Osobnosti minulosti

Milo Steinborn – nadľudská sila z väzenia

Silák, ktorý začal cvičiť ako vojnový zajatec vo väzení. Neskôr profesionálny strongman a zápazník zo zeme zdvihol slona. Spopularizoval drepy, takže bez neho by sme ich možno ani nepoznali. Ako žil, ako trénoval? Dozvieš sa v článku: Milo Steinborn – nadľudská sila z väzenia!

Heinrich „Milo“ Steinborn sa narodil 14.marca 1893 v Nemecku a vyrastal neďaleko Dusseldorfu. Keď začala prvá svetová vojna bol samozrejme ako mladý a zdravý muž povolaný do zbrane. Vo vojne ho však zajali Briti. Bol umiestnený v zajateckom tábore v Austrálii. Vo väzení mnohí jeho spoluväzni posilňovali a jeho to zaujalo. Tiež cítil potrebu zosilnieť a tak hľadal spôsoby ako začať. Väzni museli improvizovať, pretože nevlastnili žiadne tréningové vybavenie. V tých časoch koniec koncov ani žiadne posilňovacie vybavenie neexistovalo.

Vo väznici si urobili prvé činky zo škvárových tehál vzájomne prepojených drevenou tyčou. Milo svoje prvé silové pokroky zaznamenal ako väzeň. Po prepustení na slobodu v roku 1919 sa vrátil do rodného Nemecka.

Ako amatér v roku 1920 sa zúčastnil Majstrovstiev Nemecka vo vzpieraní. V silovom päťboji dosiahol výkon 535 kg a v ťažkej váhe skončil na druhom mieste za majstrom sveta Karlom Morkem (ten dosiahol výkon 557 kg).

Milo Steinborn
Milo Steinborn – nadľudská sila z väzenia

Milo Steinborn a jeho nadľudská sila

Najlepšie silové výkony aké Milo Steinborn dosiahol boli tlak jednoručnej činky nad hlavu s váhou 99 kg, tlak veľkej činky nad hlavu s váhou 120 kg a nadhod so 158 kg činkou. Jeho rekord v drepe bol 251,5 kg, čo je pri telesnej váhe 95 kg viac než slušný výkon, najmä ak berieme do úvahy fakt, že žil v predsteroidovej ére bez akýchkoľvek doplnok výživy či znalostí stravovania. S hmotnosťou činky 550 libier (249 kg) dokázal vziať sám zo zeme činku a urobiť s ňou 5 poctivých drepov – výkon, ktorý nie je možné zopakovať.

Milo Steinborn bol jednoznačne popularizátorom drepu, ktorú už vo svojej dobe považoval za cvik najprínosnejší pre každého, kto sa snaží budovať surovú telesnú silu.

V roku 1921 Milo Steinborn emigroval do Spojených Štátov. Prvé roky v Amerike pôsobil vo Philadelphii, kde sa živil ako strongman. Verejnosti predvádzal rôzne silové výkony, no najlepšie mu išli drepy. V tých časoch ľudia vyhľadávali senzácie silákov a Milo ich nenechal dlho čakať. Ako jeden z najúžasnejších kúskov im predviedol trik s automobilom. Milo si ľahol na chrbát, na hruď mu asistenti položili dve dosky. Po nich prešlo auto. Ľudia boli vo vytržení.

Alexander Zass
Alexander Zass – cirkusový silák, ktorý zodvihol koňa

Kariéra zápasníka

V polovici 20. rokov dvadsiateho storočia Heinrich Steinborn okúsil zápasenie vo voľnom štýle. V Amerike si v tom čase začal hovoriť „Milo“. Zápasil spôsobom Catch as Catch can, na ktorý sa neskôr špecializoval. Zápasil celých 30 rokov a vybojoval nespočetné množstvo zápasov.

Človek, ktorý dokázal zdvihnúť slona

Milo Steinborn predviedol skutočne husársky kúsok. Na svetovom ľudovom festivale v Chicagu v roku 1950 predstúpil pred dav ľudí iba v civilnom oblečení. Len s minimálnym rozcvičením vzal na chrbát mladého približne 400 kíl vážiaceho cirkusového slona.

Milo Steinborn
Milo Steinborn – nadľudská sila z väzenia

V roku 1952 Milo odcestoval do Orlanda na Floride, kde si otvoril vlastnú telocvičňu s názvom Orange Avenue. Toto štúdio sily fungovalo ešte do roku 2003 s pôvodným posilňovacím vybavením. Po tom čo skončil so zápasením ešte 25 rokov pôsobil ako wrestlingový promotér. Najznámejším zápasníkom, ktorého Milo Steinborn trénoval bol talianský boxér Primo Carnera.

Primo Carnera Milo Steinborn

Syn Mila Steinborna sa podal na otca, nakoľko sa sám stal zápasníkom. Rodina Steinbornovcov má zrejme tuhý korienok. Milo údajne ešte vo svojich 80 rokoch cvičil. V takom úctyhodnom veku trénoval drepy s hmotnosťou 140 kilogramov. Dožil sa krásneho veku 95 rokov.

Zomrel v roku 1989 v Orlande. Poviete si, odňatie slobody a uzavretie v zajateckom tábore – to človeka zlomí. On túto nepriazeň osudu využil vo svoj prospech. Práve vo väzení v sebe prebudil niečo silné. Milo Steinborn, tvoja nadľudská sila je pre nás inšpiráciou dodnes.

Zdroj informácií: Wikipedia

Zdroj fotiek: Free Wikimedia

iron-body
Sleduj IRON-BODY na Facebooku a nič ti neunikne!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *