Zdravie / Zaujímavosti

Spánok ako najlepšia medicína pre tvoje telo

Všetky informácie o kvalite spánku čo si sa napočúval v telke – už len toto na teba musí pôsobiť hypnoticky. Z tejto mediálnej kampane ti je jasné, že spánok je pre nesmierne dôležitý. Jednoducho, ak sa poriadne nevyspíš, nadmerne sa poškodzuješ a skracuješ si tým svoju životnosť. Nie je to škoda? Pochop konečnespánok je tá najlepšia medicína pre tvoje telo!


Spánok dnes verzus spánok kedysi

Keď si chceme ozrejmiť dôležitosť spánku, mali by sme sa pozrieť ďaleko do minulosti. Už jaskynní muži a ženy spali omnoho dlhšie ako my no nie je to tým, že by nemuseli ráno skoro vstávať. Zvyčajne sa zobúdzali už veľmi skoro s východom slnka – možno už o štvrtej či piatej ráno. Keď večer slnko zapadlo, pri ohni sa najedli a zaľahli no nemali potuchy koľko je hodín, mali akési vlastné biologické hodiny a sledovali svoje inštinkty. Povezme, že zaspali niekedy okolo ôsmej večer. No ani zďaleka to nebol neprerušovaný spánok. Členovia tlupy sa museli striedať na nočných hliadkach aby chránili osadenstvo pred predátormi či konkurenčnými tlupami. Takže sa počas noci určite často budili no jeden veľký rozdiel tam predsa len bol.

Nežili hektický život plný nežiaduceho stresu ako žijeme dnes. Mali stres no ten pozitívny, ktorý ich posilňoval napríklad keď sa snažili prekročiť nebezpečný skalný výbežok alebo keď v diaľke videli medveďa. No počas svojho každodenného putovania za potravou si vedeli užiť aj chvíľky oddychu a siesty. Vedeli vypnúť, kedykoľvek počas dňa si ľahnúť a zdriemnuť si. Takýmto spôsobom si naťahali niekoľko násobne viac hodín spánku ako my, dnešní pokrytci.

Spánok ako najlepšia medicína pre tvoje telo

Zákerná doba ktorá nepraje nášmu spánku

V dnešnej dobe máme priveľa rozptýlenia. Neustála závislosť sledovať najnovšie príspevky na facebooku alebo instagrame. V telke ide nová séria farmy. Stres a myšlienky na to čo sme počas dňa prežili v práci. S kým sme sa nezhodli alebo pohádali. Kto vás zase naštval to všetko nám nahlodáva prirodzenú schopnosť nerušene zaspať. Prečo tento svoj sprostý zlozvyk nezmažeme zo svojho života raz a navždy?


Koncentrát zo starostlivo vyberaných bylín navrhnutý prírodným liečiteľom a bylinkárom. Podporuje organizmus k dobrému spánku. Odporúča sa piť hodinu pred spaním.

Bylinný čajový koncentrát Dobrý Spánok môžeš zakúpiť tu!


Naučme sa konať tu a teraz a prestať premýšľať nad blbosťami. Ja viem že sa to povie ľahko, každý máme problémy no človek by mal spoznať osudy ľudí, ktorí sa trápia opodstatnene. Zažívajú biedu, chudobu, hlad, existenčné problémy, žijú vo vojnových oblastiach alebo niekde v pralese či trpia smrteľnými chorobami. Prečo majú v sebe takí ľudia viac pokory? Vedia sa tešiť aj z maličkostí na rozdiel od nás, ktorí si robíme vrásky pretože nás niekto obehne na dvojprúdovke alebo že musíme čakať dlhšie v rade pri pokladni v supermarkete.

Ako zachrániť svoje telo?

Naučme sa akceptovať svet taký aký je. Hoci nám naši starší rodinní príslušnici hovoria, že dobre už bolo. Je pravda že svet sa mení, správanie a mentalita ľudí sa mení, životné podmienky sa menia no čo vyriešime, keď tomu všetkému dovolíme preniknúť do svojej hlavy? Z hlavy to potom smeruje ďalej do celého tela no a ako sa hovorí, všetky choroby pochádzajú zo stresu. Ráno je najlepšia večera a keď už si nemôžeme dostatočne dlho pospať v noci, zoberme si príklad z takej mačky alebo psa. Tieto tvory spia niekoľko krát denne. Nezáleží im na tom, čo si o nich kto myslí. Aj taká popoludnajšia siesta dokáže napomôcť. Dobije naše baterky a zlepší nám náladu. Je to ako rýchlonabíjačka na mobil. Spánok je jednoznačne najlepšia medicína pre tvoje telo.

Kontrastná sprcha – cesta k zdraviu a sile

Čo sa s telom deje ak mu odopieraš spánok?

A teraz späť k teórii. Čím viac si odopierame alebo skracujeme náš spánok, tým väčší spánkový deficit vzniká a a my si koledujeme o problémy. Počas spánku sa okrem svalov regeneruje hlavne centrálny nervový systém. Čo sa deje keď si úmyselne skracujeme spánok? Poznáte to. Cítime sa neproduktívny, podráždený, máme zhoršené myslenie, slabšiu pamäť, nižšiu pozornosť a skrátka to nie sme my. Vodiči kamiónov si často odopierajú spánok respektíve si umelo predlžujú aktivitu aby mohli naďalej šoférovať a ťahať kilometre.


Melatonin skracuje čas potrebný na zaspávanie. Prirodzene sa vylučuje počas stmievania. V dnešnej hektickej dobe plnej žiarenia je však jeho produkcia obmedzená. Priaznivé účinky človek spozoruje pri dlhodobom užívaní – jedná sa o lepšiu náladu a pocit kvalitnejšieho spánku.

Kvalitný slovenský MELATONIN za bezkonkurenčnú cenu zakúpiš tu!


Poznal som mnohých, ktorí si v kabíne vozili kartón energetických nápojov a počas dlhých večerov za volantom hádzali do seba jeden za druhým. Ich telo, oči a myseľ boli vyčerpané. Oni sa ale naďalej nútili do aktivity a snažili sa svoj organizmus oklamať. Takto si nazbierali obrovský spánkový deficit, ktorý sa niekde na ich organizme skrátka musí podpísať.

V profesiách kde si ľudia musia odopierať spánok alebo pracujú v noci  a následne si cez deň nevedia plnohodnotne pospať je veľké riziko vzniku závažných mozgových respektíve neurologických ochorení. Takými sú napríklad epilepsia alebo obdobné ochorenia spojené  s poruchami vedomia a stratou vedomia. Podobné zdravotné problémy nechceš však? Preto je na čase spozornieť a trochu si na ten svoj spánok posvietiť.

Spánok ako najlepšia medicína pre tvoje telo

Čo má chudnutie spoločné so spánkom?

Človek ktorému chýba spánok býva často nervózny. Niekedy si to ani neuvedomuje a tak sa snaží únavu zajedať kalóriami. Takto však nedoplnenú energiu nevráti a preto vzniká v tele nadbytok kalórii. Okrem toho naše biologické hodiny sú prirodzene nastavené na to, aby telo začalo fungovať keď začína vychádzať slnko. Akonáhle slnko zapadá, hormóny dávajú telu na známosť, je sa blíži čas oddychu a vy začnete pociťovať únavu.

Existuje nespočetné množstvo profesií, v ktorých ľudia musia začínať veľmi zavčasu ráno. S tým je samozrejme spojené veľmi včasné ranné vstávanie. Skúste vstať o 4 alebo 5 ráno (možno aj skôr) a uvidíte, že vôbec nemáte chuť raňajkovať. Vaše telo nepotrebuje jedlo, vaše telo potrebuje spánok. Je jedno, že ste išli spať skoro, ešte nenastala hodina vstávania, do východu slnka ostáva ešte zopár hodín a preto je vaše telo utlmené.

Tým, že sa snažíte fungovať už od takých skorých ranných hodín, vaše telo má spomalený metabolizmus a sťažené trávenie takpovediac celé dopoludnie. Samozrejme si za nekoľko rokov na včasné ranné vstávanie zvyknete ale to nič nemení na fakte, že idete proti prirodzeným biologickým procesom. So spomaleným metabolizmom súvisí aj utlmená funkcia telesných orgánov a taktiež štítnej žľazy.

Učme sa od našich starých predkov

Už naši slovanskí predkovia sa držali prirodzeného režimu dňa a životosprávy. Keďže nemali televízory, internet, sociálne siete ani nič podobné čo iné im ostávalo ako sa po zotmení odobrať do postele? Samozrejme aj oni už poznali oheň a vedeli byť hore aj dlho po zotmení. Vnímali však prirodzené reakcie ich tela na stmievanie či západ slnka. Boli ospalí, mali takzvaný útlm tak čo sa budú brániť ľahli si spať.

Človek sa však v dnešnej dobe nedokáže uvoľniť a má pocit že mu život uniká pomedzi prsty. Žije strašne rýchlo a konzumne. Ak si dá nejaký cieľ ktorý sa mu následne podarí splniť, okamžite ho nahradí ďalší cieľ a potom ďalší a ďalší. Nedokážeme si užívať všedné veci a to čo je zo všetkého najdôležitejšie – naše zdravé telo a prítomnosť našich najbližších. Preto máme pocit, že ak pôjdeme dnes spať priveľmi zavčasu, niečo nám v našom živote unikne. Máte pocit že priveľmi mudrujem? Lenže ja rozprávam aj na základe vlastnej skúsenosti a sám sa snažím zmeniť svoje pochabé zmýšľanie. 

Mojich 5 pokynov k zdravšiemu a kvalitnejšiemu spánku

Vytvor si pevný režim a snaž sa chodiť spať každý deň v rovnakú hodinu. Taktiež vstávaj v rovnakú hodinu. Ak si z času na čas počas voľného dňa zdriemneš o niečo dlhšie nič sa nedeje ale všimol si si na sebe niekedy, že ak máš viac dní voľna a viac dní po sebe vyspávaš, necítiš sa viac odpočinutý ale ešte viac rozospatý? Zosúlaď svoj spánkový režim s tvojou pracovnou dobou a dodržiavaj ho aj počas voľných dní.
Snaž sa všetky svoje povinnosti splniť do západu slnka ale to neznamená že sa budeš naháňať. Pracuj štandardne a extrémne sa nepremáhaj. Nevnímaj si neustále čas ale ber ho do úvahy. Akonáhle sa zotmí, je na čase vykonať večernú očistu tela aj mysle. Prestať riešiť prácu, komplikované otázky, komplikované rozhovory a všetky povinnosti ťa počkajú do ďalšieho dňa. Vyvetraj si miestnosť v ktorej budeš spať, prečítaj si pár strán zo svojej obľúbenej knihy, priprav si jedlo na ďalší deň, prípadne ešte vypi šálku bylinkového čaju a hor sa do perín.
Dosiahni prirodzené zobúdzanie sa aby sa tvoje telo prirodzene začalo budiť v očakávanú hodinu a nemusel si sa strhnúť z krásneho sna na zvonenie budíka. Tento bod súvisí s bodom č.1. Ak si vytvoríš pevný režim, tvoje telo sa naučí odpočívať a regenerovať efektívne. Zistí, že na odpočinok má stanovenú vždy rovnakú dobu a tak sa ju naučí využiť čo najefektívnejšie.
Každodenná ranná rutina – dosiahni harmonické začiatky dňa – aby si nezačínal deň vystresovaný, radšej si privstaň aby si s prehľadom stihol to čo musíš, predtým ako sa poberieš do práce či za povinnosťami. Predpokladám že ráno vykonávaš rannú očistu, naraňajkuješ sa, oblečieš, pripravíš si veci do práce a tak ďalej. No lepšie bude ak si tieto veci pripravíš vopred už večer aby si sa ráno nemusel stresovať. Aj tu si vytvor každodennú raňajšiu rutinu napríklad – zobudenie, ľahké natiahnutie sa, návšteva toalety, vypiť pohár vlažnej respektíve teplej vody, umyť si zuby a tvár, naraňajkovať sa – nie na stojáka ale v kľude a hlavne bez mobilu, vypiť si šálku čaju, obliecť sa a následne odchod do práce – bez náhlenia sa a v časovom predstihu.
Záver dňa bez moderných vymožeností – žiadne presviecovanie hlavy monitorom či mobilom, žiadne akčné filmy alebo stresujúce spravodajstvo tesne pred spaním, žiadne videohry či iné stresujúce faktory – radšej nejaká dobrá kniha alebo príjemný rozhovor s príbuzným či polovičkou a takto sa ti bude zaspávať omnoho lepšie – aj malé dieťa má veľmi nepokojný spánok keď zažije počas dňa ale hlavne pred spaním príliš veľa emócií.

Dostaneš moje rozhrešenie na záver? Ty ho nepotrebuješ, všetko je v tvojich rukách

Ja viem, že ty si dôležitosť spánku uvedomuješ. Učili nás to už naši rodičia, učiteľky v materskej škôlke, hovoria nám to aj v televízií a taktiež naši doktori. No táto doba kvalitnému spánku veľmi nepraje. Ale my sa nemusíme prispôsobiť všetkému čo sa v našom svete nachádza. Sami sme strojcami svojho šťastia a za svoj život zodpovedáme sami. Je na nás, či budeme svojim krátkym životom pohŕdať a len za cenu krátkodobého pôžitku sa vzdáme toho, čo je pre nás reálne správne a prospešné. Verím, že som vás aspoň motivoval k tomu, aby ste sa zamysleli nad dôležitosťou spánku a možno niektorí z vás prehodnotia svoj denný režim a začnú dodržiavať moje pokyny.

Ak sa ti článok páčil, nezabudni ho posunúť ďalej. Dôležitosť spánku by si mal uvedomiť každý. Čoraz viac mladých ľudí trpí civilizačnými ochoreniami donedávna vídanými väčšinou len u starších ľudí. Dokonca mnoho mladých prekoná infarkt alebo porážku. Je podľa teba takéto zachádzanie s vlastným telom normálne? Chceme tu predsa ostať čo najdlhšie. Pre svoje deti, pre svoje okolie ale hlavne pre seba. Potrebujeme v tomto svete zanechať nejakú stopu. Takže nezabúdaj: Spánok je najlepšia medicína pre tvoje telo!

IRON-BODY – Nech sa tvoja vnútorná sila prederie na povrch!
IRON-BODY

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *