Osobnosti minulosti

Dave Drapper – Legenda kulturistiky

Kto začínal trénovať v deväťdesiatych rokoch určite čerpal inšpiráciu zo zlatej éry kulturistiky. Pokiaľ patríte do tejto kategórie cvičencov, meno Dave Draper Vám určite nie je neznáme. Ikonická postava s ostrými črtami tváre, kamenným pohľadom vzbudzujúcim rešpekt a svalmi ako vytesanými do kameňa to bol legendárny Dave, ktorý tu už žiaľ nie je medzi nami. Dave Drapper je bez pochýb legenda kulturistiky.

Dave Drapera musíme každopádne považovať za propagátora kulturistiky počas jej zlatej éry a človeka, ktorý pomohol kulturistiku dostať do centra pozornosti. Obdivuhodné je, že začal trénovať krátko po svojich desiatich narodeninách no je pravdou, že vtedy si ešte celkom dobre neuvedomoval potenciál pre tento šport, ktorý v ňom driemal. Počas svojej mladosti pracoval ako zvárač v New Jersey.

Dave sa narodil v roku 1942, jeho telesná hmotnosť sa pohybovala v rozmedzí od 93 do 102 kilogramov. Merial 183 centimetrov a bol známy pod prezívkou: „The Blond Bomber“. Éru svojej najväčšej slávy zažil v 60-tych rokoch.

Dave Drapper - Legenda  kulturistiky
Dave Drapper – Legenda kulturistiky

Úspechy

Najprestížnejšie súťaže, na ktorých sa zúčastnil:

  • 1963 Mr. New Jersey, 1. miesto
  • 1965 IFBB Mr. America Tall Class & Overall, 1. miesto
  • 1966 IFBB Mr. Universe Tall Class & Overall, 1. miesto
  • 1967 Mr. Olympia 4. miesto
  • 1970 AAU Mr. World 3. miesto
  • 1970 IFBB Mr. World Tall & Overall, 1. miesto
  • 1970 NABBA Mr. Universe Tall, 3. miesto

Filmy, v ktorých účinkoval:

  • 1966 Lord Love a Duck – Billy Gibbons
  • 1967 Don’t Make Waves – Harry Hollard

Biografia

Mladý blonďatý bombardér ktorý sa narodil v New Jersey mal odmalička vášeň pre posilňovanie. Už od svojich 10 rokov doma trénoval kľuky a kľuky na bradlách. Pod posteľou mal ukrytú sadu jednoručiek s ktorými doma trénoval a čím bol starší, tým boli tieto jednorúčky tahšie. Zisťoval že sa vážne zlepšuje a už za dva roky tréningu dokázal v tak útlom veku zaznamenať slušný svalový rozvoj. Vtedy nikto ani len netušil, že Dave Drapper raz bude legenda kulturistiky.

Počas školy keď mal Dave 15 rokov už bol nadpriemerne svalovo rozvinutý a jeho spolužiaci sa samozrejme zaujímali ako túto svalovú hmotu získal. V tomto období sa Dave veľmi zlepšil v zápasení, plávaní a gymnastike. No v tom čase ešte neuvažoval o kariére kulturistu.

Dave Drapper - Legenda  kulturistiky
Dave Drapper – Legenda kulturistiky

Za podpory svojej rodiny sa Dave zúčastnil svojej prvej súťaže, ktorou bola Mr. New Jersey. Písal sa rok 1963 a Dave mal vtedy čerstvých 21 rokov. Túto súťaž vyhral. Práve v tomto bode si Dave začal uvedomovať svoj potenciál pre tento šport.

Po ukončení štúdia sa Dave stal zváračom v miestnej továrni. Jeho vášeň pre Fitnes však bola stále veľmi veľká a naďalej poctivo trénoval. Objednal si nový pár 45 librových kotúčov od spoločnosti Weider Barbell Company. Keď si nakladal svoj nákup narazil na majiteľa spoločnosti Joe Weidera. Na Joea hneď zapôsobil svojou mohutnou postavou a dostal ponuku pracovať v Santa Monice. O 6 mesiacov neskôr urobil Dave veľké rozhodnutie a presťahoval sa do Kalifornie.

Počas práce pre Weider Barbell Company zvykol počas poludňajšej prestávky trénovať spoločne s Joeom. Bolo to v Santa Monice v Kalifornii, kde získal svoju prezývku „The Blond Bomber“. Dva roky po svojej debutovej Show bol Dave hladný po ďalšej. Pod vedením svojho šéfa vyhral v roku 1965 IFBB Mr. America vo svojej kategórii a taktiež získal absolútne prvenstvo. A to sa ešte len rozbiehal. O rok neskôr si domov odniesol ďalšiu trofej po víťazstve na IFBB Mr. Universe 1966 kde získal taktiež celkové prvenstvo. Po úspechu v kulturistike sa Dave rozhodol započať hereckú kariéru. Počas nasledujúcich dvoch rokov sa Dave objavil v dvoch filmoch. Svoju skutočnú vášeň však neopustil a tak svoj posledný filmový počin absolvoval v roku 1967.

Zrodila sa hviezda

Vo veku 25 rokov sa blonďatý bombardér zúčastnil svojej doteraz najväčšej súťaže – Mr. Olympia 1967. Hoci nevyhral, umiestnil sa na veľmi dobrom 4. mieste v zostave kde bol aj skvelý Sergio Oliva. Čoskoro na to v roku 1968 začal trénovať v pôvodnom Gold’s Gyme s borcami ako Arnold Schwarzenegger a práve v tomto gyme sa stal hviezdou zlatej éry kulturistiky.

Po trojročnej prestávke sa Dave rozhodol, že rok 1970 bude jeho posledným rokom súťaženia v tomto športe. Tento rok začal veľmi dobre keď vyhral IFBB Mr. World a skončil tretí na AAU Mr. World show. Naposledy vystúpil na pódium koncom roka 1970 vo veku 28 rokov. Na NABBA Mr. Universe sa umiestnil v TOP 3. Hoci Dave nemal svoj vysnívaný koniec, upevnil si svoje miesto medzi legendami tohto odvetvia.

Dave Drapper - Legenda  kulturistiky
Dave Drapper – Legenda kulturistiky

Tréning

Dave nedodržiaval žiaden špecifický tréningový plán ale využíval šokovanie svojich svalov častými zmenami. Presne toto prinútilo jeho telo rásť. Bol známy tým, že trénoval štýlom Fullbody (tréning celého tela) a nikdy netrénoval až do zlyhania.

Dave Drapper - Legenda  kulturistiky
Dave Drapper – Legenda kulturistiky

Stravovanie

Dbal na to aby skonzumoval 7 jedál denne. Aby udržal svoje telo nabité živinami raňajkoval o 7:00 a svoje posledné jedlo dňa konzumoval o 21:30.

Daveov diétny plán vyzeral asi takto:

  • Jedlo 1- Proteínový nápoj s nízkotučným mliekom, banán, kreatín (7 gramov)
  • Jedlo 2- Potréningový proteínový nápoj s nízkotučným mliekom, banán, kreatín (9:30 doobeda)
  • Jedlo 3- 8 uncí (230 g.) Hamburger so zeleninou a Cottage Cheese (12:00)
  • Jedlo 4- 8 uncí (230 g.) Hamburger so zeleninou a Cottage Cheese (15:00)
  • Jedlo 5- Ovocie alebo Cottage Cheese a a proteínový nápoj (17:00)
  • Jedlo 6- Grilované kura, zelený šalát a ryža (20:00)
  • Jedlo 7- Plechovka tuniaka a 2 unce (50 gramov) syra (21:30)

Doplnky výživy

  • Multivitamín
  • Antioxidanty
  • Srvátkový proteín
  • Kreatín
  • BCAA
  • Glutamín
SLEDUJ IRON-BODY NA FACEBOOKU !
IRON-BODY
Dave Drapper - Legenda  kulturistiky
Dave Drapper – Legenda kulturistiky

Idoly a motivácia

Dave mal to obrovské šťastie, že mohol trénovať počas éry, kedy trénovala skutočná elita tohto športu a preto ho inšpirovali jeho spolu-cvičenci. Jeho skutočnou motiváciou však bol Steeve Reves, ktorého považoval za najprirodzenejšieho estetického naturálneho kulturistu všetkých dôb.

Dave Drapper - Legenda  kulturistiky
Dave Drapper – Legenda kulturistiky

Čo sa môžeme od Dave-a naučiť?

Dave nás naučil, že nesmieme strácať čas pri ceste za svojim cieľom. Sám začal trénovať už keď mal len 10 rokov pretože chcel dosiahnuť ideálnu postavu už v útlom veku. Jednu vec, ktorú si z Daveovho príbehu môžeme odniesť je, že by sme mali z každej situácie vyťažiť maximum. Za svoju využitú situáciu ktorá mu definitívne zmenila život považoval stretnutie s Joeom Weiderom, u ktorého začal pracovať. Nebyť tohto stretnutia a jeho interakcie, možno by nikdy nebol dosiahol všetky tie úspechy.

Dave Drapper zomrel 30. novembra 2021 v úctyhodnom veku 79 rokov. Trénoval až do svojho neskorého veku a týmto motivoval milióny nadšencov po celom svete. Ako hovoril Arnold: Dave bol skvelým človekom ktorý všetkých naokolo tlačil do toho aby boli lepší. Správu o jeho úmrtí oznámila jeho manželka na sociálnej sieti, no príčinu smrti neuviedla. Odpočívaj v pokoji Dave Drapper – naša legenda kulturistiky.

Dave Drapper - Legenda  kulturistiky
Dave Drapper – Legenda kulturistiky
Tajomstvo sily a železných svalov – Marvin Eder – Naturálna sila a hmota
Marvin Eder – Naturálna sila a hmota !

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *