Osobnosti minulosti

Eugen Sandow – Otec modernej kulturistiky

Fanúšikovia kulturistiky si zaiste spájajú meno Eugen Sandow s prestížnou súťažou Mr. Olympia. Tá sa koná každoročne a víťaz si okrem finančnej odmeny a popularity odnáša aj vzácnu trofej – sochu Sandowa. Kto bol tento muž a prečo je vyobrazený na spomínanej trofeji? Dozvieme sa v dnešnom článku – Eugen Sandow – Otec modernej kulturistiky.

Eugen Sandow sa narodil v Königsbergu v niekdajšom Prusku 2. apríla 1867. Je považovaný za najznámejšieho siláka všetkých dôb a otca modernej kulturistiky. Už v roku 1894 sa objavil na filmovom plátne v krátkom filme Thomasa A. Edisona. V tomto filme pri pózovaní ukazuje svoje svaly a spôsobuje senzáciu. Ľudia totiž predtým na také niečo neboli zvyknutí.

Takmer okamžite si preto získal ohromnú popularitu. Športovanie ho nadchlo natoľko, že sa stal celosvetovo uznávaným trénerom a poradcom. Eugen Sandow sa sformoval v dobe, kedy neexistovali takmer žiadne tréningové príručky ani literatúra. Nemal možnosť dohľadať si žiadne informácie ani sa s nikým na túto tému poradiť. Všetky jeho úspechy vznikli metódou pokus-omyl. Takto si vytvoril vlastnú tréningovú filozofiu, ktorú následne aj vyučoval.

Z nevýrazného decka k velikánovi

Eugen bol ako dieťa veľmi vychudnutý, chorľavý a mal podlomené zdravie. Mal slabú stavbu tela a aj napriek tomu že bol veľmi energické dieťa, bol veľmi krehký. Jeho pôvodné meno bolo Friedrich Muller a narodil sa v Prusku (dnešný Kaliningrad, Rusko). Na škole sa venoval atletike, gymnastike a zápaseniu. Mal teda celkom slušné základy to nie práve ideálnu genetiku. Vyštudoval anatómiu v Bruseli a na univerzite v Göttingene.

V nádeji, že mu čerstvý morský vzduch urobí dobre a trochu ho posilní ho jeho otec zvykol každoročne brávať do Talianska k moru. Tieto návštevy Talianska nakoniec dosiahli svoj efekt aj keď to nebolo tak ako plánoval jeho otec. Eugen tam navštevoval rôzne galérie a múzeá. Tam sa dozvedel o kultúre tela a dôležitosti zdravia. Diela starých sochárov ho fascinovali a nesmierne ich obdivoval. Vyobrazené telá boli dokonalé, svalnaté a symetrické. Presne takúto postavu túžil mladý Friedrich Muller (neskôr Eugen Sandow) mať.

Po niekoľkých návratoch z Talianska sa mladík rozhodol, že sa z neho stane silný muž. Motivácie mal dostatok a tak mu nič nebránilo aby sa začal venovať tomu, čo si predsavzal. Eugen sa do Talianska často vracal aby si udržiaval motiváciu ale aj aby ďalej študoval. Zaujímala ho hlavne anatómia dokonalého mužského tela. Meral si ich telesné atribúty, snažil sa ich kopírovať a napodobňovať ich pózy. Rozhodol sa pre kariéru cirkusového siláka, zápasníka a divadelníka. Pôsobil po celej Európe no najviac sa zdržiaval v Belgicku, Taliansku a Holandsku.

Eugen Sandow – Otec modernej kulturistiky

Dizajnovanie vlastného tela

Počas svojej návštevy Ríma veľmi svojou postavou a výkonmi nadchol kráľa Humberta. Porazil tam totiž miestnu zápasnícku jednotku siláka Basilia Bartolettiho. V niektorých mestách pózoval aj pre umelcov, sochárov a maliarov.

Počas dlhých rokov štúdia starých Rímskych sôch Eugen tvrdo pracoval na svojom tele. Stal sa prvým človekom na zemi, ktorý trénoval za účelom zveľadenia svojej postavy. Práve preto sa Eugen Sandow stal veľmi známym silákom. Jeho cesta však nebola kvôli jeho genetike jednoduchá. Bola plná úskalí no Eugen mal na to jeden trik.

Reklama na Eugena Sandowa

Jedného dňa odcestoval do Amsterdamu no vo vrecku mal len pár drobných. Mal však plán ako sa celkom lacno prezentovať a vytvoriť si nejakú reklamu. V meste sa nachádzali automaty, na ktorých si muži testovali silu. Museli do nich udrieť veľmi silno a ručička následne ukázala kto je silnejší. Eugen tento stroj rozbil a tak ho zatkla polícia a označila ho za vandala.

Keď ho polícia vypočúvala, Eugen s kľudným hlasom poznamenal že do stroja hodil mincu aby si na ňom mohol otestovať svoju silu. Nerobil preto so strojom nič zlé, iba to na čo bol určený. Samozrejme policajti odmietli uveriť tvrdeniu, že jeden chlap je natoľko silný, že rozbije takýto robustný stroj. Preto k výsluchu prizvali aj veliteľa miestnej polície. Aj ten spočiatku pochyboval no keď vyzval najsilnejšieho príslušníka policajného okrsku aby si s Eugenom zmeral sily, nakoniec to veliteľa presvedčilo. Dokonca sa s Eugenom Sandowom spriatelil a nakoniec ho prepustil.

Eugen Sandow – Otec modernej kulturistiky

Ďalšia vlna popularity

Eugen Sandow získal prestíž v siláckych súťažiach (STRONGMAN) proti najlepším silákom 80-tych rokov 19-teho storočia. Medzi nich patrili napríklad Charles Sampson, Frank Bienkowski alebo Henry McCann. Jeho silácky zápas proti Henrymu McCannovi bol použitý ako šablóna či vzor pre všetky ďalšie nasledujúce STRONGMAN podujatia budúcnosti.

Keď bol Eugen Sandow v Bruseli koncom 80-tych rokov 19.storočia, navštívil telocvičňu Ludwiga Derlachera, známeho pod umeleckým menom Dr. Attila. Ten bol jedným z najuznávanejších vzpieračov tej doby. Friedrich Muller si vtedy osvojil umelecké meno Eugen Sandow. Eugen a Dr. Attila sa rozhodli vycestovať do Londýna.

Tam mali v pláne vyzvať do boja miestnu silácku jednotku Charlesa Sampsona, ktorý hral v Royal Aquarium Theatre. Počas boja Sandow jednoznačne dokázal že je silnejší ale tiež že ma ohromnú muskulatúru. Vo veku iba dvadsaťdva rokov bol oslavovaný ako najsilnejší muž sveta. Po veľkolepom víťazstve začal Eugen pózovať v Alhambra Music Hall.

Eugenovi stúpala sebadôvera a tak oslovil fotografické štúdio Henryho Van der Weydea na Regent Street v Londýne aby mu vyhotovilo sériu snímok na ktorých pózuje iba s figovým listom.

Je zaujímavé pozrieť sa do minulosti, pokojne až do staroveku. Ak sa zastavíme v polovici cesty zistíme, že jazdíme tam, kde naši predkovia kráčali. Schody nahrádzame výťahom. Automobil vytláča bicykel. Uprednostňujeme zábavu v interiéry pred vonkajšími hrami a súťažami. Skrátka, hrozí nám, že sa staneme rasou ľudí, ktorých jediná fyzická námaha bude spočívať v stláčaní tlačidiel a otáčaní pák.

Eugen sandow – The gospel of strenght

Svet sa menil, no nie k lepšiemu

Industrializácia viedla k expanzii Britského impéria no mnohí si mysleli, že to národ oslabuje. Technologické zmeny uväznili ľudí v továrňach a kanceláriách a spôsobili, že ľudia slabli a stávali sa zanedbanými. Obavy o národnú fyzickú zdatnosť podnietili snahy o budovanie miestnych tréningových centier a činkárni.

Na prelome storočia bol Eugen Sandow najatý ako inštruktor výcviku policajtov, hasičov a vojakov. Sandow veril, že dokáže z relatívne zdravých ľudí urobiť atlétov a športovcov. Taktiež kládol dôraz na liečenie rôznych chorôb fyzickým tréningom a správnou diétou. Preto otvoril niekoľko kliník, v ktorých sa venoval práve tejto problematike.

Liečiť chcel bez akýchkoľvek tvrdých liekov a chémie. Tvrdil že dokáže vyliečiť akúkoľvek ľudskú chorobu tým že telu prinavráti jeho prirodzené funkcie. Sandow liečil choroby ako obezita, srdcové ochorenia, ochorenia spojené s trávením, zlým krvným obehom, reumu, bolesti hlavy či komplikácie s kyselinou močovou.

Eugen Sandow – Otec modernej kulturistiky

Eugen Sandow ako učiteľ telesnej výchovy

Ako zabávač Eugen predvádzal výkony ako ohýbanie či lámanie hrubých drôtov, dvíhanie ľudí nad hlavu či lámanie a ničenie všelijakých vecí. Zúčastnil sa tiež podujatí, na ktorých predstavoval svoju postavu pred davmi ľudí v Amerike či Anglicku. Počas cestovania po Amerike a predvádzania svojej sily a postavy údajne zarobil viac ako štvrť milióna dolárov. Vtedajší pedagóg telesnej kultúry Dudley Sargent z Harvardskej univerzity sa o ňom vyjadril, že nevidel muža s väčšou mužnosťou ako bol Sandow.

Tajomstvo Eugena Sandowa podľa jeho slov spočíva v tom – sústrediť sa na svoje slabiny a urobiť z nich naopak vašu silnú stránku.

Z Pruska do Londýna

Eugen Sandow žil v Kensingtone na 161 Holland Park Avenue od roku 1906 až do svojej smrti v roku 1925. Keď sa sem prisťahoval bol veľmi populárny. Prusko opustil približne v roku 1885 a prvý krát sa objavil na Londýnskom javisku v roku 1889. Onedlho sa stal Londýnskou senzáciou. V roku 1890 pokračoval vo svojom turné po Británii a naďalej divákov ohuroval svojimi výkonmi. O tri roky neskôr odcestoval do Ameriky.

Zaujímajú ťa staré silácke legendy kulturistiky? Tak sleduj kategóriu IRON-BODY článkov LEGENDY MINULOSTI !
Osobnosti legendy kulturistiky

Tour okolo Ameriky

Na svetovej výstave v Chicagu oslnil davy a počas šiestich týždňov údajne zarobil približne 30 tisíc dolárov. V nasledujúcich štyroch rokoch pokračoval v cestovaní po Amerike. Počas tohto cestovania stretol svoju nastávajúcu manželku Blanche s ktorou mal neskôr dve dcéry.

Sandow sa v Amerike dostal do Casino Theatre v New Yorku kde účinkoval v muzikály Adonis. Na konci každého predstavenia stál Eugen Sandow na podstavci ako živá socha a obecenstvo s otvorenými ústami obdivovalo jeho svalstvo. V tých časoch ľudia neboli na také niečo zvyknutí. Podobné svaly videli iba na sochách bájnych hrdinov ako Achiles či Discobolus alebo na sochách gladiátorov.

Podľa starých legiend Eugen Sandow na jednom z podujatí ukázal obecenstvu také výkony, pri ktorých by sa aj dnes zatajil dych. Roztrhol v rukách dva balíčky hracích kariet. Malíčkom zo zeme odlepil 500 libier vážiace závažie (226 kg). Na hrudi udržal dosku na ktorej stáli tri kone. Zodvihol nad hlavu malého poníka. Jednou rukou zodvihol zo zeme a zdvihol nad hlavu dvoch mužov sediacich na takzvanej ľudskej činke. Údajne dokonca zvládol salto vzad a v oboch rukách mal 56 kilové činky.

Vo veľkom stane v Central Parku v San Franciscu pred tromi tisíckami ľudí zápasil Eugen Sandow s levom. Sandowov protivník bol čiastočne hendikepovaný nakoľko mal na ústach náhubok. Lev bol z toho že ho nemôže zožrať značne frustrovaný. Diváci zrejme taktiež a tak aby ich Sandow prebudil zodvihol leva zo zeme, zdvihol ho nad hlavu a zatočil ním.

Eugen Sandow – Otec modernej kulturistiky

Eugen Sandow – pán podnikateľ

V roku 1986 počas svojho nabitého programu Eugen utrpel zranenie. Vrátil sa do Anglicka a v roku 1897 v Londýne otvoril vlastnú telocvičňu – Inštitút telesnej kultúry. Svoje podnikanie rozšíril predajom svojich služiebtrénovania ale tiež publikovaním rôznych článkov, vydávaním časopisov a písaním kníh.

Bol organizátorom prvej súťaže v kulturistike ktorá sa konala v Royal Albert Hall v Londýne 14. septembra 1901. Zhromaždilo sa tam zhruba 15 000 divákov a súťažilo 60 súťažiacich. Hodnotil sa svalový tonus, celková rovnováha a symetria ale tiež celkové zdravie a stav pokožky. Porotcami bol slávny sochár a amatérsky športovec Sir Charles Lawes a Dr. Arthur Conan Doyle, tvorca série Sherlock Holmes. Najdokonalejšie rozvinutému mužovi bola udelená soška znázorňujúca slávneho Eugena Sandowa. Víťazi prestýžnej kulturistickej súťaže Mr. Olympia tiež získajú podobnú sošku aj dnes.

Po ďalších zahraničných zájazdoch sa Sandow natrvalo usadil v Londýne. Vďaka štedrému finančnému daru od Indického obchodníka Dhunjibhoy Bomanjiho sa Eugenovi podarilo kúpiť dom na 161 Holland Park Avenue, kde sa dnes nachádza pamätná tabuľa. Zdravotný stav tohto Indického obchodníka sa rapídne zlepšil, odkedy začal dodržiavať zásady podľa Eugena Sandowa.

Sandowovo meno bolo podnikateľmi veľmi žiadané. Na svojich obaloch túžili mať jeho podobizeň výrobcovia rôznych toník, zdravej výživy či dokonca oblečenia a cigariet. Sandow dokonca začal predávať svoj prvý proteínový nápoj v histórii. Nazval ho Sandow’s Health and Strength Cocoa a bol obohatený o bielkoviny. Uvedený na trh bol už v roku 1911!

Eugen Sandow – Otec modernej kulturistiky

Život a povaha Eugena Sandowa

Eugen bol idolom mnohých žien. Bol hrdý na svoje svaly a s radosťou ich všade ukazoval. Užíval si pohľady žien ale aj mužov. Bol si vedomý svojho statusu sex symbolu. Podľa viacerých zdrojov bol záletník a veľký nafúkanec.

Údajne s obľubou demonštroval svoju silu aj na verejnosti. Majitelia reštaurácií ho nemali veľmi v láske nakoľko im ničil zariadenia, lámal stoličky, popolníky a ohýbal príbory. Iné zdroje však veľmi často uvádzajú že bol veľmi príjemný spoločník, rodený gentleman a mal ukážkové vystupovanie. Šarmantný muž no chýbal mu zmysel pre humor a často sa zvykol uraziť.

Bol veľmi pružný, ohybný a údajne veľmi dobrý plavec. Skrátka skvelý športovec no ak si myslíte že mal ako správny športovec ukážkovú životosprávu tak sa mýlite. Aj keď sa v strave veľmi neobmedzoval, obľuboval cigary a bol milovník dobrého vína nič zásadne nepreháňal.

Predčasná smrť

Po plodnom živote plnom záletníctva Eugen zomrel približne vo svojich 60 rokoch. Niektoré zdroje uvádzajú že mal 57 rokov, iné zas že 61. Zomrel vo svojom dome na krvácanie do mozgu. Táto smrť bola podľa svedectiev spôsobená tým, že sa 3 roky pred smrťou pokúšal zodvihnúť svoje vlastné auto. Vraj to malo byť jednou rukou!

Eugen Sandow – Otec modernej kulturistiky

Tréning Eugena Sandowa

Ako som spomenul, Eugen bol prvý človek na svete ktorý rozvíjal svoje telo za pomoci tréningu. V roku 1800 nikto neveril že tie staré Rímske sochy môžu prestavovať skutočné ľudské telá. Eugen ich chcel presvedčiť o opaku.

O potrebe tréningu ktorému dnes zvykneme hovoriť Kalistenika Eugen Sandow vedel veľmi veľa. Veril že práve toto je ten pravý nástroj ktorý k dosiahnutiu svojho cieľa potrebuje. Eugen Sandow bol odhodlaný mladý muž, ktorý skúšal rôzne tréningové metódy.

Eugen Sandow vytvoril vlastnú tréningovú filozofiu – tzv. izolované cvičenia. V tých sa snažil precvičovať každú svalovú skupinu samostatne. Eugen Sandow povedal: Svaly ktoré sa snažíme precvičiť musia pracovať vedome a samostatne zatiaľ čo tie ostatné musia byť úplne uvoľnené a bez námahy.

eugen sandow

Zdalo sa, že Eugenovi jeho plány vychádzajú. Jeho postava sa formovala a on pravidelne navštevoval Taliansko aby sa uistil, že napreduje podľa vzoru sôch starovekého Grécka a Ríma.

Z tréningu samotného Eugena Sandowa boli zdokumentované cviky ako:

  • Bicepsové zdvihy (vrátane obrátených)
  • Tlaky na ramená (shoulder press)
  • Upažovanie s jednoručnými činkami (lateral raises)
  • Kettlebell swing
  • Ohýbanie zápästí – na svalstvo predlaktia (wrist curls)
  • Sed-ľahy

Jeho tréningová filozofia zahrňovala precvičovanie každého cviku v 2-3 sériách v rozmedzí opakovaní 10-15.

Základné zásady, ktoré bolo treba počas tréningu dodržiavať:

  • Hlboké dýchanie nosom počas cvičenia
  • Udržiavať kolená mierne pokrčené aby sme udržali správne držanie tela a dobrý krvný obeh
  • Cvičte na čerstvom vzduchu
  • Vedomý tréning – sústreďte sa na svalovú partiu ktorú precvičujete

Stravovanie podľa Eugena Sandowa

Neexistuje štandardný stravovací program, ktorý Eugen Sandow dodržiaval. Nebol zástancom žiadnej špeciálnej stravy a rozhodne sa v jedle neobmedzoval. Hlavne sa sústredil na to, aby počas dňa do seba dostal dostatok potravy – pre rozvoj sily to bolo potrebné.

Rozhodne sa ale neprejedal. Snažil sa jesť vyvážené a ľahko stráviteľné potraviny. Už vtedy sa správne domnieval, že dokonalé trávenie je kľúčom k dobrej životospráve. Preto sa snažil každé svoje sústo dôsledne požuť.

Nemám rád tvrdý, omamný alkohol. Ale rád si z času na čas vychutnám dobré pivo alebo víno. Nikdy nepijem čaj ani kávu. Snažím sa jesť obyčajné no zdravé jedlo a z času na čas si doprajem. Uprednostňujem jednoduché, ľahko stráviteľné jedlá a snažím sa jesť v pravidelných intervaloch. Pevne verím, že dokonalé prežúvanie je kľúčom k dobrému zdraviu.

eugen sandow
Eugen Sandow – Otec modernej kulturistiky

Toto bolo niekoľko zásad, ktoré dodržiaval Eugen Sandow aby si udržal zdravie. Okrem toho obľuboval studený kúpeľ vždy ráno po zobudení ale niekedy aj večer. Otužovanie podľa Eugena Sandowa si bližšie preberieme v najbližšom článku. Eugen sa skrátka snažil počúvať vlastnú intuíciu a robiť všetko aby sa jeho telo rozvíjalo tým správnym spôsobom.

Tu Sandow hovoril o svojich každodenných zvykoch:

Snažím sa jesť vždy v rovnakú hodinu. Jem ľahko stráviteľné a jednoduché jedlá. Dávam si pozor na to, aby som jedlo vždy dobre požul. Veľa spím – považujem to za nevyhnutné pre moju celkovú pohodu. Keďže sa zvyčajne nedostanem do postele skôr ako pred polnocou, vstávam okolo jedenástej. Celý rok si dávam studený kúpeľ pred ktorým absolvujem ľahké cvičenie s činkami. Potom sa naraňajkujem, vybavím si korešpondenciu a stretávam sa s priateľmi. Dám si prechádzku alebo sa prejdem autom, podľa toho aké je vonku počasie. Večeriam o siedmej a potom odpočívam až do môjho večerného vystúpenia. Potom večer uzavriem ďalším studeným kúpeľom a druhou večerou. Obyčajne vždy chodím oblečený naľahko. Celý svoj tréning prakticky absolvujem počas mojich večerných vystúpení. Ak mám dojem že potrebujem viac, tak si jednoducho pridám zopár sérii cvičenia počas dňa – napríklad popri čítaní a fajčení cigary.

Eugenove idoly a ľudia, ktorí na neho mali vplyv

Eugen Sandow sa stal slávnym keď sa začal objavovať na rôznych vystúpeniach po celom svete ako tomu bolo napríklad v Albert Hall v roku 1901. Jedným z porotcov nebol vtedy nik iný ako slávny spisovateľ Arthur Conan Doyle. Keď Eugen Sandow pokračoval vo svojom turné po krajine, všimol si ho Theodore Roosvelt. Ten sa vyjadril že Eugen disponuje dokonalou postavou. Najvýznamnejší moment v kariére Eugena Sandowa nastal keď bol vymenovaný za „Profesora vedy a telesnej kultúry“ kráľa Veľkej Británie Georga V.

Eugen Sandow – Otec modernej kulturistiky

Čo sa môžeme od Eugena Sandowa naučiť?

Eugen Sandow si vytvoril zvučné meno ako silný muž, skvelý kulturista, osobný poradca Kráľa Anglicka ale tiež ako vplyvný podnikateľ. Veľa skúseností odovzdával ďalej vo svojich knihách. Do pozornosti môžeme dať knihu „Strength and How To Obtain It” (Sila a ako ju získať). Eugen tiež vytvoril svoje vlastné školiace strediská po celom Spojenom Kráľovstve.

Je vidieť, že Sandow nadobudol svoju postavu a neskutočnú silu za pomoci vlastnej intuície. V časoch kedy neexistovali tréneri, ani žiadne tréningové príručky či postupy. Neexistovali steroidy, chémia ani výživové doplnky. Neboli žiadne návody na zostavenie ideálneho jedálnička. Nevedel ako by mal cvičiť, koľko a ako často. Taktiež mohol iba tušiť čo je pre jeho telo to najlepšie v rámci stravy. To všetko však vypozoroval sám na sebe. Skúmaním a pozorným sledovaním svojho tela a jeho reakcií sa tak niekam dopracoval.

Pozorovaním a obdivovaním svojich idolov – staré grécke a rímske sochy mal neustále motiváciu napredovať a nevzdať sa. Dáva nám teda návod, že aj s veľmi skromným vybavením a jednoduchými princípmi stravy a tréningu to môžeme dotiahnuť ďaleko. So správnym nastavením mysle a citom pre vlastné telo môžete aj vy dosiahnuť svoju vlastnú dokonalosť.

Zdroje:

www.aimeecrocker.com

www.greatestphysique.com

www.english-heritage.org

Ty ešte IRON-BODY nesleduješ na Facebooku? Tak to okamžite naprav! Nech ti nič neunikne.
IRON-BODY

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *