Zdravie / Zaujímavosti

Kontrastná sprcha – cesta k zdraviu a sile

Kto by nechcel disponovať silou bojovníka? Posilniť imunitu, zoceliť telo, rozprúdiť v ňom energiu? Nič zložité, stačí sa sprchovať. No nie iba tak, využi kontrastné sprchovanie. Študuj článok Kontrastná sprcha – cesta k zdraviu a sile.

Mnoho priaznivcov kontrastnej sprchy vníma ako jej najväčší benefit zlepšenie regenerácie, posilnenie imunity a teda celkové zlepšenie zdravia. Okrem toho vždy po jej aplikovaní cítia nával sily a tepla. Rovnaké skúsenosti mám aj ja. Kontrastnú sprchu som zaraďoval v časoch keď som robil silový trojboj. Po ťažkých tréningoch s veľkými váhami som bol veľmi vyčerpaný. Hlavne centrálna nervová sústava dostávala zabrať a preto som hľadal spôsoby ako tieto moje stavy zlepšiť. Pracoval som v tom čase v sklade a tak okrem tréningov ma oberala o energiu aj manuálna práca s nábytkom. Našiel som si na internete článok o tzv. silnej sprche. Nebolo to nič iné ako ďalšie pomenovanie pre kontrastnú sprchu.

Zaujímaš sa o otužovanie? Tak s ním začni – prečítaj si môj starší článok o otužovaní.

Ako vyzerá kontrastná sprcha v praxi?

Jednoducho povedaná, je to striedanie studenej a horúcej vody. Vleziete si pod sprchu a začnete teplou vodou. Teplota musí byť prijateľná, nie veľmi vysoká. Vydržíte 10 sekúnd a kohútik otočíte na chladnejšiu vodu. Tá nebude úplne studená, skrátka aby sa to dalo vydržať. Po desiatich sekundách kohútik zas otočíte na teplú vodu no tu musí byť jej teplota o niečo vyššia ako naposledy. Znova ďalších 10 sekúnd a opäť studená ale o niečo chladnejšia ako naposledy. Takýmto spôsobom striedate intervaly horúca voda – studená voda približne 3-4 krát. Zakaždým však musí byť voda o niečo teplejšia – chladnejšia. Pri poslednom intervale by ste sa mali dostať na horúcu vodu – pod ktorou vydržíte maximálne desať sekúnd a úplne ľadovú. Používajte zdravý rozum a rozhodne sa horúcou vodou nepopáľte. Takto vyzerá kontrastná sprcha, ktorá dokopy s 3-4 intervalmi trvá od 60 – 90 sekúnd.

Kontrastná sprcha – cesta k zdraviu a sile

Kedy kontrastnú sprchu absolvovať?

Kontrastnú sprchu absolvujte minimálne raz denne. Ako som spomenul, základ je pravidelnosť. Keď chcete pocítiť skutočné benefity kontrastnej sprchyzlepšenie zdravia a sily, robte ju poctivo a pravidelne. Keď máte za sebou viacero tréningov a cítite sa vyčerpaný, môžete si ju dať aj dva krát denne. Takáto sprcha vás nabije energiou na celý deň. Prakticky je možnú ju zaradiť kedykoľvek počas dňa no neodporúčam sprchovať sa takto pár hodín pred spaním. Pravdepodobne budete mať potom problém zaspať. Kontrastnú sprchu je dobré zaradiť aj pred samotným tréningom. Lepšiu predtréningovku som ešte nemal.


Sirup z listov posvätného stromu Ginkgo priaznivo vplýva na celkový stav ciev a podporuje prúdenie krvi. Zlepšuje prekrvenie končatín a zlepšuje pamäť. Dávkuje sa 2-3 x denne po 15 ml.

Sirup GINKGO za priaznivú cenu zakúpiš tu!


Výhody kontrastnej sprchy

Kontrastná sprcha ťa prekrví od uší až po päty to ti garantujem. Ak máš problémy s prekrvovaním a máš studené ruky a nohy, začni robiť kontrastné sprchovanie. Okrem celkového prekrvenia posilníš svoje cievy. Tie budú potom pružnejšie a budú lepšie odolávať teplotným výkyvom. Taktiež budeš lepšie odolávať zmenám tlaku vzduchu. Zlepšenie imunity v dobách COVID-19 je viac než žiaduce. Čo sa týka zlepšovania regenerácie – kontrastná sprcha odbúrava kyselinu mliečnu takže sa svalovice zbavíš rýchlejšie. Po sériách ťažkých tréningov si vyčerpaný. Tvoje telo je nabité kortizolom (stresový hormón). Kontrastná sprcha ho dokáže vrátiť späť do rovnováhy.

Kontrastná sprcha – cesta k zdraviu a sile

Je pre teba kontrastné sprchovanie bezpečné?

Daj si pozor keď sa liečiš na vysoký krvný tlak alebo nejaké srdcové ochorenie (arytmia a podobne). Taktiež keď máš problém s cievami či si prekonal trombózu. Daj si pozor ak si nedávno prekonal nachladnutie alebo iné infekčné ochorenie. Zváž, či nie je priskoro zaradiť kontrastnú sprchu ak si prekonal ochorenie obličiek, ľadvín alebo ochorenie močových ciest. Ak si sa v tomto odstavci našiel, prekonzultuj svoje plány s lekárom.

Kontrastna sprcha - otužovanie
Kontrastná sprcha – cesta k zdraviu a sile

Záverečné odporúčania

Kontrastná sprcha je skvelá cesta k zdraviu a sile. Verím, že sa vám to zapáči a stane sa to vašou každodennou rutinou. Pokojne ju zaraď ako súčasť tvojho bežného každodenného sprchovania. Najskôr sa klasickým spôsobom osprchuj teplou vodou približne 2-3 minúty nech telo trochu pripravíš. Následne začni a zaraď kontrastnú sprchu. Možno sa ti po čase bude zdať časový interval 10 sekúnd veľmi krátky. Tak ho jednoducho predĺž pokojne aj na jednu minútu ak sa na to budeš cítiť. Existuje aj druhá možnosť – že ti nevyhovujú vyrovnané intervaly. Možno nemáš problém vydržať dlhšie v horúcej vode ale studená ti je nepríjemná. Tak vyskúšaj 20-30 sekúnd v horúcej a 10 sekúnd v studenej vode. Aj to je jedna z možností a na efekte kontrastnej sprchy to neuberá. Dôležitá vec – nemáš sa kam ponáhľať. Malo by sa jednať o dlhodobú záležitosť, pretože aj udržanie pevného zdravia by mala byť dlhodobá záležitosť.

Ak ťa téma utužovania zdravia zaujala tak sleduj IRON-BODY aj na Facebooku – nech ti žiaden článok neunikne!
IRON-BODY

2 thoughts on “Kontrastná sprcha – cesta k zdraviu a sile

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *