Osobnosti minulosti

Siegmund Klein: Legendárny silák od ktorého sa môžeme učiť

Siegmund Klein patril medzi úzku skupinu siláckych legiend a jeho výkony neprestávajú udivovať ani v dnešnej dobe. Posilňovanie svojho tela považoval za svoj celoživotný cieľ – v mladosti trénoval hlavne kvôli rozvoju svalovej hmoty, neskôr sa súťažne venoval vzpieraniu a v pokročilom veku ostával verný svojmu tréningu hlavne kvôli jeho zdravotným benefitom. Bol známy tým, že trénoval do vysokého veku a ako 70-nik sa pohyboval s ľahkosťou mladíka. Dnes na tému Siegmund Klein: Legendárny silák od ktorého sa môžeme učiť.

Siegmund Klein sa narodil 10. apríla 1902 v Thorne v niekdajšom Prusku (Toruň. dnešné Poľsko) a bol najmladší spomedzi ôsmich súrodencov. Pred jeho prvými narodeninami sa jeho rodina presťahovala do Ameriky a tam sa začal jeho veľký príbeh. Prvé narodeniny oslavoval už ako američan. K športu mal veľmi blízko a preto trénovať začal už ako 12 ročný.

Motivoval sa predovšetkým vtedajšími časopismi ale motiváciou mu bol tiež jeho vlastný otec, ktorý bol silný a svalnatý muž s obdivuhodnými pažami. Vtedy zvykol doma trénovať s vlastnou váhou ale tiež so starými závažiami určenými na vyvažovanie kladky v stavebníctve. Ako 17 ročný si Sieg kúpil svoje prvé činky a vtedy bežne doma v podkroví trénoval série so 100 libier vážiacou činkou. Na škole sa venoval rôznym športom a zaujala ho tiež atletika no neustále vzhliadal k vtedajším silákom.

Začiatky mladého Siegmunda Kleina: Legendárneho siláka

Ako 20 ročný už trénoval systematickým tréningom a nakoľko sa chcel posunúť vyššie, vyhľadal miestnu trénerskú legendu profesora Louisa Attilu, ktorý mal vlastnú telocvičňu kde okrem iných borcov trénoval aj slávneho prvého kulturistu Eugena Sandowa. Siegmund však mal smolu že s profesorom nemohol veľmi spolupracovať nakoľko Attila onedlho náhle zomrel. Zoznámil sa však s jeho najmladšou dcérou Grace a mal záujem prevziať prevádzkovanie jeho telocvične na seba. Do Grace sa Siegmund zamiloval a neskôr si ju zobral za ženu.

Legendárny silák Siegmung Klein

Tréningová filozofia

Siegmund počas svojej mladosti veľa v tréningu experimentoval a skúšal nové tréningové metódy. Zvykol trénovať aj 6 krát týždenne alebo skúšal rôzne delené tréningy či tréningové splity. Nič z toho mu však úplne nevyhovovalo. Až kým si nevytvoril svoju vlastnú tréningovú filozofiu, ktorej ostal verný počas celého svojho tréningového života. Siegmund Klein bol skrátka legendárny silák, od ktorého sa môžeme učiť.

Menšie obmeny v tréningu nasadil keď bol v príprave na súťaž ale potom sa urýchlene vrátil k svojmu starému tréningu. Z času na čas tiež zaradil doplnkové cviky napríklad s Kettlebellmi ale to všetko iba popri hlavnom tréningu nie namiesto neho. Svojho naplánovaného tréningu sa vždy držal ako svätého písma.

Trénoval prakticky celý svoj život a to bez prestávky – s výnimkou jednej ktorú si musel naordinovať nútene kvôli zraneniu. Sieg však tvrdil, že ak má cvičenec dostatočné množstvo kvalitnej svalovej hmoty, nepotrebuje trénovať priveľa. Stačia mu tri tréningy týždenne a to je rozumná miera ktorá stačí úplne každému.

Siegmund Klein sa veľmi rýchlo stal legendou

Beh bol podľa Siegmunda vhodnou doplnkovou aktivitou k cvičeniu ale volil skôr rýchly, krátky a intenzívny beh namiesto pomalého, vytrvalostného a dlhšie trvajúceho. Pri cvičení neustále dbal na svoje pocity a preto trénoval inštinktívne. Cvičil aby sa cítil dobre a vyzeral dobre. Meradlom dobrého tréningu bol predovšetkým pocit pevného zdravia.

Keď bol Siegmund Klein mladý, mal často nutkanie súťažiť a preto absolvoval niekoľko vzpieračských podujatí. Čím bol však starší tieto nutkania vymizli a túžba neustále vyniknúť taktiež.

V stravovaní sa Siegmund priveľmi neobmedzoval. Tvrdil že dôležitejší je svedomitý tréning, dokonca dôležitejší ako strava. Samozrejme ak je človek rozumný, ani v strave nebude robiť nijaké extrémy. Ak však máte dobrý a poctivý tréning tak dáte svojmu telu dostatočný hormonálny stimul k tomu aby zlepšilo svoj metabolizmus.

Siegmund bol veľkým zástancom Kettlebellu. Obľuboval cvik zvaný Get Up – vztyk s kettlebellom v jednej ruke.

Siegmundova podnikateľská kariéra

V roku 1926 Sieg otvoril svoju vlastnú telocvičňu Physical Culture Studio, ktorá sa stala jednou z najznámejších vrámci celého sveta. Prevádzkoval ju viac ako 48 rokov a zvykli tu trénovať legendy ako John Grimek či Steve Reeves. Nad vchodom tejto telocvične stálo – tu sa z chlapcov stávajú muži (niečo v tom zmysle). Sieg bol veľký zberateľ a preto v jeho telocvični bolo mnoho cenností, starožitností, starých fotografií ale tiež rôzne historické závažia. Jeho veľkou vášňou bolo zbieranie pivných krígľov a hlavne tých maľovaných. Tie vystavoval vo svojom dome ale tiež v telocvični. Okrem toho tu viseli obrazy slávnych silákov, ktorí sa zapísali do dejín rovnako ako legendárny silák Siegmund Klein.

Fotografia telocvične legendárneho siláka Siegmunda Kleina – Studio of Physical Culture

Bol považovaný za najlepšie fyzicky pripraveného silového atléta a dlhé roky si držal prvenstvo vo welterovej a strednej váhe Americkej medzinárodnej vzpieračskej asociácie. Siegmund bol veľký pracant a pracoval do neskorého veku 5 dní v týždni. Dovolenku si vzal iba raz za niekoľko rokov ale nikdy neplánoval odísť na dôchodok – iba v prípade že by bol nútený presťahovať svoju telocvičňu. Bol neustále vyťažený ale zvládal to a vôbec mu to neprekážalo – zrejme preto že robil to čo miloval. Každodenne sa venoval profesionálom ale nezabúdal ani na začiatočníkov a pokiaľ mu to sily dovoľovali, denne im radil a pomáhal v dosahovaní tréningových cieľov a túžob.

Fotografia telocvične legendárneho siláka Siegmunda Kleina – Studio of Physical Culture

Siegmundové úspechy a výkony

Sig sa stal šampiónom v cviku zvanom Bent Press (výtlak obojručnej činky jednou rukou nad hlavu). Okrem toho bol tiež skvelý hand-balancer (balancovanie v stojke na rukách). Mal skvelé pózovacie schopnosti a preto bol veľmi nadaným kulturistom. Pózy Siegmunda Kleina: Legendárneho siláka ohúria aj niekoľko desaťročí po ich odfotografovaní.

Siegmund Klein ako legendárny silák predvádzal aj skvelé balansovanie v stojke na rukách

Siegmund okrem všetkých svojich úspechov v New Yorku vyrobil aj sadu železných gulí s odnímateľnými rukoväťami. S tých sa dali jednoducho zmontovať jednoručné alebo obojručné činky pripravené na posilňovanie. Cvičenec mal na výber či gule pripevnil na krátku jednoručnú alebo dlhú obojručnú osu.

Jeho výrok:

Trénuj pre formu a sila ťa bude nasledovať

– je pravdivá a Siegmund Klein: Legendárny silák bol toho dôkazom nakoľko bol vitálny do neskorého veku.

Telesné miery legendárneho siláka Siegmunda Kleina

Výška: 164 cm

Telesná hmotnosť: 68 kg

krk: 43 cm

hrudník: 110 cm

biceps: 39,5 cm

predlaktie: 32 cm

pás: 78,5 cm

lýtko: 37 cm

Takého silové kúsky dokáže vystrúhať iba silácka legenda

So svojou hmotnosťou robil cviky ako:

  • Striktný vojenský tlak nad hlavu s váhou 229,25 libier (približne 104 kg)
  • Tlak za hlavou s váhou 206 libier (približne 93,5 kg)
  • Clean and Jerk jednou rukou s váhou 160 libier (72,5 kg v jednej ruke)
  • Bočný tlak s váhou 174 libier (približne 78 kg v jednej ruke)
  • Striedavé tlaky s jednoručnými činkami o váhe 100 libier (45 kilová činka v každej ruke)

Uvedomte si aké neskutočné váhy to boli na tak malú telesnú hmotnosť !

Siegmund Klein vedel výnimočne pózovať pred objektívmi

Výroky slávneho Siegmunda Kleina

Čas a peniaze vložené do tréningu tela sú tou najlepšou investíciou

Čím je telo silnejšie, tým lepšie človeka poslúcha. Čím je ale slabšie, tým viac človeku velí

Na svojich zverencov mohol Klein pôsobiť ako arogantný a povýšenecký čudák. No on týmto svojim správaním iba „hecoval“ ľudí k tomu, aby okúsili svoju silu. Kto sa naladil na jeho strunu, ten si ho nakoniec získal a stali sa s nich dobrí priatelia. Dôkazom toho je historka, ktorú popisoval John Grimek. Siegmund mal vo svojej telocvični veľmi ťažkú činku – beštiu. John bol veľmi sebavedomý atlét a preto bol veľmi podráždený, keď túto činku nedokázal odlepiť zo zeme. Sieg mu naznačil aby ešte potrénoval a vrátil sa o týždeň skúsiť to zas. John sa vrátil o dva týždne, rozradil dvere a namieril si to rovno k beštii. Vykonal niekoľko opakovaní po sebe celý vzrušený a Sieg sa iba zasmial – tak dosť, to už stačí. Stali sa s nich veľmi dobrí priatelia. Aj napriek rečiam neprajníkov či závistlivcov bol Sieg vždy pozitívny a usmiaty človek – prakticky po celý svoj život.

Ak si chceš preštudovať tréningovú filozofiu ďalšej siláckej legendy tak si prečítaj článok o Johnovi Grimekovi!
Vlastný časopis Siegmunda Kleina – Klein’s Bell

Škola sily legendárneho siláka Siegmunda Kleina

Pre Siegmundových žiakov existovali iba dva základné piliere úspechu – tvrdá, ťažká práca a svedomitosť.

Zdôrazňoval dôležitosť tvrdej práce a obetavosti. Začiatočníkom vštepoval do hláv aby trénovali bezchybnou technikou a aby boli trpezliví pri tréningu s ťažkými váhami. Ak niečo nejde podľa našich predstáv, musíme si zachovať elán a pozitívnu energiu. Cvičenci začínali trénovať po 12 až 15 opakovaní a postupne so zvyšujúcou sa hmotnosťou náčinia počet opakovaní znižovali. Jedinú výnimku pri použití viacerých opakovaní mali cvičenci pri trénovaní brucha.

Začiatočníci mali k dispozícii dva tréningy, ktoré medzi sebou striedali. Mierne pokročilí prešli na tréning tri krát týždenne a ak bol niekto nadpriemerne silný, mal dovolené cvičiť 4 krát týždenne.

Článok o tréningu s Kettlebellom podľa legendárneho siláka Siegmunda Kleina

Tréning pre začiatočníkov

Tréning A

  • Sed ľahy na lavici dolu hlavou
  • Bicepsové zdvihy dvoma rukami
  • Výpony na lýtka
  • Pullover dvoma rukami
  • Dvíhanie nôh
  • Benchpress s dvoma činkami
  • Úklony do strán
  • Hlboké sissy drepy (Deep Knee Bend)

Tréning B

  • Mŕtvy ťah
  • Sed ľahy na lavici dolu hlavou
  • Obrátené bicepsové zdvihy
  • Dvíhanie nôh
  • Krčenie ramien
  • Criss Cross Standing (v stoji – dotyk lakeť,koleno striedavo)
  • Predpažovanie dvoma jednoručkami (Pozor! nie ako ho poznáme – originál cvik Two Dumbbell Push Away)
  • Bicepsové zdvihy jednorúčkami
  • Zanožovanie

Tréning pre úplných začiatočníkov na jeden týždeň by mohol vyzerať približne takto. Úplní začiatočníci odtrénovali za jeden týždeň „iba“ tieto dva tréningy. Aj keď sa vám tento tréning zdá byť veľmi jednoduchý, práve toto bolo kľúčom k vstupu do železnej hry. V jednoduchosti je krása a Sig dával do pozornosti hlavne dokonalú formu a techniku prevedenia jednotlivých cvikov.

Kedy však nastala doba, že sa stal zo začiatočníka pokročilý? Záznamy o tejto otázke neboli dochované no je to zrejme na fantázii každého jednotlivca dneška. Pozor však na EGO! Ja viem, že si o sebe myslíte že ste silní. Je to však skutočne tak? Ako test sily zvykol Siegmund pre svojich zverencov pripraviť tzv. Sig Klein Challenge – 12 opakovaní silového premiestnenia s 35 kilovými jednoručkami. Pozor – technika prevedenia musí byť skutočne bezchybná takže žiadne nadhadzovanie a činky musíte zakaždým položiť až na zem.

Siegmund Klein vytvoril aj vlastné tréningové náčinie

Publikačná činnosť

Sieg bol vášnivý pisateľ. Jeho články boli publikované vo viacerých časopisoch a písal tiež pre organizácie IFBB a York Barbell Club. Okrem toho sa jeho fotky objavovali na titulkách mnohých vtedajších časopisov ako Iron Man, Vim Magazine, LaCulture Physique či Physical Culture Magazine. V rokoch 1931 a 1932 dokonca Sieg vydával vlastný časopis s názvom Klein´s Bell. Potom písal pre časopis Hoffman´S Strenght & Health. V roku 2006 Kleina uviedli do siene slávy IFBB Joea Weidera.

Legenda Siegmund Klein – v skvelej forme aj v pokročilom veku

Siegmundové vzory boli Eugen Sandow a Lionel Strongfort. Strongforta dokonca Siegmund navštívil v Mníchove keď mal Lionel 81 rokov a stali sa z nich priatelia. Z jeho slov znelo: je veľmi dobré mať vzor a niekoho obdivovať ale v konečnom dôsledku musíme byť výnimočný a sami sebou.

Dňa 24. mája roku 1987 Siegmund Klein strávil večer s priateľmi na výročnom stretnutí AOBS (Association of Oldtime Barbell and Strongmen). Následne po tomto stretnutí odišiel do svojho domu a nasledujúci deň zomrel. Liečil sa na rakovinu. Zanechal po sebe Manželku Grace, dcéru a vnučku. Česť tvojej pamiatke Siegmund Klein, tvoj duch tu s nami ostáva naveky a ja som nesmierne rád, že o tebe môžem napísať článok. Toto bol Siegmund Klein: Legendárny silák bez ktorého by dnešní siláci neexistovali

Ak sa ti tento článok páčil a chceš byť informovaný aj o ďalších podobných, tak sleduj IRON-BODY aj na Facebooku!

One thought on “Siegmund Klein: Legendárny silák od ktorého sa môžeme učiť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *