Stravovanie, diéty, chudnutie

Superpotraviny starovekého Grécka – tajomstvo dlhovekosti?

Bol to starogrécky lekár Hippokrates, ktorý ako prvý vyriekol frázu: „nech je jedlo tvojím liekom a medicína tvojim jedlom“ a konceptualizoval pojem „SUPERPOTRAVINY“.

Gréci sú jedni z najzdravších ľudí na svete. Majú šťastie, že trpia len veľmi zriedkavo známymi civilizačnými ochoreniami. Dožívajú sa pomerne vysokého veku – v porovnaní s ostatnými časťami populácie. Vedci sa domnievajú, že tento jav je výsledkom stredomorského životného štýlu a stravovania.

Žiť dlhý život v zdraví

Stredomorská strava je pre kardiológa odporúčanou stravou číslo 1. Táto strava pozostáva s veľkého množstva čerstvého ovocia a zeleniny, morských plodov, kuracieho mäsa, orechov, fazule a olivového oleja. Stredomorský región je liahňou superpotravín – skvelý názov pre potraviny, ktoré sú nabité prospešnými živinami a fytochemikáliami. Po dôkladnom štúdiu sme vytvorili malý zoznam šiestich superpotravín, ktorých prospešnosť je založená na dôkazoch. Čítajte ďalej a dozviete sa, vďaka čomu sú tieto jedlá také super!

iron-body
Sleduj IRON-BODY na Facebooku

Tajná šestka superpotravín

Extra panenský olivový olejExistuje niečo viac grécke ako olivový olej? Extra panenský olivový olej je nabitý prospešnými fytochemikáliami. Bol podrobne skúmaný pre svoje antioxidačné, protizápalové a protirakovinové účinky. Obsahuje viac ako 30 fytochemikálií, vrátane skutočne neuveriteľnej zlúčeniny nazývanej oleocanthal. Táto zlúčenina sa považuje za tzv. NSAID (nesteroidné protizápalové liečivo). Vedci naznačujú, že denný príjem oleocanthalu môže výrazne znížiť riziko vzniku chronických zápalových ochorení ako sú srdcové choroby, mŕtvica, artritída alebo rakovina. Pri výbere olivového oleja určite siahnite po extra panenskom so skorým zberom. Tento obsahuje najviac fytochemikálií. Najlepšie je ho konzumovať surový, pretože jeho zahrievaním môžeme zničiť jeho cenné zlúčeniny.
OreganoOregano je skutočne nabité flavonoidmi a fenolovými kyselinami, čo sú fytochemikálie, ktoré majú silne antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Používa sa tradične v ľudovom liečiteľstve na zmiernenie stavov ako astma, bronchitída, kašeľ, hnačky, poruchy trávenia, bolesti žalúdka a menštruačné poruchy. Oregano je vynikajúcim doplnkom väčšiny Talianských jedál. Je úžasné na pečenom kuracom mäse alebo na pečenej zelenine.
CesnakCesnak sa po celé stáročia využíval na odvrátenie infekcií. Je to vlastne silný posilňovač imunity. Ukázalo sa, že zvyšuje imunitný systém stimuláciou tvorby bielych krviniek (vojaci vášho tela). Surový cesnak je úžasným doplnkom prakticky ku každému jedlu – kedykoľvek budete roztápať maslo, prihoďte k nemu maličký kúsok cesnaku. Morské plody, kuracie mäso, pečená zelenina, zemiaková kaša – všade sa hodí cesnak.
MedPrvá písomná zmienka o mede je na starej Sumérskej tabuľke z roku 2100 pred naším letopočtom. Spomína sa v nej použitie medu ako drogy a ako masti. Starí Gréci ho zbierali a používali ako sladidlo ako aj pre jeho liečivé vlastnosti a ako nám povedali Aristoteles a Demokritos pre silný imunitný systém. Starí Sparťania ho dávali svojim tínedžerom po náročnom fyzickom tréningu a Circe ním nalákal Odysea. Ukázalo sa, že má širokospektrálne antimikrobiálne vlastnosti. Vedci v laboratóriu testovali med na niekoľkých infekčných baktériách vrátane baktérií rezistentných na antibiotiká, ako sú MRSA a VRE. Med má tiež pozoruhodné vlastnosti pri hojení rán. Niektorí ošetrovatelia zvyknú med používať v podobe medovej masti. Med vytvára na rane hrubú antimikrobiálnu vrstvu vyrovnávajúcu vlhkosť. Chráni ju pri liečbe. Vyskúšajte to doma na svojich drobných ranách či škrabancoch a uveríte.
JogurtAby sme pochopili silu jogurtu, je potrebné pochopiť úlohu, ktorú črevá zohrávajú v zdraví celého tela. Čím viac sa dozvieme o mikrobióme čreva, tým dôležitejšie sa to javí. Zdravé črevo súvisí s pohodou tráviaceho, imunitného a nervového systému. Jogurt obsahuje dobré baktérie, známe ako probiotiká. Ukázalo sa, že konzumácia jogurtu bohatého na probiotiká znižuje riziko cukrovky, obezity a rakoviny. Tiež sa predpokladá, že tieto probiotiká majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Grécky jogurt je obzvlášť zdravý kvôli vysokej hladine tukov a bielkovín. Obyčajný plnotučný jogurt je pravdepodobne najzdravšia voľba – ak je nepasterizovaný je to úplne super. Môj najobľúbenejší spôsob ako jesť grécky jogurt je s lyžicou medu a hrsťou bobuľového ovocia.
CitrusyCitrusové plody sú vynikajúcim doplnkom vášho jedálneho lístka. Citróny sú plné silných fytochemikálií, ktoré majú antioxidačné, protizápalové a protirakovinové účinky. Obsahujú tiež veľa vitamínu C na posilnenie imunitného systému a podporu metabolizmu. Pridanie citrónovej šťavy alebo pár plátkov citrónu do vody je ľahký spôsob ako získať výhody tejto výkonnej superpotraviny. Každé ráno vypijem pohár vody s citrónom, aby som sa prebudil a naštartoval metabolizmus.
adaptogeny bylinky fytoterapia IRON-BODY kulturistika fitness trojboj zdravie
Zaujímaš sa o svoje zdravie a dlhovekosť? Tak študuj články v kategórii zdravie

Tajomstvo dlhovekosti

Najbezpečnejšia cesta k zdraviu? Poskytnúť každému človeku správnu výživu spojenú s dostatkom pohybu – toto je najbezpečnejšia cesta k zdraviu podľa Hippokrata.

Starí Gréci používali svoje jedlo ako každodenný liek. Konzumovali tieto superpotraviny na posilnenie svojho zdravia a liečenie chorôb dávno predtým, ako veda mohla vysvetliť ich účinky. Týchto šesť superpotravín je nabitých silnými vitamínmi a fytochemikáliami, ktoré posilňujú váš imunitný systém a chránia vás pred škodlivými účinkami zápalu. Na dosiahnutie najlepších výsledkov by sa tieto potraviny mali začleniť do holistického prístupu k wellness. Všetky superpotraviny na svete vám neurobia dobre, ak budete trvať na konzumácii vysokospracovaných potravín a celodennom sedení na zadku. Takže jedzte trochu zeleniny, choďte na prechádzku a pridajte do svojej stravy pár superpotravín.

Zdroj článku: pappasposts

4 thoughts on “Superpotraviny starovekého Grécka – tajomstvo dlhovekosti?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *