Osobnosti minulosti

Tajomstvo ideálnej postavy: Frank Zane

Frank Zane je celosvetovo známy fenomenálny kulturista zlatej éry kulturistiky. Stál na jednom pódiu s Arnoldom a disponoval jedinečnou postavou. Bol symetrický, akoby vytesaný z kameňa slávnymi antickými sochármi. Túto formu si Frank udržiava prakticky celý svoj život. V čom tkvie jeho tajomstvo ideálnej postavy?

Frank Zane sa narodil v roku 1942 v americkej Pensylvánii. Je vysoký 175 centimetrov a trénovať začal vo svojich sedemnástich rokoch. Frank bol veľmi špecifický zjav a od svojich rovesníkov sa líšil hlavne svojou povahou. Bol ctižiadostivý a odhodlaný v tichosti a pokore dosiahnuť každý svoj cieľ.

Jeho prvotná méta na strednej škole bola, že sa stane učiteľom. Tento sen sa mu neskôr aj splnil a stal sa profesorom matematiky. Ani v kulturistike sa napriek počiatočnej smole nikdy nevzdal svojich cieľov. Prvú súťaž v kulturistike absolvoval v roku 1961 no skončil na poslednom mieste. Mnohých by táto porážka zaiste totálne demotivovala a viac by so svojom snažení nepokračovali. Frank Zane sa však nenechal odradiť a o rok neskôr na podujatí v Keytone skóre obrátil – vystúpil na stupienok víťazov.

Nasledovalo niekoľko lekcií, ktoré Franka zocelili a aj napriek početným neúspechom na pravidelnej súťaži Strenght & Health sa nakoniec k vysnívanej výhre dopracoval. V roku 1965 nasledovala porážka na Mr. Universe so slávnym Sergiom Olivom, ktorá Franka nabudila a namotivovala až tak, že v nasledujúcich troch rokoch tejto súťaži dominoval.

Frank Zane Tajomstvo ideálnej postavy

Frank Zane sa kulturistike venuje celý svoj život a vďaka svojmu entuziazmu a zanieteniu si vyslúžil prezývku chemik. Táto prezývka pramení z jeho záľuby užívania všakovakých suplementov no zároveň to bolo Frankove vedecké vzdelanie.

Frank berie tréning ako posvätnú vec ale nedodržiava žiadne striktné tréningové rutiny. Riadi sa predovšetkým vlastnými pocitmi. Aj dnes vo veku 81 rokov sa venuje plnohodnotnému tréningu no okrem posilňovania obľubuje aj jógu a meditácie. Dokonca presadzuje vlastný koncept tréningu – takzvaný „Zen Bodybuilding“.

Frank celý život dodržiava vysokobielkovinovú diétu so stredne vysokým príjmom tukov. Príjem sacharidov však trvalo udržiava na nízkej úrovni. Denne skonzumuje približne 2000 až 3000 kalórií. Obecne sa držal pravidla jedného gramu bielkovín a pól gramu sacharidov na libru telesnej hmotnosti.

Frank Zane Tajomstvo ideálnej postavy

Medzi základné potraviny, ktoré nesmeli chýbať v jeho dennom jedálničku patrili vajcia, tuniak, červené alebo kuracie mäso, ovocie, zelenina a orechy. Ku konzumácii mliečnych výrobkov Frank pristupoval veľmi opatrne no z času na čas si doprial tučný syr – hlavne kvôli jeho obsahu vápnika. Frank Zane tvrdí, že celý svoj život dodržiaval stravu s obmedzeným množstvom sacharidov.

Vždy som dodržiaval stravu s nízkym obsahom sacharidov. Udržiaval som príjem sacharidov nižší ako príjem bielkovín. Keď som cítil, že potrebujem vzpružiť, doprial som si sacharidov o niečo viac.

Dalo by sa povedať, že Frank Zane dodržiaval takzvanú „Carb Cycling“ diétu. Držal sa štvordenného cyklu, počas ktorého prvé tri dni boli nízkosacharidové a po nich nasledoval štvrtý, v ktorom si doprial o niečo viac sacharidov aby naplnil svaly a glykogén. Potom celý tento cyklus opakoval stále dokola.

Frank Zane tento typ diéty nedodržiaval len pred súťažou. Snažil sa takto fungovať celoročne a vďaka tomu bol vo forme stále. Objavil trvalo udržateľnú diétu, ktorá ho držala vyrysovaného no netrpel žiadnymi typmi deficitov. Jeho životná a tréningová filozofia nám môže byť inšpiráciou ako prežiť spokojný život v zdraví a robiť svoj koníček dlhodobo do neskorého veku.

Frank Zane estetika Tajomstvo ideálnej postavy

V začiatkoch svojej kulturistickej kariéry Frank Zane preferoval nižšie tréningové objemy. Netrénoval s vysokými váhami ale cvičil s vyššou intenzitou. V jednoduchosti – nižšie váhy, viac sérií, viac opakovaní. Toto mu síce zaručovalo perfektnú vyrysovanosť ale tá mu na stupienok víťazov nestačila. Chýbal mu objem a aj samotný Weider na Franka apeloval aby pozmenil svoje tréningové princípy.

Vďaka zmene tréningu sa Frankovi podarilo získať titul Mr. Olympia v roku 1977 a ďalšie dva tituly v nasledujúcich dvoch rokoch. Frank po týchto víťazstvách skutočne sám poznamenal, že získať veľkú svalovú hmotu dokážete jedine za pomoci ťažkých tréningov. Toto tvrdenie po niekoľkých rokoch čiastočne dementoval, pretože nepremyslené cvičenie s ťažkými váhami značne zvyšuje riziko zranenia.

Svojim zverencom prezradil tajomstvo ideálnej postavy! Radil im, aby sa vyhýbali veľmi rýchlemu priberaniu. Okrem toho, že takto priberú značné množstvo tuku, nabratá hmota sa usadzuje hlavne na veľkých svalových partiách ako sú stehná, hrudník alebo tiež boky či vzpriamovače. Takáto pribratá postava stráda na estetike a preto sa Zane domnieva, že zamerať sa máme hlavne na naberanie svalstva lýtok a predlaktí.

Frank Zane Tajomstvo ideálnej postavy

Frank Zane na svojom instagramovom profile tvrdí, že nepraktizuje žiadne špecializované kardio cvičenie. Namiesto neho chodí každodenne na približne hodinu a pól trvajúcu prechádzku so svojím psom. Aj táto aktivita sa však bez pochyby dá považovať za kardio. Tak či onak je nespochybniteľné, že Frank má každodenného prirodzeného pohybu viac než dosť. Prečo by nám nemohol ísť príkladom?

Frank sa v tréningu inšpiroval Larry Scottom, ktorý považoval dokonalé precítenie precvičovaného svalu za kľúčové. Frank sa počas cvičenia plne sústredil na jediné – svalovú prácu. Všetko ostatné muselo ísť počas trvania tréningu z hlavy von. Neexistovalo nič iba on a činky. Ten kto sa dopracuje do takéhoto levelu trénovania, môže o sebe hovoriť ako o pokročilom cvičencovi.

Frank Zane tajomstvo ideálnej postavy

Okrem toho, že Zane preferoval inštinktívny tréning vnímal dôležitosť regenerácie pre celkový fyzický progres. Dodnes praktizuje rôzne meditačné cvičenia, pri ktorých sa intenzívne sústredí na dýchanie. Okrem toho však nevynecháva ani strečing. Pre optimálnu regeneráciu po tréningu má Frank Zane jedno riešenie. Tým je zaraďovať strečing počas odpočinkových prestávok medzi jednotlivými pracovnými sériami. Tento strečing má trvať približne 15 až 20 sekúnd no a zaťažovaným svalom má zabezpečiť predovšetkým lepšiu cirkuláciu krvi a odvod kyseliny mliečnej.



Frank Zane je zrejme jeden z najinteligentnejších kulturistov zemegule. Podľa Arnolda je to jedinec s maximálnou emočnou stabilitou, ktorý všetko vnútorne analyzuje a premyslí. Mnohí si myslia, že dosiahol vrchol fyzického a mentálneho rozvoja – dalo by sa povedať kalokagatiu. Podľa svedkov je veľmi ťažko čitateľný a značne rezervovaný. Človek pri ňom nikdy nevie na čom je a má pocit, že je jeden krok pred ním. Podľa postrehov renomovaného redaktora Jacka Nearyho je Frank Zane pokojný a vyrovnaný muž s nevýraznými, no veľmi asertívnymi prejavmi. Nie je to žiaden samotár a už vôbec nie čudák. No nie je ani žiaden „parťák“ na pivo. Čo sa mu nedá poprieť je nesmierna inteligencia – ľahko dokázateľná vzdelaním v odboroch ako matematika, algebra, fyzika, geometria či chémia. Frank Zane je podľa Muscle & Fitness veľký detailista a perfekcionista a tieto svoje vlastnosti pretavil do majstrovského stupňa kulturistického remesla. Jeho tajomstvo ideálnej postavy tkvie v kombinácii viacerých faktorov, ktoré dohromady predstavujú dokonale premyslený koncept naturálnej kulturistiky.

Frank Zane Tajomstvo ideálnej postavy

Zdroje obrázkov: https://frankzane.com/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *