Stravovanie, diéty, chudnutie

Domáca granola – recept na domáce zapekané müsli

Aj ty si rád pochutnávaš na sladkých cereáliách v domnienkach, že konzumuješ zdravú stravu? Tiež milujem tú sladkú chuť ale občas mávam pri ich konzumácii výčitky. Vieš koľko cukru a ktovie čo všetko ešte to vrecko obsahuje? Predstavím ti jednoduché riešenie ako tento svoj problém vyriešiť. Domáca granola nie je nič iné ako zapekané müsli, pripravené v domácich podmienkach z domácich surovín. Postupuj podľa môjho receptu alebo si ho prispôsob podľa svojich chutí.

Nie je nič krajšie ako pripraviť si svoje vlastné „polotovary“, ktorých zloženie dokonale poznáš. Na domácu granolu skutočne nepotrebuješ byť šéfkuchár, stačí ti iba zopár ingrediencií a približne 45 minút času. Pripravíš si celé vrecko domáceho müsli, ktoré ti vydrží pokojne aj dva týždne. Granola sa hodí na raňajky buď do mlieka alebo jogurtu.

superpotraviny IRON-BODY kulturistika fitness trojboj zdravie
SUPER-POTRAVINY Starovekého Grécka – objav tajomstvo dlhovekosti!

Na domácu granolu potrebujeme:

  • Jemné ovsené vločky – 3 hrnčeky
  • Mix orechov (kešu, vlašské, lieskovce a podobne) – 1 hrnček
  • Soľ – 1/2 lyžičky
  • Med – 2 až 3 lyžice
  • Kvalitný olivový alebo kokosový olej – 3 lyžice

Postup prípravy:

  1. Vo väčšej miske si zmiešame ovsené vločky s orechami. Pridáme polovicu kávovej lyžičky soli a zalejeme tromi lyžicami olivového oleja (alebo kokosového masla).
  2. Pridáme tri lyžice medu na dosladenie
  3. Celú zmes dokonale premiešame aby sa všetky ingrediencie spojili
  4. Zmes rozložíme na papier na pečenie uložený na plechu
  5. Rúru si predhrejeme na 175 stupňov
  6. Plech so zmesou vložíme do predhriatej rúry a opekáme približne 10-12 minút
  7. Následne rúru otvoríme, plech vyberieme a müsli poriadne prehrabeme obracačkou aby sa nespieklo
  8. Plech znova vložíme do rúry a opekáme ďalších 10-12 minút. Zmes priebežne vizuálne kontrolujeme aby sa nám nespálila
  9. Zapekané müsli z rúry vyberieme a necháme vychladnúť. Medzi tým môžeme občas premiešať.
  10. Vychladnutú granolu môžeme ešte dochutiť kúskami podrvenej horkej čokolády

Ako vidíte, prípravu domácej granoly zvládne skutočne každý. Nabudúce si postup aj ingrediencie môžete zameniť podľa vlastného gusta a použiť môžete napríklad aj sušené ovocie alebo kokosové lupienky. Prajem dobrú chuť!

Domáca Granola alebo ak chcete zapekané musli
IRON BODY BANNER
Sleduj IRON-BODY na Facebooku a nič ti neunikne!

2 thoughts on “Domáca granola – recept na domáce zapekané müsli

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *