Osobnosti minulosti

Pyotr Kryloff – kráľ Kettlebellu

Pyotr Kryloff (Pjotr Krylov) bol známy cirkusový silák, ktorý okrem svojej sily ohuroval aj neskutočnou muskulatúrou. V časoch, kedy neexistovali žiadne princípy športovej výživy vlastnil postavu, za akú by sa nemusel hanbiť ani dnes. Obdivuhodné silové výkony denne vyrážali dych stovkám jasajúcich divákov. Kto bol, ako žil a ako trénoval Pyotr Kryloff – kráľ Kettlebellu?


Pyotr Kryloff (Pjotr Fedotovič Krylov) sa narodil v roku 1871 v dnešnom Zagorsku neďaleko Moskvy. Ako mladý bol nadšenec pohybu, liezol po stromoch, behal a venoval sa rôznym športovým hrám. Toto svoje športové nadšenie pravdepodobne zdedil po svojom otcovi. Ten bol taktiež veľký športovec, ktorý denne cvičil na kruhoch a hrazde. Malý Pyotr ho v tomto veľmi obdivoval.

Okrem čítania dobrodružných kníh sa Pyotr nadchol aj pre cvičenie. Sám si vytvoril obojručnú činku z tyče od metly a ako závažia použil dva kusy železa (niekde uvádzajú žehličky), pripevnené na túto tyč.

Počas školských čias navštevoval Pyotr cirkusové vystúpenia, kde sa prvý krát stretol s cirkusovými silákmi. Veľmi ich obdivoval a tak si zaumienil, že sa jedného dňa stane jedným z nich. Motivoval sa hlavne svojim vtedajším idolom Emilom Fossom, ktorý s ľahkosťou žongloval s ťažkými kettlebellmi a trhal reťaze.

Pyotr Kryloff a jeho naturálne svaly

Prvé roky poctivého tréningu

Pyotr Kryloff začal trénovať v klube ťažkej atletiky Sergeja Dmitrieva-Morra. Neskôr si v pivnici urobil vlastnú telocvičňu. Do nej si nakúpil svoje prvé železné buliny (kettlebelly) a obojručnú činku.

Po absolvovaní námornej akadémie v Petrohrade Pyotr cestoval po celom svete ako navigátor obchodnej flotily. Všade kde prišiel, sa venoval zápaseniu s miestnymi borcami a samozrejme pravidelne trénoval s vlastnými kettlebellmi.


Ženšen + Ginko = silná dvojka v boji proti únave napomáha organizmu odolávať zvýšenému stresu a námahe. Jedna pitná ampulka denne povzbudí tvoje telo a zbaví ho únavy

Ženšen a Gingo kúru zakúpiš tu!


O tri roky neskôr sa vrátil späť do Moskvy a rozhodol sa vystupovať ako profesionálny cirkusový silák. Začal sa predstavovať menom Pierre. Ponuky z rôznych iných cirkusov sa mu začali hrnúť, pretože predvádzal výkony ako lámanie konských podkov, ohýbanie mincí, trhanie reťazí či ohýbanie železných tyčí. Stále sa však špecializoval na tréning s bulinami (starý názov pre Kettlebelly) a zrejme práve preto si Pyotr Kryloff vyslúžil prezývku „kráľ Kettlebellu“

Pyotr Kryloff

Tréningová filozofia Pjotra Krylova

Pyotr Kryloff mal vlastný režim tréningu a životný štýl. Vždy po zobudení sa venoval hlbokým nádychom a výdychom približne 10 minút. Potom sa rozcvičil s pružinami, dal si 100 klikov a 15 minút si zabehal. Na stimulovanie výbušnej sily absolvoval niekoľko výskokov z drepu a celý tento ranný rituál ukončil tzv. kontrastnou sprchou – striedanie teplej a studenej vody (článok nájdeš na tomto odkaze!)



Potom si doprial raňajky, ktoré pozostávali s niekoľkých vajec a dvoch pohárov čerstvého mlieka.

Po večeri asi okolo 17:00 zvykol Pyotr trénovať svoj hlavný tréning. Ako inak mohol kráľ Kettlebellu trénovať ak nie cvikmi s týmto náčiním? Cvičil rôzne silové premiestnenia, tlaky nad hlavu a drepy. Po dvoch hodinách tréningu sa ešte vybral na večernú prechádzku.

Neznámy zdroj uvádza, že jeho tréning vyzeral takto:

  1. Čelné tlaky nad hlavu 5×10 opakovaní s 80 kg činkou
  2. Floor Press 5×10 opakovaní
  3. Drepy s 80 kg činkou 10×10 opakovaní
  4. Tlaky s bulinami (kettlebellmi) nad hlavu – celkom 50 opakovaní s 32 kg Kettlebell
  5. Chôdza s ťažkým mužom na pleciach

Zvyčajne počas dňa jedával dosť veľa mäsa, no neskôr to mierne zredukoval a sústredil sa na konzumáciu ovocia a zeleniny. Takýto tvrdý a dlhý tréning však zaraďoval iba raz do týždňa! Ak si myslíte, že je to málo tak vedzte, že mal denne niekoľko siláckych vystúpení v cirkuse.

Pjotr Krylov

Kráľ Kettlebellu – Výkonný a silný ako mladý býk

Pyotr Kryloff bol girevik (ruský názov pre človekam dvíhajúceho kettlebelly), cirkusový silák ale okrem toho tiež zápasník. Zápasnícke umenie bolo v tých časoch spojené so siláckym remeslom a dvíhaním ťažkých bremien. V cirkusoch zvykli borci predvádzať jedno i druhé, pretože boli všestranne zdatní.

Medzi Pyotrove najlepšie silové výkony patrili:

  • Krucifix s dvoma 90 librovými kettlebellmi (40 kg)
  • Tlak kettlebellu nad hlavu jednou rukou s hmotnosťou 252 libier (približne 114 kg)
  • Zdvih plošiny s koňom
  • Ohýbanie koľajnice na pleciach
  • Rozbíjanie kameňov päsťami
Pjotr Krylov

Pyotr získal niekoľko ocenení z Majstrovstiev Francúzka a stanovil množstvo svetových rekordov vo vzpieraní

  • v zápasníckom mostíku vytlačil činku o váhe 133,5 kg
  • v tzv. Floor Presse vytlačil 118 kg
  • Ľavou rukou vytlačil 32 kg činku nad hlavu celkom 86 krát

O svoje vedomosti sa delil aj s mládežou a vystupoval v cirkuse až do svojich 60 rokov.

Pyotr Kryloff meral približne 170 centimetrov (rôzne zdroje uvádzajú mierne odlišné čísla) a vážil 88 kilogramov. Mal miery: obvod hrudníka 121 cm, krk 47 cm, bicepsy 46 cm, zápästia 35 cm. Kryloff zomrel v roku 1933, no o jeho smrti nie je veľa informácií. Mnohí sa domnievajú, že sa s najväčšou pravdepodobnosťou stal obeťou vtedajšieho politického režimu.



Zdroje:

  • www.kb5.cz/2016/10/trenoval-petr-krylov-legendarni-kral-kettlebell/
  • www.muscle-fitness.cz/sp-22558/
  • www.legendarystrength.com/pyotr-kryloff/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *