktiež nakoľko nás zbavuje parazitov a baktérií udržuje zdravú ústnu dutinu.

V Ajurvéde sa zvykne využívať omnoho širšia paleta korenín, no ak do svojho jedálnička pri príprave jedál zaradíte aspoň týchto päť, tak nebude trvať dlho a spozorujete na svojom organizme prvé zmeny. Vaše trávenie a vnútorné orgány vám za toto korenie života podľa ajurvédy poďakujú.

A nakoniec sľubovaný link na Dóšický test osobnosti podľa Ajurvédy:

https://joga-ajurveda.sk/info/43-dosa-test-aky-ste-typ-podla-ajurvedy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *